БАРОЗУ КАТО ДОГАН, РУМЯНА ЖЕЛЕВА КАТО ЕМЕЛ ЕТЕМ В НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ
Всяка страна-членка получи ресора, за който се бореше. Румъния ще провежда общата политика в земеделието с подкрепата на Франция, Кипър – културата, а Гърция – морското дело и рибарството
Bulgaria News | 27.11.2009 19:49Това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика. Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това, заяви пред БТА Румяна Желева. „Вчера президентът Барозу ми каза: "Това е мъжка работа, която ти даваме, но искаш работа – ето ти работа". Реакциите при криза? Аз мисля, че ще бъде много тежка работа, защото кризи непрекъснато има, всички възможни наводнения, цунами, всякакви други действия, които са свързани с реакцията при кризи”, заяви пред БНТ Желева. 27 комисари трябва да започнат работа през февруари 2010 г., но първо трябва да бъдат одобрени от членовете на Европейския парламент. "Събрах силна Комисия, която да изпълни засилената роля на Европа, включително и на световната сцена, предложена от Лисабонския договор. Една от ключовите роли на тази комисия ще е да даде живот на новите възможности, предоставени от Лисабонския договор. Кандидат-комисарите ще се представят пред Европейския парламент през януари", заяви на пресконференция Барозу.
Прочети пълния текст