СВЕТЛА ИВАНОВА СЕ ОБЯСНИ НА ФЕНОВЕТЕ СИ С ЦЯЛ АЛБУМ, КОЙТО УХАЕ НА „ЛЮБОВ И КАФЕ”, ПЕВИЦАТА ГОВОРИ С ПОЧИТАТЕЛИТЕ СЪС ЗАГЛАВИЯТА НА ПЕСНИТЕ СИ

След 5 години работа, изпълнителката и писателка издава втори самостоятелен албум, подготвя нова изненада - тава с дуетните й парчета
Bulgaria-news | 11.02.2013 16:13Певицата Светла Иванова утре ще представи официално новия си албум на специална промоция. Изпълнителката, която вече и няколко издадени книги, подготвя диска цели 5 години. Тавата с песни има специално послание към почитателите на певицата. Те са подредени като анаграма, което е своеобразно обяснение към феновете.
Специално за Bulgaria-news Светла Иванова разказа за подготовката на албума, който според нея е свързан с ежедневието й, ухаещо на „Любов и кафе”.
- Разкажете за албума, какви парчета сте включили? От колко време го подготвяте и има ли история заглавието „Любов и кафе”?
- За разлика от дебютния ми албум „C’estlavie“, където избрах денс/хаус звученето, стилът на песните сега е мелодичен, китарен поп. По-голямата част от тях са лирични, а китарата присъства тенденциозно във всички тракове. Заглавието на проекта „Любов и кафе“, е вдъхновено от ежедневието ми. То не е просто тема за албума ми, а символ на всеки мой ден и на всички хубави моменти от него.
Работя около пет години по новия албум. Започнах го още с пилотния сингъл „Някъде там“ с видеоклип към него, който излезе в края на 2007 година.
- Бихте ли разказали философията на албума и заглавията на песните? Май има някакво послание?
- Бихте ли разказали философията на албума и заглавията на песните? Май има някакво послание?
- Посланието на албума се крие в описа, който съм направила на песните" И тогава да сложиш описа с главните букви на песните: „ЗНАЕШ ЛИ…“, че „УТРЕ“ може би идва „КРАЯТ НА СВЕТА“. А може би това са поредните „ИСТИНСКИ ЛЪЖИ“, измислени от хора, които се правят на „МАЛКИ БОГОВЕ“ и се опитват да вгорчат живота ни. Аз пък искам да споделя с теб тази музика с аромат на „ЛЮБОВ И КАФЕ”. Не знам „КОЙ СИ ТИ“, но само това, че държиш този албум, ни прави близки. „ДВАМАТА С ТЕБ“. Може би си „КОРАБОКРУШЕНЕЦ“ попаднал случайно на моя музикален остров. Но който и да си, знам, че те има „НЯКЪДЕ ТАМ“.
Слушателю, желая ти още много споделени „ЛЮБОВ И КАФЕ“.
- Коя е любимата ви песен от албума?
- Всяка нова песен, върху която работя си мисля, че ми е любима и че ще я изкарам на сингъл. Затова ми е много трудно когато избирам следващата песен, на която да снимам видеоклип. Съветвам се с Момчил Колев, който ми е музикален продуцент, с Георги Станев, мениджъра на група Gravity Co, също с мои колеги. Допитвам се и до определен кръг от приятели, не всички с музикално образование, докато се спра на някоя. Понякога предлагам две песни между които се колебая за гласуване на страницата ми във фейсбук (http://www.facebook.com/svetlaivanovabg). Така че любимите ми песни, ако могат да се откроят от албума това са песните на които има заснет видеоклип – „Някъде там“, „Истински лъжи“, „Любов и кафе“, „Краят на света“, „Знаеш ли…“. Ако трябва все пак да ти посоча една, то нека да бъде „Любов и кафе“, чието заглавие носи и албума ми. Вярвам, че ароматът на любов и кафе се усеща във всяка една от песните. Този албум е вдъхновен от ежедневието ми, а то е пълно с този аромат.
- Разкажете за екипа, с който подготвихте албума.
- Авторите на музиката на песните са Момчил Колев, Жени Джамбазова, Рене Ранев, Дамян Попов, Николай Урумов и аз. Кръгът на аранжорите обаче е стеснен с идеята парчетата да звучат като едно цяло. Върху тях работих само с мениджърa на група Gravity Co - Георги Станев, а живите китари са на групата на Иво Чалъков. Текстовете написаха Александър Петров и Ивайло Вълчев („Шоуто на Слави“). Има и ремикси на DJ Rossko и DJ Bor4e.
- Къде се чувствате по–силна вече - като музикант или като автор на книги?
- Това са два начина на изразяване, които са ме преследвали през целия ми живот. След труда, който вложих в тях и двата бяха подкрепени от сериозни издателства, които са ми повярвали. Зад гърба ми застанаха най-големите фирми „Сиела“ за книгите и „Пайнер”. Така, че не правя разлика и съм еднакво отдадена и на двете. Просто в различни периоди излиза на преден план едното или другото. Хубавото е, че и двете ми бяха хоби в началото и затова съм истински щастлива, че успях да ги превърна в професии.
- Не е ли авантюра вече да се издават албуми?
- Стигнах до извода, че албуми се продават по-малко от книги. Точно защото песните могат да се намерят и свалят безплатно от интернет пространството много преди да влязат в албум. С книгите не е така. Те трудно се намират в електронен вариант, който може да се сподели с приятели. На мен не ми е приятно например да си раздавам книгите от библиотеката „под наем“. Предполагам, че повечето хора са така. А песните са лесно достъпни и преносими под всякакъв формат. Можеш да пратиш линк на приятел и това обезсмисля купуването и подаряването на албум. Рядко се правят и скъпи дискове за колекционери, защото CD-то вече е остарял формат и е по-добре цената да е колкото се може по-достъпна, защото хората трудно отделят от бюджета си за изкуство. То остава в графата на нещата, без които можем да минем. Радвам се, че имам подкрепата на издателите ми, които намират смисъл да инвестират в албумите и книгите ми.
Иначе музикален албум в момента се прави за имидж и за да събере песните, върху които си работил в определен период. Да затвориш страница и да отвориш нова. Иначе в поп-музиката има някакво движение. Направиха се няколко хубави клуба, има вече създадени и сериозни компании за менажиране на артисти, които да обединят повечето известни имена. Това трябваше да се случи отдавна, но в поп музиката все още липсват продуценти и достатъчно медии, които да затворят кръга - продуциране – реклама – менажиране. Това успя да го направи фирма „Пайнер” и затова е най-успешната.
- Как гледате на скучния спор, който отново бе възбуден тези дни, с чалгата и поп или другата музика, особено около европарите, които „Пайнер” е спечелил по европрограмите?
- Радвам се за "Пайнер”, работят честно и добре. Всеки има право да кандидатства за европари по различни програми и когато това се е случило по дадения регламент не виждам защо трябва да има спор. Българинът е свикнал всичко да оспорва, отрича, да завижда и да намира кусури, вместо да си гледа собствената работа и да бърка в своя джоб, който винаги изглежда по-празен от чуждия. Трудно ще избягаме от този манталитет, защото корените му са много дълбоки. В съседна Гърция живееха добре толкова години благодарение на европари и продължават да го правят, докато ние само спорим.
- Вчера бе избран българският изпълнител за Евровизия (Елица и Стунджи). Как мислите кога ще имаме успех на този конкурс, или кога някой ще напише конкурентна песен?
- Не обичам да се явявам на конкурси. Не се състезавам с никой и не съм имала за цел да разбирам как се случват нещата там. Само знам, че винаги има недоволни, не разбрани, измамници и измамени.
- Имате намерение да правите албум с дуети, може ли да издадете нещо в аванс за него?
- Реших да направя албум с дуети, защото въпреки успеха на „Сладка отрова” с Орлин Павлов, не я включих в „Любов и кафе“. Латиноритъмът й не се вписва в стила и звученето на останалите песни. През годините записах още няколко дуетни песни, не всички намериха място в албумите ми, затова мисля, че ще е добре да бъдат включени в една компилация, която да ги събере. Работя и върху още общи проекти. През март например излиза още един нов дует с Дамян Попов. Песента се казва „Двамата с теб“ и следващата седмица ще снимаме видеоклип към нея.

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век