СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ПРЕД BULGARIA NEWS: НЕ Е ИСТИНА, ЧЕ ДПС РЕШАВА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ
Кунева е изкуствено социологически напомпана. На балотаж ще отидат кандидатите на ГЕРБ и БСП. Аз искам да се оженя, Моника не иска. Обмисляме да говорим на Дария освен на български и на английски
Соня Колтуклиева | 19.07.2011 16:00Г-жа Кунева е изкуствено социологически напомпана. Досега нямаше други фигури в тази надпревара, освен традиционното участие на Волен Сидеров, който има много тясна електорална рамка. Но когато се появят нашата кандидатура и тази на ГЕРБ, нейното поле ще започне да се стеснява и балонът да се свива. Има една сериозна разлика между г-жа Кунева и г-н Калфин в европейски смисъл. Г-жа Кунева се възприема по-скоро като преносител на решения на Европейския съюз и Европейската комисия тук, в България. Г-н Калфин е човек, който е показал своята способност да формулира, защити и реализира българските интереси в Европейския съюз. Убеден съм, че Калфин може – чрез президентската институция, да наложи по-дългосрочни планове на обществото ни. Защото в обществото няма „малко”. Президентът има освен пълномощия в националната сигурност и във външната политика, много сериозен авторитет, защото е избран мажоритарно. Президентът може да отиде пред парламента и да каже: аз смятам, че в областта на образованието ние имаме тези и тези проблеми. След разговори с университетски преподаватели, със специалисти смятам, че може да се направи това и това. Настоявам парламентът да обсъди този въпрос в по-дългосрочен план. Да определи дългосрочната ни политика. И да видим, кой парламент ще откаже да направи подобна дискусия?
Прочети пълния текст