ПРЕДРИЧАНОТО "РАЗЦЕПЛЕНИЕ" НА БСП НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. ПАК.
“Лявото губи политическото си представителство в парламента”, смята бившият червен депутат Иван Генов. Излизаме от социалистическата партия, защото много хора търсят левите идеи, но не ги намират
Росица Цонева | 20.02.2009 21:44Знакови доскоро фигури от лявото крило на БСП обявиха официално, че напускат „Позитано” 20 и учредяват „Българската левица”, както съобщи пръв Bulgaria News. Сред тях обаче не са още по-знаковите за лявото крило в БСП Александър Лилов, нито Янаки Стоилов, нито Павел Писарев, за когото в началото се твърдеше, че със сигурност ще бъде сред 82-та учредители. Т.е. предричаното „разцепване” на столетницата (пак) няма да се случи или, ако може да се говори за такова, то е само фрагментарно.
Въпреки това неолевичарите твърдо са решили на форума на 4 април в НДК на трибуната ще застанат Илия Божинов, Петко Тодоров, Иван Генов, ген. Кирил Мазнев, Боян Киров. Сред основателите присъстват и неизвестни на широката публика имена: Ана Велева, Илиана Захариева, Христофор Дочев. Засега за основатели на новата партия открито се обявиха Тихомир Стойчев и арабистът Киряк Цонев, Румен Воденичаров и Минчо Минчев (Кърджали). Другият Минчо – Христов, който през 2005 г. влезе като депутат от „Атака”, както и колежката му в парламента Стела Банкова също са били поканени за учредители на „Българската левица”, но са
отказали поканата да бъдат сред учредителите на партията
По непотвърдена информация депутатът Минчо Христов вероятно сам ще оглави друга новосъздадена формация. Зад икономическия екип на неолибералите неформално присъстват поне двама известни професионалисти - Боян Дуранкев и Кръстьо Петков.
Известни от началото на прехода лица носталгично се заслушват в левичарското говорене, което търси идентификация, без засега да посочва категорично възможните си политически партньори, но явно хвърля поглед към лявоцентристките формации. „Лявото губи политическото си представителство в парламента,” казва бившият депутат Иван Генов. Според него,
БСП трасира пътя на десните към властта
Той определи като политически опоненти на бъдещата партия бившите и сегашни десни. Петко Тодоров, преподавател в УНСС и популярен телевизионен водещ в ТВ 7 обясни, че са напуснали БСП, за да останат социалисти. И затова партньорството с БСП е нереалистично.
„Десният вектор в тройната коалиция беше изцяло припознат и от ръководството на БСП”, сподели явно дълго и детайлно премислена фраза Иван Генов. Здравеопазване, основано на бюджета, не на здравна каса, национализация на естествените монополи, реални, а не формални промени в избирателното законодателство за мажоритарен избор в рамките на пропорционална система очертават част от хоризонта на работа на бъдещата формация.
„Смятаме, че ролята на държавата трябва да е много по-силна.”, категорични са от „Българската левица”.
ПЕТКО ТОДОРОВ: БСП НЯМА ШАНС ДА СЕ ПРОМЕНИ ОТВЪТРЕ
Г-н Тодоров, създаването на „Българската левица” не е ли „дежа вю” – едни от вас излизат от БСП, но други остават да отстояват принципите си „отвътре”. Това много прилича на историята с Чавдар Кюранов и колегите му от ОСД? Онези, които напуснаха, на практика вече ги няма на политическия терен.
Това се случваше дори няколко пъти, но всички които, излезе, отидоха вдясно. Ние излизаме силно вляво, където е основната членска маса на БСП. И не само сегашната членска маса. Става дума за около 30% от избирателите, които сега не гласуват, но са гласували за лявото пространство, на които трудът беше ограбен и бяха унизени. Това са и младите хора, които очакват да завършат гимназия, за да напуснат страната. 50% от завършващите средно образование искат да работят или да учат в чужбина. Зелените и тези, които се събират на площадите и все още нямат ясна политическа визия, също са недоволни. Те много прагматично формулират целите си. Очаквам, че ще имаме много привърженици и от студентската младеж. Ще се стремим с кратки и разбираеми послания да се обърнем към тях. Много е интересна, образна и действително модерна лява политиката, която води партията на Оскар Лафонтен в момента.
Самият Сергей Станишев смята, че лявото е модерно в момента. Как си представяте модерното ляво?
Ако в миналото нямахме свобода, а сега имаме свобода, но нямаме равенство, лявото се опитва да ги съчетае – със социалната солидарност, със социалната справедливост и с функциите на държавата, към които се връща целият свят. Икономическият модел, във който се създаде финансова индустрия, се провали. А у нас финансовата индустрия посяга към здравните каси с частни фондове, които ще се правят. Провали се и липсата на контрол от страна на държавата към банките. Защо Обама контролира трезорите и онова, което разпределят като капитал и като премии, а у нас това не се прави. Парите, които държавата наля във банките, изтекоха към банките-майки. И никой не знае какви са заплатите и премиите на банковия елит, който злоупотреби със средствата на вложителите.
20 години след 1989-та маржът между многото бедни хора и малкото богати е много голям. Това ли е нишата, която се отваря за вашата партия?
Да, защото 85% от хората са в долната част. Това са тези, на които сега ще се ограничава увеличаването на заплатите. Ако прокуратурата достигне докрай за онези, които източват пари чрез цялата система, ще достигне до най-високите етажи не само в правителството, а и в някои партии. Как мислите, защо срещата по енергетика и сигурност ще стане в Пловдивския панаир с участието на Хилари Клинтън и Владимир Путин? За да оправят инфраструктурата, да направят нова зала и държавата да инвестира проектите. Само че защо точно там, където е Георги Гергов?
Откъде партията ви ще привлича електорат?
От недоволните, от отрицателния вот, който обикновено се явява от лявомислещите в „Атака”, от левите, които искат промяна и харесват Бойко Борисов. Т.е. от тези, които са в лявото пространство, но не намират свое политическо представителство. Сигурно и малко хора от БСП, защото 95% от електората й говорят и мислят като нас.
Ние сме съидейници с лявото крило на БСП. Напуснахме половината и преди това имахме сериозен разговор. Убедихме се след последния конгрес, че БСП няма шанс да се промени отвътре. Повлияха ни може би и контактите с новата немска левица, която е срещу безпринципната коалиция. Нашето намерение по техен модел е също партията да има съпредседатели. Френската левица също каза: излизаме от Социалдемократическата партия, за да останем социалисти. С интернет акция събраха средства, което и ние вероятно ще направим.
Вие сте медийно популярен, не търсите ли римейк на случая с Волен Сидеров – от телевизията към партийното строителство?
Ако останем честни пред себе си, аз в личен план нямам проблеми за решаване, защото съм си решил всичко - от децата до внуците, катедра в УНСС и идея, която осъществих в нея. Слава богу, ректорът Борислав Борисов ми даде тази възможност. Аз искам само да си запазя честта и достойнството си. За мен е важно, че през 2001 г. помагах на Георги Първанов в парламентарните избори. И аз бях в листите и добре, че не влязох. Не знам дали нямаше да ме променят. Но вижте как Андрей Пантев не го промениха. Остана какъвто си беше. Мисля, че в политиката полезни са хората, които си имат професия. Аз лично съм преподавател от 1976 г.