БЕНЕДИКТ XVI ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
По време на полета към Лондон, папата осъди сексуалните престъпления над деца, които окачестви като перверзии и призна, че църквата не е действала достатъчно решително, за да предотврати тормоза
Bulgaria News | 19.09.2010 20:37Папа Бенедикт XVI отдаде почит на британците, жертвали живота си в борбата със силите на "ужасяващата нацистка идеология", съобщи AП. За мен като човек, който също е преживял страдания, свързани с мрачните дни на нацисткия режим в Германия, е много вълнуващо да съм тук сред вас, заяви папата на тържествена литургия на открито в Бирмингам в последния ден от посещението си във Великобритания. Ден по-рано той се извини за случайте на педофилия сред католическите свещеници. По специален начин мислите ми ме отвеждат в съседния град Ковънтри, който през ноември 1940 г. бе подложен на унищожителни бомбардировки и понесе тежки човешки загуби, добави Бенедикт XVI по повод наближаващата годишнина от едно от най-големите въздушни сражения през Втората световна война, известно като Битката за Британия. Седемдесет години по-късно си спомняме със срам и ужас чудовищната цена на войната под формата на жертви и разрушения, и потвърждаваме решимостта си да работим за мира и помирението там, където тегне заплахата от конфликти, изтъкна папата.
Прочети пълния текст