НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: ВЪРВИМ КЪМ ДЕМОКРАТИЧНА ПО ФОРМА И АВТОРИТАРНА ПО СЪДЪРЖАНИЕ ДЪРЖАВА
Ние всички подценяваме Бойко Борисов! Той прилича едновременно на Лех Валенса и Александър Лукашенко – за съжаление много повече на втория. А олигарсите на Първанов „в други клан минаха”...
www.nslatinski.org | 13.09.2010 14:59От горчив личен опит знам колко неизгодно и понякога рисковано е да се критикуват управляващите, които да са те. Особено, когато, както е при мен, цялата дейност на човека по един или друг начин е свързана със и „вързана” за структурите на управление – например лекции в държавни и частни университети (да, и в частни! – там всичко зависи от ректора, от това дали е демократ или откровен тоталитарчик в демократична премяна); или работа по проекти, чиито ключови думи са „сигурност”, „риск”, „криза”, „контрол”... Мога дълго да разказвам как през последните 15 години реагира властта, когато на базата на собствените ми експертни оценки, тя чува от мен неща, които не й харесват. Категорично съм убеден, че с всяка измината година властимащите стават все по-нетърпими и все по-агресивни спрямо критиката (което е парадокс, защото на теория поне демокрацията би трябвало да става все по-нормална, а защо не и зряла). Но това, което се случва сега, това е наистина върхът на сладоледа!
Прочети пълния текст