АЗАДИН АЛАЯ: “АЗ САМО ШИЯ ДРЕХИТЕ, ЖЕНИТЕ ГИ ПРЕВРЪЩАТ В МОДА!”
Неговите дрехи са носени с респект от Гарбо до Риана
Лондон, Соня Колтуклиева | 30.07.2018 12:37
В Design Museum в Лондон е подредена колекция от дрехи на Азадин Алая. Дъхът ми спря! Толкова изящество и красота! Чувствени, женствени, рокли като втора кожа...
Азадин Алая е израснал в Тунис, съвсем млад се е преместил в Париж.
“Аз само шия дрехите, жените ги превръщат в мода”, казва той.
Неговите рокли са предпочитани от прочути жени като Грета Гарбо, Грейс Джоунс, Тина Търнър, Лейди Гага и Риана.
Азедин Алая ( 26 февруари 1935 – 18 ноември 2017 ) се е вдъхновявал от друг велик творец на висшата мода - Кристобал Баленсиага.
За Азедин Алая критици и колеги казват: “Той е дребен на ръст, но е гигант в модата!”, “Азадин мисли с ръцете си... Стреми се да достигне перфектност на моделите, а не да покори пазара”.
... В Париж Алая най-напред е нает като шивач в модната къща Dior, където работи пет години. След това е приет в студиото на други модни къщи - Guy Laroche, Thierry Mugler. През 2011 г. Dior кани Алая за креативен директор, но дизайнерът отказва, заради приятелството си с Джон Галиано, който е увлонен от Dior същата година заради антисемитски изказвания.
... Азадин Алая с творчеството си предизвиква възторг и респект!
Азадин Алая е израснал в Тунис, съвсем млад се е преместил в Париж.
“Аз само шия дрехите, жените ги превръщат в мода”, казва той.
Неговите рокли са предпочитани от прочути жени като Грета Гарбо, Грейс Джоунс, Тина Търнър, Лейди Гага и Риана.
Азедин Алая ( 26 февруари 1935 – 18 ноември 2017 ) се е вдъхновявал от друг велик творец на висшата мода - Кристобал Баленсиага.
За Азедин Алая критици и колеги казват: “Той е дребен на ръст, но е гигант в модата!”, “Азадин мисли с ръцете си... Стреми се да достигне перфектност на моделите, а не да покори пазара”.
... В Париж Алая най-напред е нает като шивач в модната къща Dior, където работи пет години. След това е приет в студиото на други модни къщи - Guy Laroche, Thierry Mugler. През 2011 г. Dior кани Алая за креативен директор, но дизайнерът отказва, заради приятелството си с Джон Галиано, който е увлонен от Dior същата година заради антисемитски изказвания.
... Азадин Алая с творчеството си предизвиква възторг и респект!

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век