МАРИЯ КАПОН: НЯМА ДА ТЪРГУВАМЕ С ПОЛИТИЧЕСКИ ПОСТОВЕ
Ние сме твърдо решени да покажем модел на модерна проевропейска партия, в която хора от различни етноси работят заедно за успеха на България, казва председателят на ЕНП
Bulgaria News | 14.08.2011 15:55Касим Дал напусна Доган като втория човек в ДПС. Сега идва при Вас като втория човек в Единната народна партия ли?!
Г-н Дал е независим народен представител. Мисля че периодът, в който е бил втори човек в движението е доста назад във времето, а за да бъде човек какъвто и да е в ЕНП би трябвало първо да е негов член. Ние се споразумяхме на база общи виждания за реформа на сбъркания политически модел в България, а не за да търгуваме политически постове. По-важно е политиката да се развива на ценностно ниво, а не каквато е практиката на етнически парцели, съществуващи върху омраза.
Какво общо може да има между една проевропейска дясна народна партия с отломките от етническо ляво движение?
Мисля, че г-н Доган много ще се обиди, ако разбере от вас, че наричате партията му лява вместо либерална. Не смятам, че някои с лека ръка трябва да бъде наричан „отломка”, защото ще се засегне г-н Костов, който напусна СДС, г-н Лъчезар Иванов, г-н Борисов и г-н Цветанов, които бяха с НДСВ и т.н. Общото е, че сме твърдо решени да покажем модел на модерна проевропейска партия, в която хора от различни етноси работят заедно за успеха на България. Това е точно обратното на примитивната злоба и етническото разделение практикувано от поне дузина партии в страната. Няма как разединена България да е силна в Обединена Европа. Това е абсурд. От този абсурд много хора направиха състояние и политическо влияние, и решават бъдещето ни.
Кой ще реди листите за местните избори и в какво съотношение ще бъдат кандидатите на ЕНП и хората на Касим Дал? Как ще се наричат те, всъщност - фракция ДПС в ЕНП ли?
Няма хора на ЕНП и хора на Касим Дал. При нас стадното разделение не работи, а съотношенията 3-5-8 останаха в спомените за Тройната коалиция. Кандидати са тези, които са сметнати за най подходящи от местните структури. Единственото условие е да не са съпричастни на структурите на бившата ДС. В някои райони ще подкрепим независими кандидати, които отговарят на профила на партията, в други ще сме в коалиция с други десни партии. Имаме устав и вътрешни правила, които са валидни за всички.
Президентска двойка Мария Капон - Касим Дал на мен ми изглежда все по-вероятна. А на Вас?
Има време, за да изчистим всички вероятности, но идеята Ви е интересна.
Коментари и мнения
Напиши коментар