КОЙ, ЗА БОГА, Е ТЕЛЕФОННИЯТ НОМЕР НА ЕВРОПА?!
Снимка: Архив
Според евродепутата Андрей Ковачев, има личностно-егоистична логика в забавянето на ратификацията на Лисабонския договор от чешкия държавен глава
Според Андрей Ковачев* е дошло време да си припомним прословутия въпрос на Хенри Кисинджър. Кога Лисабонският договор наистина ще влезе в сила? Дейвид Камерън ще предизвика нов референдум
Росица Цонева | 05.10.2009 11:25Г-н Ковачев, честито за ирландското „да” за Лисабонския договор, но какво ни очаква оттук-нататък?
Наистина зелената светлина, която Ирландия даде на Лисабонския договор е голям успех, защото ирландските граждани разбраха, че на референдума не трябва да изказват мнението си за работата на сегашното правителство, а за бъдещето и визията за Европа. Този път те разделиха вътрешнополитическата от външнополитическата тема. Оттук-нататък обещанието, което полският президент Качински е дал, съм сигурен, че ще го спази и ще подпише ратификационния документ от името на Полша.
И остава чешкият президент Вацлав Клаус, който трябва също да подпише ратификационния документ. Още повече, че той е минал през чешкия парламент. Аз смятам, че г-н Клаус ще си остави малко време, преди да го подпише. Но че в крайна сметка не би трябвало да си позволи да остави почти половин милиард европейци без Лисабонския договор. Или без следващата крачка в политическата интеграция на обединена Европа.
Т.е. без шанса за реформи в институциите. И много пъти съм казвал, че евроскептиците, които не биха искали по-нататък да има една обединена политическа Европа, а биха искали повече обединена Европа на икономическа или на монетарна основа, би трябвало да са „за” Лисабонския договор. Защото ако не желаят да останат в обединена Европа, Лисабонският договор демократично им дава за пръв път процесуална възможност да я напуснат, дори ако такова решение вземе само една единствена държава – членка. Аз не очаквам да има такава страна, но това е предвидено като възможност в Лисабонския договор.
И остава чешкият президент Вацлав Клаус, който трябва също да подпише ратификационния документ. Още повече, че той е минал през чешкия парламент. Аз смятам, че г-н Клаус ще си остави малко време, преди да го подпише. Но че в крайна сметка не би трябвало да си позволи да остави почти половин милиард европейци без Лисабонския договор. Или без следващата крачка в политическата интеграция на обединена Европа.
Т.е. без шанса за реформи в институциите. И много пъти съм казвал, че евроскептиците, които не биха искали по-нататък да има една обединена политическа Европа, а биха искали повече обединена Европа на икономическа или на монетарна основа, би трябвало да са „за” Лисабонския договор. Защото ако не желаят да останат в обединена Европа, Лисабонският договор демократично им дава за пръв път процесуална възможност да я напуснат, дори ако такова решение вземе само една единствена държава – членка. Аз не очаквам да има такава страна, но това е предвидено като възможност в Лисабонския договор.
А колко време чешкият президент би могъл да блокира влизането в сила на Лисабонския договор?
Има най-различни хипотези и слухове. Една от тях е свързано с писмото на Дейвид Камерън, лидерът на партията на торите във Великобритания, до г-н Клаус за намеренията си, ако спечели следващите избори в Обединеното кралство, да предизвика нов референдум в Ирландия и „да върне” историята, т.е. да върне ратифицирания документ на Обединеното кралство. Лично аз смятам, че Вацлав Клаус няма да успее толкова дълго да отлага ратифицирането.
Затова наистина очакваме до края на годината да влезе в сила Лисабонския договор. Аз даже имам и по-оптимистичен вариант . Г-н Клаус ще види, че няма да може да застане срещу всички страни – членки. И даже срещу собствената си страна, защото и Чехия би била подложена на допълнителен натиск. Все пак ще пострада и имиджът на Чехия с всеки ден от забавянето на неговия подпис.
Затова наистина очакваме до края на годината да влезе в сила Лисабонския договор. Аз даже имам и по-оптимистичен вариант . Г-н Клаус ще види, че няма да може да застане срещу всички страни – членки. И даже срещу собствената си страна, защото и Чехия би била подложена на допълнителен натиск. Все пак ще пострада и имиджът на Чехия с всеки ден от забавянето на неговия подпис.
Т.е. няма политическа логика в забавянето на ратификацията, така ли?
Няма общоевропейска политическа логика, но има личностно-егоистична логика на човек, който сравнява Европейския съюз със Съветски съюз.По същия начин г-н Клаус смята, че сега дава отпор на европейския диктат от негова гледна точка. И по този начин той може да поиска да даде един исторически пример, как един човек се е противопоставил на европейската интеграция.
Което от моя гледна точка и от гледна точка на мнозинството в ЕС е абсолютно грешно. Защото ЕС не е Съветски съюз, а това е един абсолютно доброволен съюз в името на всички европейски граждани – за тяхното по-добро бъдеще и по-добър икономически, социален, политически ред.
Което от моя гледна точка и от гледна точка на мнозинството в ЕС е абсолютно грешно. Защото ЕС не е Съветски съюз, а това е един абсолютно доброволен съюз в името на всички европейски граждани – за тяхното по-добро бъдеще и по-добър икономически, социален, политически ред.
Както и за превръщането на Европа в по-силен играч на международната сцена…
Да, ние говорим за тези прословути общи европейски политики, които още не са реалност, за голямо съжаление – общата енергийна политика, общата външна политика. Затова и Лисабонският договор е стъпка към по-нататъшната политическа интеграция на Европа, което за мен и колегите ми е много важна. И разбира се, за по-лесно вземане на решения.
Да не забравяме Хенри Кисинджър с неговото прословуто изречение : Кой, за Бога, е телефонният номер на Европа!? Защото наистина в момента няма обща позиция на Европа по един или друг въпрос. А трябва да се обадиш във всичките 27 страни – членки за тяхното мнение.
Да не забравяме Хенри Кисинджър с неговото прословуто изречение : Кой, за Бога, е телефонният номер на Европа!? Защото наистина в момента няма обща позиция на Европа по един или друг въпрос. А трябва да се обадиш във всичките 27 страни – членки за тяхното мнение.
*Андрей Ковачев е лидер на групата от евродепутати на ГЕРБ в Европейския парламент