КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ: ЧРЕЗ МАЖОРИТАРНИЯ СИВАТА ИКОНОМИКА ЩЕ СИ ВКАРА ХОРА В ПАРЛАМЕНТА

Накратко: КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ: ЧРЕЗ МАЖОРИТАРНИЯ СИВАТА ИКОНОМИКА ЩЕ СИ ВКАРА ХОРА В ПАРЛАМЕНТА
Снимка: gerb.bg Угодиха на президента и направиха тези 31 мажоритарно избрани депутати скритата партия на президента, твърди Красимир Велчев.

След компроматите към Цветан Цветанов и Лъчезар Иванов, организационният секретар на партия ГЕРБ очаква „нещо да се появи” и за него. Според Велчев обществеността в Европа се настройва срещу България и е възможно страната ни да бъде изключена от ЕС.

Росица Цонева | 15.04.2009 10:05

Г-н Велчев, как ще коментирате почти едновременно отправеното предложение на  движение „Напред” и коалицията СДС-ДСБ , към което се присъедини и НДСВ, за съгласувани мажоритарни кандидати на всички опозиционни партии срещу тези на БСП и ДПС?

Преди да сме го получили официално и обсъдили в ръководството на ГЕРБ  по принцип мога да препотвърдя нашата последователна политика да се явяваме самостоятелно на избори. И затова предполагам, че позицията ни ще остане същата – да имаме самостоятелни кандидати. Общото доказа, че не върви в България. Ако има европейски държави, в които коалицията е нещо нормално, дори между ляво-център и дясно-център, у нас това се оказва неефективно. И сегашната управляваща коалиция остави впечатление у хората, че всичко е  на пазарлъци и договаряния за сметка на обикновените граждани. Защото българите се пазарим и гледаме личната изгода. Но за да носи някой отговорност и за да изпълнява своята програма, не може да бъде в коалиция. Винаги коалиционните партньори поставят условия. И така се налагат компромисите.

Това  изключва ли вероятността, според резултатите от вота,  ГЕРБ все пак да се коалира?

След изборите при определени резултати коалицията може и да е задължителна, доколкото тя няма да ни принуди да се коалираме с БСП и ДПС.  Ние го заявихме още, когато  бяхме приети от Европейската народна партия (ЕНП). И за да бъдем коректни, призовахме в управление всяка сред партиите на ЕНП да се коалира само с партии -  нейни членове. И арбитър нека бъде ръководството на ЕНП. Още тогава заявихме пред него, че в случай, че не ни стига мнозинство, ще потърсим  помощ в партиите от ЕНП.

При току-що приетото изборно законодателство от парламента – 8-процентовата бариера за коалиции и 31 мажоритарни депутати, с вероятността президентът да върне текста за бариерата…

Угодиха на президента и направиха тези 31 мажоритарно избрани депутати скритата партия на президента. Едно от неговите условия беше да има мажоритарен вот. Аз мисля, че това са хора, които президентът ще подкрепя и той разчита, че ще вкара свои хора сред тях. Лично аз не знам дали държавният глава ще върне или не закона, аз се съмнявам, че ще го направи. И ние в ГЕРБ твърдо стоим зад смесената избирателна система. Но има една „малка” подробност, за която предупредихме и обществеността.  Трябва първо да се гарантира, че няма да се купуват избори. И купуването на гласове трябваше да се приеме като углавно престъпление в законов текст. Наказанието за такова престъпление трябва да е над пет години затвор, за да се използват специални разузнавателни средства. Сега всички партии знаят, че и да хванат някого, шансът да го осъдят е малък. И така ще продължи позорната за държавата и демокрацията практика да се купуват гласове. Защото по-голямо престъпление от това да дойдеш на власт, като си купуваш избирателите, няма. Така си купуваш власт. Затова първо трябваше да се гарантира, че това няма да се допуска. Защото сега олигарсите ще си вкарат хора в парламента.

Чрез мажоритарния вот ли имате предвид?

Не само. Но мажоритарният елемент дава възможност сивият сектор да си вкара хора в парламента. А ние как ще се борим с корупцията?

А ще спре ли новата изборна бариера влизането на някои от коалициите в парламента?

Според мен промените в изборното законодателство в последния момент довеждат усещане за нагласени неща. Какво пречеше това да стане преди три години. И избиратели, и партии да се подготвят. Създаването на правила в последния момент е лазене по нервите на хората. Ще има забавяне на датата на изборите. И ако това стане през август, ще станем за смях на демократична Европа. Западните политици заявиха, че няма такава европейска държава, която да провежда избори по време на ваканция. Всяка демократична държава се стреми да мотивира гражданите си да гласуват. У нас се прави всичко възможно да се намали избирателната активност.  След като са мобилизирани хора на изкуството и от шоубизнеса да призовават срещу гласуването… Каква гражданска позиция е това? Идея да не се гласува лансират уж безпартийни, хора от неправителствения сектор. Предполагам, че някой е хвърлил много пари, за да се призовава към гражданска пасивност. Така лумпенизираният електорат на определени партии и купените гласове ще могат да определят управлението на страната. А колкото по-малко са гласовете, толкова опитите за купуването им е актуално. Защото при по-висока активност ще трябва да се хвърлят милиони левове.

Яне Янев постави условия, при които би приел да се коалира с ГЕРБ след изборите. Вие как коментирате този жест на лидера на „Ред, законност и справедливост” (РЗС)?

Просто е смешно да се коментира, когато никой не го е канил за бъдеща коалиция, да поставя и някакви условия… Това е популизъм, това не е политическо поведение. Нито сме го молили да управлява с нас.

А как си обяснявате явлението Яне Янев и как ще се развие съдбата на РЗС?

Има един принцип, който съм спазвал в бизнеса. Никога не съм коментирал какво не може конкуренцията. Винаги съм казвал какво аз мога. Негативните кампании се занимават с това – кой какво не може и кой какъв е. Кажи ти какво можеш, хората сами ще преценят кой какъв е. Дали Яне Янев е човек на ДАНС или някой нарочно подхвърля информация на лидера на РЗС, или пък той е толкова „вътрешен кадър”, всеки сам да си направи извод. Това много бързо ще излезе наяве, разбира се, може би след изборите. Но аз не съм политик, а човек на бизнеса. И не бих давал оценка, още повече политическа.

Все пак, явно набира скорост популисткото говорене за сметка на  политическото. Има ли още място за нови партии с популистки профил?

Винаги ще има хора, които се влияят от популистките изказвания. И точно на това се разчита. Но партия  като ГЕРБ, която е сериозна и не се прицелва в парламента с двайсетина депутати, за да уреди битово фамилиите им, а заявява и е сигурна, че ще управлява държавата, трябва да  внимава какво обещава и говори. Не виждам никоя партия да прави това, което правим ние в  ГЕРБ. През  последната година се говореше много  за преференциални листи. Това на практика го правим при номинациите за вота в партийните ни структури. Това е показен урок за демокрация.

В ГЕРБ определихте критериите за избор на свои депутати, но при този дефицит от подготвени кадри как се гарантирате срещу случайни хора в политиката?

Ние се постарахме да извлечем поука точно от партийното строителство на НДСВ. И точно затова три години създаваме партия. За разлика от някои партии, които се градят точно и нарочно преди избори. Ние имахме достатъчно дълъг период да направим екипи в областните и общински структури. Тези екипи не са създадени да проведат само едни парламентарни избори. Този вот е трети подред за партията. Хората ни са добили опит в подбора на кадри. Ние им имаме доверие. Те знаят, че основният критерий, за да сме заедно, преди всичко е лоялността и коректността към идеите и към структурите на ГЕРБ.

Тези три години на партийно строителство ви донесоха и своите вътрешнопартийни разочарования при изграждането на екипи. Какви са личните ви изводи и опит?

В рамките на поговорката „Дай му власт, и го виж колко струва” видяхме, че някои хора се самозабравят. И затова нашият устав е различен от този на другите партии. Един наш местен лидер може да бъде сменен от Изпълнителната комисия, без да се чакат събранията на общинските ни структури, и да се назначи временно ръководство до избиране на новото. Пък да не говорим какво лоби може провинилият се лидер да си е създал от „свои хора”, какъв обръч от фирми може да поддържа. Е, кога такъв човек ще бъде сменен от местната структура на партията?

Все пак, как ще се запазите от използването ви за трамплин към властта за някои хора?

Не може да има сто процента гаранция. Сигурно ще се промъкнат някои такива хора. Опасно е и много ме притеснява, че точно те при едно крехко мнозинство, могат да ни предадат. Те могат да бъдат и купени. И като знам  нашите опоненти с какви финансови инструменти разполагат… След компроматите към Цветан Цветанов и Лъчезар Иванов, очаквам откровено всеки момент и срещу мен да се появи нещо. И няма да се изненадам. Но моите деца са отраснали, а внучето ми е на три години, няма да разбере. Но детето на Цветан Цветанов е в тийнейджърска възраст, на 13 години. Как то след публикуваните пасквили за личния живот на баща му се чувства сред съучениците си! И кой носи отговорност за неговите преживявания? Това е подлото и гадното. За кмета ни в Бургас Митко Николов писаха, че е хомосексуалист, а и той има малки дъщери. Болното е, когато нараняват хората около теб и не можеш да ги защитиш.

Каква е вашата прогноза за състава на следващия парламент?

Повече от ясно е, че и БСП, и ДПС, и „Атака” влизат. Много ми се иска десните партии да направят коалиция, за да могат да влязат. Искрено се надявам ние да вземем мнозинство над 50%. Затова се прие и текстът за мажоритарния елемент, за да има хора, които да влияят на мнозинството. И  ако могат да намалят влиянието на ГЕРБ. Нищо ново. Защото 20 години законите се правят за определени личности и партии – и поправката „Ванко 1”, поправката за висшето образование заради Йордан Лечков при кандидатирането му за кмет на Сливен. Той взе документ за висше и поправката „падна”. Затова казвам, че ако изборният закон беше променен преди 3 години, нямаше да има никакви съмнения в коректността и целта на вносителите му. Сега всичко е в рамките на някакви каруцарски и кръчмарски сметки коя поправка на коя партия как ще се отрази. А тези съображения не бива да са на най-ниското ниво в държавата.

Ако РЗС и „Напред” са в парламента, бихте ли отишли на коалиция с тях?

Доколкото знам Христо Ковачки, който стои зад коалиция „Напред”, е следствен за пране на пари. Дори и да не се кандидатира, това са неговите пари. Как да се борим с корупцията в коалиция с него? Мисля, че и той е подставено лице на определени хора. Партиите, с които  ще правим коалиции, трябва да са се доказали. И да имат одобрението на избирателите. А ние вероятно ще направим допитване до нашите структури преди създаването на каквато и да било коалиция, ако се налага. Защото както демократично вървим сега при номинациите за листите, така ще направим и след вота.

А ако вашите структури предпочетат да останете в опозиция?

Ако не ни достигнат гласове, за да управляваме, и цената е да правим коалиция с БСП и с ДПС, няма да я направим. И ще бъдем в опозиция, въпреки, че ще сме най-голямата политическа сила. Нашият лидер заяви многократно, че по никакъв повод няма да направим коалиция с тези две партии.

Очаквате ли преди изборите използване на етническата карта, създаване на етническо напрежение?

Като обикалях през последните години интензивно в страната по изграждането на нашите структури, в т.нар. смесени райони, особено в Кърджали, най-отговорно заявявам, че страхът, който владееше турското население през 80-те години, в момента тегне над българското население и то през години, когато България е вече в Европейския съюз. Казвам го от лични наблюдения и след срещи с много хора. И затова мнението на ГЕРБ е, че оставането на ДПС във властта е опасно за националната сигурност - като мафиотска структура, като начин на влияние над електората, със заплахи и манипулации.

Имате предвид страх не от турското население, а от методите в управлението на ДПС, така ли?

Да, в никакъв случай не намесвам обикновените хора в отношенията им. Напротив, те живеят прекрасно. И на много места казват: нали няма да ни настройвате един срещу друг. Защото ДПС като организация визираме единствено върхушката. На медиите им е известно, че членовете на ръководството до един са били в ДС. Второ, точно на гърба на собствения си отруден електорат, те правят сива икономика. Една малка част се облагодетелства за сметка на тези честни и работливи хора, каквито са турците. Това е проблемът, на кметовете - които слушат им дават пари. Но ако тези пари бяха вложени в инфраструктура, щяха да процъфтят селищата в тези райони. Всъщност парите се откраднаха от върхушката на движението и това се вижда от европейските ни партньори. Мислещите хора и интелигенцията трябва да знаят как се управлява с мандата на ДПС. Говорим последните дни, че трябва да са прозрачни преговорите с Русия за АЕЦ „Белене” и да са без посредници. А в това време правителството купува  два самолета с посредник авиокомпанията на Първа инвестиционна банка. Все едно някой министър да си купи кола от старите таксита. Били на две години! Важни са броят кацания и летателни часове. Хората от авиацията недоумяват как може да се направи такава сделка, сключена с нискотарифна авиокомпания, където самолетите се използват максимално. Това са мръсни сделки срещу  няколко милиона комисион. Поне да бяха купили един самолет. За съжаление, от устата на човек, пристрастен към определена политическа сила, тези думи винаги могат  да се приемат като необективна оценка. Но един разумен човек може да сглоби фактите на грабеж, корупция, престъпност, никаква сигурност, отвличания на хора, в които сигурно участват и политици. Не търся крайна оценка. Но това не може да бъде случайно. И виждам как обществеността в Европа се настройва срещу нас. Аз няма да се учудя, ако се мине към изключване на България от ЕС.

Read more...

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ: СОРОСОИДНИЯТ МОДЕЛ ПРИКЛЮЧВА В СВЕТА, ПРИКЛЮЧВА В БЪЛГАРИЯ! СРЕЩУ ВСЯКА ЛЪЖА ЩЕ ВАДЯ ИСТИНАТА, КАКВАТО Е ПЕЕВСКИ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СЕ ЗАЕМЕ С ПЛАН ЗА ПОДКРЕПА НА ПРОИЗВОДСТВАТА, ПОСТРАДАЛИ ОТ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА АТАНАСОВ ОТ ДСБ: ПП НЕ СА ОПТИМИСТИ, НО СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПОЛОЖИМ ВСИЧКИ УСИЛИЯ ЗА РЕДОВНА ВЛАСТ БОЙКО БОРИСОВ: НА ТОЗИ ЕТАП АСЕН ВАСИЛЕВ Е ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ВСЯЧЕСКИ ПРЕЧИ ДА СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО ЙОРДАН ЦОНЕВ: АКО ПРЕЗИДЕНТЪТ ИЗТЪКВА, ЧЕ ПАЗИ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ОТ КОРУПЦИЯТА, ТРЯБВА ДА ОПРАЗНИ ИНСТИТУЦИЯТА ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ СИ НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА: ЕДНА ДРУГА БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗМОЖНА КИРИЛ ПЕТКОВ: ГЕРБ СЕ ПОДВЕДОХА И ИЗБРАХА КИСЕЛОВА
Time: 0.472 sec
Memory: 5.37 Mb
Peak memory: 5.70 Mb
Total SQL queries: 116
Total SQL time: 0.445 sec
Slowest SQL query time: 0.177 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
									a.ID,
									a.publish as date,
									am.enabled,
									am.Title as title,