И ДИМ ДУКОВ ОТКАЗВА ЦИГАРИТЕ С УМНО „ТАМАГОЧИ”
Снимка: Bulgaria News
Досега да съм ги отказал хиляда пъти, но край мен всички приятели пушат и като ги видя, и аз веднага запалвам, жалва се Дим Дуков.
Портативният компютър QuitKey ефективно увеличава Армията на непушачите. След Катето Евро и Дим Дуков лудна по умната машинка, която ефективно им помага да намалят цигарите и да се откажат от лошия навик
Bulgaria News | 14.12.2010 13:55„Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти”, признава писателят Марк Твен. Въпреки това малко обезкуражаващо послание на големият Твен, у нас кръгът на желаещите да откажат цигарите с портативният компютър” QuitKey” се увеличава лавинообразно.
Методът вече получи първото си бойно признание, след като попадна в ръцете на актрисата Катерина Евро. Освен нея, в редицата на пишман пушачите вече се вляха синът й Александър Кадиев, бизнес-консултантката Снежана Петрова и още 20 родни знаменитости. Те се зарекоха този път наистина да откажат цигарите.
Авангардната джаджа за отказване на никотиновата зависимост плени и телевизионния водещ и хотелиер Дим Дуков.
„При мен е борба на живот и смърт”,
така емоционално той описа ситуацията, отбелязвайки, че в момента стига до прекалените две кутии цигари на ден. Дим Дуков призна, че пробвал не един и два начини да ги спре, включително хапчета , но най-голямото му постижение е било един месец без димяща между пръстите цигара.
„Досега да съм ги отказал хиляда пъти, но край мен всички приятели пушат и като ги видя, и аз веднага запалвам”, жалва се той, макар че е наясно, че така не може повече да продължи - по 2 кутии цигари на ден и така вече 34 години! Дим Дуков призна, че пуши от 12- годишен. „ Моето тамачоги - то ще „самоубие”, като види колко пуша – 40-50 цигари дневно”, засмя се Дуков и ожали умната машинка.
„Като хотелиер, за мен
би било много по-добре, ако се забрани пушенето в хотелите
- защото в стаите, в които се пуши много по-често се налага да се перат пердета, килими, мокети”, сподели още той. „Ако компътюрчето ме мотивира да спра цигарите, това ще е най-големият ми успех”, отбеля Дим.Дуков, който пресметна, че дава около 300-400 лв. месечно за цигари, което е огромен бюджет „за катран”. Въпросът е колко ще се изложим, ако не ги откажа, добави той.
би било много по-добре, ако се забрани пушенето в хотелите
- защото в стаите, в които се пуши много по-често се налага да се перат пердета, килими, мокети”, сподели още той. „Ако компътюрчето ме мотивира да спра цигарите, това ще е най-големият ми успех”, отбеля Дим.Дуков, който пресметна, че дава около 300-400 лв. месечно за цигари, което е огромен бюджет „за катран”. Въпросът е колко ще се изложим, ако не ги откажа, добави той.
Портативният компютър” QuitKey”, който е познат на американците от 25 години и с него над 1.5 млн.души са спрели цигарите накара и известната психоложка Маргарита Бакрачева да поразмишлява малко повече върху навиците си.
„Много хора се опитват да се откажат от цигарите – по лични причини, свързани със здравето, заради любим човек или поради външната необходимост. Има различни начини човек да каже Сбогом на цигарите. От психологическа гледна точка единственият начин човек да се отърве от дългогодишния навик е да има много силна мотивация, толкова силна, че да го накара да забрави за желанието с да пуши. В такъв момент всякакви помощни варианти са добри.
Големият плюс на миникрокомпютърчето е че предлага
постепенно намаляване и отказване на цигарите под формата на игра.
Създава се своеобразна връзка между притежателя на джаджата и самия микрокомпютър – връзка, която както реална връзка, преминава през различни етапи – на доверие, дразнене, противопоставяне ... но това, което е най-важно, осигурява на пушача усещане за подкрепа, един глас, който не забранява, а помага ... и е до теб с обещание за по-добър живот ...” ,обяснява професионално Маргарита Бакрачева.
Големият плюс на миникрокомпютърчето е че предлага
постепенно намаляване и отказване на цигарите под формата на игра.
Създава се своеобразна връзка между притежателя на джаджата и самия микрокомпютър – връзка, която както реална връзка, преминава през различни етапи – на доверие, дразнене, противопоставяне ... но това, което е най-важно, осигурява на пушача усещане за подкрепа, един глас, който не забранява, а помага ... и е до теб с обещание за по-добър живот ...” ,обяснява професионално Маргарита Бакрачева.
Човек се чувства много по-свободен, когято го няма този навик, отбеляза Борислава. Георгиева, мениджър във фирмата –дистрибутор „No Smoke”, която е бивша пушачка. „Когато отказах цигарите, започнах да усещам истинския вкус на храната. , призна тя. И цитира проучване сред 10 хил. жени и мъже в САЩ което сочи, че 14% е по-висок риска от заболяване на рак на гърдата и рак на простатата при пушачите.
Портативният компютър „QuitKey” се предлага на българския пазар едва от 2-3 месеца, но с него не един и двама пушачи вече казват сбогом на никотина. Най-голямото предимство на устройството е, че няма странични ефекти като медикаментите. „Най-много някой да се оплаче, че не му е стигнала волята, т.е че слаб и мекушав и нарушил правилата на отказване на цигарите,” коментираха от фирмата „No Smoke”, която го дистрибутира у нас и е екслузивен представител за България, Румъния и Русия.
Любопитното е, че портативният компютър „QuitKey” е създаден с финансовата помощ на Американския Национален здравен институт (US NIH).
Коментари и мнения
Напиши коментар