ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ СЕ ОКАЗА ОБВИНЕН ЗА СДЕЛКА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЗА ДУНАРИТ

Бизнесменът бе привикан на разпит в специализираното следствие
Bulgaria-news | 18.01.2019 16:48На влизане той коментира, че няма представа защо е призован, но предполага, че става дума за оръжейно дружество "Емко", на което той е собственик. Припомняме, че през 2017 г. Гебрев бе обвинен в организиране на престъпна група за пране на пари. След около час разпит собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев излезе от Националната следствена служба с прецизирано обвинение. Пред медиите той обясни, че обвинението е за съучастник, но той не е разбрал на кого.
"В далечната 2010-11 година "Дунарит" е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и стабилизираме. Обвинението се състои в това, че "Дунарит" е бил придобит с престъпни пари. И след като е бил придобит с престъпни пари, то значи, че и аз съм престъпник, че съм го купил. За моите пари, с които съм купил "Дунарит", никой не спори, те са ясни, те са доказани, че са 1000% чисти", заяви още Гебрев на излизане. Според разследващите в престъпната група за пране на пари освен Гебрев и адвокатът му Лазар Карадалиев е участвал и бившият директор на оръжейното предприятие Кръстьо Кръстев."През 2010 - 2011 година банката КТБ беше обявявана за №1 и собственикът ходеше само по червения килим... Знаел съм бил, че Дунарит бил купен с изпрани пари 2010", допълни Гебрев.
Преди разпита от думите на Гебрев стана ясно, че е изпратил съобщение на премиера Бойко Борисов, в което е поискал среща, защото "напрежението ескалира и става много неприятно". Бизнесменът призна, че няма представа с какво точно би му помогнал Бойко Борисов. Гебрев не каза и дали е получил отговор от министър-председателя. Във връзка с евентуална среща с премиера тогава Гебрев заяви, че "държавата е организирана така, че трябва да се обаждаме на премиера".
За предстоящото обвинение се разбра в края на миналата година, когато спецпрокуратурата претърси адвокатската кантора на Карадалиев. По този повод над 200 адвокати излязоха с отворено писмо, тъй като стана ясно, че разследващите са искали да изземат кореспонденция между адвокати и клиенти, която се защитава от закона. Самият Карадалиев обясни, че следователите са търсили акционерната книга на "Дунарит" и други документи, свързани със завода, както и електронните подписи на адвокатите. След това зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че има данни, че са изпирани пари, свързани с руски олигарх, който фигурирал в санкционните списъци на ЕС и САЩ.
"Това е пълен парадокс, нали разбирате. Питам ги къде е регистърът на тези нечестни фирми, как човек да знае? Казват – вие сте длъжни да знаете. Как да знам, като самият този човек (Цветан Василев б.р.) винаги е ходил по червения килим"