СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: БОЙКО ЩЕ СИ ВКАРА АВТОГОЛ, АКО ОСВОБОДИ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
Георги Гергов ми каза, че Първанов е петно върху ревера му! Червените се разделиха на Доброто БСП (Първанов) и лошото БСП (Станишев), твърди главният редактор на Bulgaria News
Валерия Калчева, в-к ШОУ | 03.11.2010 11:30„Първанов е бесен, много е кисел, чувства се предаден отвътре...” - бяха най-често използваните изрази в разговорите ми със съратници на президента на 28 октомври. Има една типично българска поговорка: “Кой ти извади окото? Брат ми”. Така стана и с президента. Някои от спряганите имена мигом отрекоха (Велизар Енчев, Слави Трифонов), други пък предизвикаха недоумение заради принадлежността си към отречената тройна коалиция (Ивайло Калфин, Меглена Плугчиева), трети сметнаха това за удар под кръста (Меглена Кунева). Всичко това доведе до политическото вулгаризиране на проекта. Вместо Георги Първанов да се изправи на 11 ноември горд и недостижим, целият в бяло с клонка от маслини, в героичната поза на Спасител на нацията, той трябваше да поеме мрънкането на недоволните от две страни – от онези, които не искат да бъдат нито канени, нито споменавани, и от онези, които искат да бъдат канени и споменавани, ама не са! Бъдеща формация, ако изобщо се структурира в близко време, ще се опита да обере левите от разнообразния и шарен електорат на ГЕРБ и недоволните от Станишевото управление. Но това едва ли ще й стигне, за да повтори феномена ГЕРБ и да се позиционира в център-ляво. Миналия петък имах среща с израелски специалисти по политически анализи, питаха ме какво иска да направи българският президент. Отговорих им: гражданско движение. А те: ”Гражданско движение ли?! Това мирише на революция!”
Прочети пълния текст