ЗЕЛЕНСКИ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ И ВЕДНАГА РАЗПУСНА ПАРЛАМЕНТА НА УКРАЙНА
Той е готов да загуби популярността си и дори поста си, но да постигне мир
Bulgaria-news | 20.05.2019 14:23Минути след това той обяви, че разпуска парламента, като огласи решението си в рамките на своята реч.
Преди това той призова да бъдат уволнени шефът на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак, главният прокурор Юрий Луценко и министърът на отбраната Степан Полторак. "Много ви моля да приемете закон за отмяна на депутатската неприкосновеност, закон за криминализиране на незаконното забогатяване, Избирателен кодекс и направете, моля ви, отворени списъци", каза той преди разпускането на Върховната Рада.
Владимир Зеленски подчерта, че първата му задача на президентския пост ще е прекратяване на огъня в Източна Украйна, макар че не обяви как смята да направи това. „Мога да уверя: за да не загиват повече нашите герои, съм готов на всичко. Аз не се страхувам да вземам сложни решения, готов съм да загубя своята популярност, своя рейтинг и ако е нужно, без колебание съм готов да загубя своята длъжност, за да настъпи мир“, каза Зеленски в речта си.
„Не ние започнахме тази война, но ние трябва да я завършим. И сме готови за диалог. И аз съм сигурен, че прекрасна първа стъпка за начало на този диалог ще стане връщането на всички украински пленници“, каза още той, без да уточнява с кого точно ще води диалог и дали вече има конкретни планове за размяна на пленници.
Припомняме, че Зеленски победи на втория тур на изборите досегашния президент Петро Порошенко.