ГЕРБ ОБВИНИХА БСП И ПЕС, ЧЕ СА ЗАД ГИНКА ВЪРБАКОВА
Томислав Дончев: На трите правителства на Борисов не е предлагана сделка от ЧЕЗ
Bulgaria-news | 08.03.2018 18:35"Зад Гинка Върбакова стоят не само БСП, а и ПЕС. Не друг, а Моника Йосифова е авторът на прикачения файл в прессъобщението от купувача на ЧЕЗ. Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Една малка техническа грешка ви издаде“, заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.
ГЕРБ обвиниха социалистите, че вече втора седмица нагнетяват напрежение в обществото с "истеричните си лъжи, че правителството и лично премиерът Бойко Борисов стоят зад сделката между ЧЕЗ и Гинка Върбакова". Гърневски обяви, че вчера се е появила писмена следа, която ясно е показала кой стои зад "Инерком" и това БСП и ПЕС през Моника Йосифова. "Сега стана ли ви ясно, уважаеми колеги, кои са гадовете? Вчера Корнелия и шайката ѝ ги търсиха на площад "Независимост", а те се оказаха отново на "Позитано". По-цинични и по-нагли от всякога", каза още депутатът от ГЕРБ.
Отговорът на БСП не закъсня. От парламентарната трибуна социалистът Драгомир Стойнев обяви, че думите на Спас
Гърневски са били фалшиви новини и добави, че "всеки депутат трябва да се срамува от изявления като това", а не да аплодира подобни изказвания. Той каза още, че в БСП няма политик, който да си позволи в името на личния си интерес да руши този на държавата.
На правителствата "Борисов" 1, 2 и 3" не е правено официално предложение за сделката с активите на ЧЕЗ в България. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на интервюто, дадено от представителя на ЧЕЗ Томаш Плескач за чешкия вестник "Лидове новини". В него Плескач твърди, че на българското правителство е предлагано да влезе в сделката но са последвали многократни откази.
Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет, подчерта Дончев. "То не се решава с разговор в някое кьоше, това се прави с писмо. Аз подобно писмо не съм чел и не съм виждал. Говоря за кабинетите, в които съм имал честта да участвам. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това на Орешарски, това е съвсем друг въпрос, но ще се провери дали други правителства са получавали подобни предложения. Нашето не е." - поясни вицепремиерът.
Той отказа да коментира възможността да са водени неофициални разговори:
"Аз не мога да диря сметка кой на кого, бил той политик или държавен чиновник в кое кафе или на някой ъгъл е шепнал нещо."