СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: СИМЕОН ДЯНКОВ СЪЗДАДЕ ФИНАНСОВ ОКТОПОД!
Интервю на главния редактор на Bulgaria News във вестник SHOW. Дянков е поредният мистификатор, който заблуждава, че „зад него стои Америка”. Финансовият министър си търси работа в Лондон
Валерия Калчева, в-к | 20.08.2010 19:01За една година той създаде истински финансов октопод. Вицепремиерът и финансов министър назначи свои предани хора на ключови позиции в България, което му позволява да контролира важни клонове в икономиката. Най-напред Симеон Дянков извади от неизвестността Трайчо Трайков и го тропоса за шеф на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма с железния аргумент, че са били състуденти и приятели. На среща на българската общност в Лондон с премиера Борисов на 7 февруари станах свидетелка на следната забавна сценка: зачервена жена си проби път до Генерала и притеснено отрапортува: „Аз съм Стефка Славова, новият представител на България в Европейската банка.”А-а-а-а, ти ли си – потупа я по рамото Бойко. – Дянков ви избира, аз ви назначавам, ама не ви познавам…” Славова се познава с Дянков от Световната банка, където се е трудила десет години. От Световната банка идва и Десислава Димитрова, заместник-министър на здравеопазването и председател на Комисията по цени на лекарствените продукти към министерски съвет. Преди да отиде при проф. Анна-Мария Борисов, 33-годишната мома работеше в Министерството на финансите. Тя самата не крие, че в София я е довел бившият й колега във Вашингтон. На Симеон Дянков се дължи и скандалното назначение на Димана Ранкова в Управителния съвет на Българска банка за развитие само 6 месеца, след като тя беше освободена като заместник-председател на Комисията за финансов надзор. През април с протекциите на финансовия министър тихомълком е назначен в Българска фондова борса за шеф на дирекция „Търговия” Георги Български... На 2 февруари Дянков назначава за председател на Държавната комисията по хазарта бившия служител на американската застрахователна компания АйЕнДжи Калоян Кръстев... Съученикът на Симеон Дянков от ловешката езикова гимназия Бисер Боев беше упорито лансиран миналото лято за министър на икономиката в бъдещия кабинет на ГЕРБ, но провокиран в интервю в навечерието на парламентарните избори Бойко Борисов ядосано отсече нещо от сорта: тоя пък кой е и как си прави сметки без кръчмаря.
Прочети пълния текст