СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: НЕ ЗНАМ КАКВО СЕ ДЖУРКА В УНИКАЛНАТА ГЛАВА НА ПРОФ.ВУЧКОВ, НО НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛЯ ДА СЕ УПРАЖНЯВА В СЛОВОБЛУДСТВО С МОЕТО ИМЕ

" Гледам и не вярвам на ушите си"! Някогашният член на БКП,20 години несменяем главен редактор на казионното списание "Театър" се опитва да изтрие с гумичка епизоди от собствената си биография преди Десети ноември и да пренаписва моята
Соня Колтуклиева | 31.07.2013 18:16Бог ми е свидетел, че точно сега,когато цялото ми внимание и журналистически интерес е насочено към събитията в България,към протестите в София и сблъсъците около парламента,последният човек, с когото ми се занимава е фамозния проф. Юлиян Вучков. Още повече, че дълги години бяхме приятели.
Жал ми е да го отбележа,но откакто култовият ТВ водещ се храни с подаянията на Николай Бареков - нещо помиярско помрачи образа му на богообразен интелектуалец,светъл ум,епохален медиатор. С когото се събереш,такъв ставаш - казва мъдрият български народ.
Отнасям се с презрение,но не и с безразличие към хората,които пренасят своите грехове върху други хора с инфантилната надежда,че така ще се освободят от тежкото бреме на спомените, сконфузващи новия образ,който им е удобно(изгодно) да градят сега. С наивната вяра,че са толкова специални и изключителни,та могат да заличат епизоди от миналото си,както децата трият с гумичка грешките си в тетрадките,докато учителката е обърната с гръб към тях.
Сърфирайки днес в Интернет,случайно открих дописка на проф.Вучков от 20 юли в сайта pik.bg. Притичах набързо по текста, крещящо изригващ в типичния разюздан башибозушки стил на несравнимия майстор на перото, защото Гугъл индикира името ми в него. И що да видя. "Михнева, Светослава Тадаръкова, по-малко и Соня Колтуклиева непрестанно хулят Живковото време, когато се чувстваха доста добре и заемаха желани позиции в нашето медийно пространство."
Милият проф.Вучков,или е слънчасал или е изкукуригал. Това си е направо за неговата запазена марка:"Гледам и не вярвам на ушите си!"
От години не съм коментирали "Живковото време" - не защото нямам какво да кажа,просто не е било тема на телевизионните ми интервюта в различни телевизии; най- много с изречение-две някога да съм припомняла нещо или да съм правила сравнение с днешния ден.
Добре,щом проф.Вучков припомня "Живковото време", аз да му припомня някои факти от онова време. Юлиян Вучков беше 20 години несменяем главен редактор на списание "Театър", издание на Министерството на културата, включително и по времето,когато министър на културата беше Людмила Живкова. Днес негова колежка от редакцията ми каза,че Юлиян Вучков е бил член на БКП и се е ползвал от подкрепата на Милко Балев,член на Политбюро на ЦК на БКП и дясна ръка на Тодор Живков.
Аз бях стажантка в културния отдел на вестник "Труд" (докато следвах във Факултета по журналистика), след конкурс на Съюза на българските журналисти (СБЖ) ме взеха на работа там.
Редакцията на списание "Театър" беше в сградата на вестник "Труд"(където сега е централното управление на НАП),та с Юлиян Вучков работехме врата срещу врата. Никога не съм била член на БКП или на която и да било друга партия,никога не съм заемала административна длъжност където и да било. Работила съм като репортер и редактор във вестниците "Труд","Отечествен вестник","Експрес" и съм била ТВ водеща(след конкурс)в БНТ, продуцирах и водех "Партньорство за бизнес" - това е кариерата ми преди и след Десети ноември,докато през 2000 година започнах да се занимавам с пиар и после създадох Bulgaria news.
Харесвах списание "Театър", беше интелигентно списвано,съдържаше публикации за културни събития "отвъд желязната завеса",беше източник на недостъпна информация от Запада. Не помня Юлиян Вучков да е писал някакви разтърсващи,дисидентски или неприемливи за комунистическата власт текстове. Както например разследващите материали в "Труд" на Георги Тамбуев,Евелина Георгиева,Татяна Мачковска, плъзгащите се по ръба на бръснача текстове на Радко Трифонов,Дарина Герова,Райчо Радулов,Зоя Деянова,Райна Вълчева.
Не помня да е имало скандал около Юлиян Вучков. Тъй като си е изсмукал от пръстите,че съм заемала "желани позиции в нашето медийно пространство" ще кажа две неща: да,позицията на репортер винаги е била желана от мен,била съм добър репортер; затова,например,бях избрана за най-младия член на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. На едно заседание на УС на СБЖ функционери от ЦК на БКП поискаха да гласуваме декларация,подкрепяща решението на партийната върхушка за възродителния процес. Аз казах,че като репортер искам да знам факти,какво се случва в районите с български турци,искам да отида там и да видя какво става на място. Не гласувахме декларацията само трима души: Соня Бакиш,аз и още някой,май беше Велислава Дърева. След сбирката в СБЖ,главният редактор на "Труд" Дамян Обрешков ме извика,накара ми се и ми каза тутакси да замина за родния си Петрич и да не се вяст вам в София,докато не ми даде знак да се прибирам.
Не си приписвам минало на "активен борец срещу режима", нямам нужда от това, но няма да позволя на никой да ми пренаписва биографията.
С това щях да приключа темата, ноооо....
Тази пък простотия да забелязвам ли изобщо?! Проф.Вучков се изповядвал някъде през есента на миналата година, та е прецитиран в няколко сайта с едни съчинения по картинка, които забелязах днес. Ето в сайта Скандално:
"Юлиян Вучков бил един от най-сигурните кандидати за предаването ВИП Брадър,призна самият той. Била му предложена доста съблазнителна оферта от 35 хиляди лева / 3500 СМС-а/, които му предложили за четириседмичен престой в Къщата.Той се поблазнил от сумата в началото, но накрая размислил и се отказал, а на негово място вкарали спешно резервата Соня Колтуклиева." Другаде е споменато,че това станало в последната седмица преди началото на шоуто.
Днес попитах продуцента Радо Тушев бил ли е канен проф.Вучков във VIP Brother'2012. Отговорът му беше: НЕ. Аз бях поканена във VIP Brother на 18 юни, подписах договора с Нова телевизия в началото на септември, заминах за Калифорния и се върнах през нощта на 17 септември, вечерта влязохме в къщата с Памела Андерсън и Орлин Павлов.
Какво се джурка в уникалната глава на проф.Вучков,нито знам,нито ме интересува. Но няма да му позволя да се упражнява в словоблудство с моето име. Това е.