МАРИЯ КАПОН: ГЕРБ ПОДОЗРИТЕЛНО МЪЛЧИ ЗА "ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ" РАЗХОДИ НА ДЕПУТАТИТЕ

Татяна Дончева през 2006 година: „Парите ни се полагат, защото не всички могат да си купят обувки като на Мария Капон”! Днес управляващите от ГЕРБ вземат 142 000 лева месечно за представителни разходи, БСП – 48 000 лева, ДПС 44 000 лева и т.н.
Bulgaria News | 17.03.2010 17:43Публикацията на Bulgaria News от понеделник "Скандално! Сладкият вкус на безотчетните пари в парламента" предизвика вълна от недоволство и протест. В писмата си до редакцията читателите ни наричат непроменената с години практика на депутатските "черни каси" така: политически цинизъм, безобразие, подигравка с народа... Обърнахме се за коментар към председателката на Единната народна партия Мария Капон, която за първи път преди 3 години и половина постави въпроса за незаконността на парите, получавани от народните представители в плик:
Беше сряда, 14 юни 2006 г. Аз още се водех млад депутат, с не много богат парламентарен опит. България още не беше член на Европейския съюз. Но,
с цялата си наивност произнесох от трибуната на Народното събрание:
„Уважаеми дами и господа, българските граждани очакват от нас реални действия, а не празни думи, омайващи публиката. И ако ще показваме ние тук, в Народното събрание, воля за реформи ви предлагам да започнем първо със себе си – за какви политически партии става въпрос? Тук има парламентарни групи. Вместо да се занимаваме с политическа литература, аз съм убедена, че както министър-председателят, така и повечето от министрите, дълго време са седели на тези банки. … Нашият правилник, господа народни представители … има незаконни текстове – текстове, който правят черните тефтери, халваджийските тефтери на нашите каси в парламентарните групи и вие го знаете по-добре. Вашите депутати от БСП, от мнозинството, на месец по тази черна книга и тефтер вземат около 60 хил. лева. Затова прилагам становището на Националната агенция за приходите относно нашия правилник, за да променим себе си, за да вярват хората на нас, защото ако аз като работодател мога все пак да осигуря тези хора (сътрудниците си), ще трябва утре да знаем как да обложим този доход. И аз се радвам, че министърът на финансите е тук, защото законите, които създаваме трябва да бъдат закони първо за нас.”
Казах тези думи, защото бяха убедена, че няма как народните представители да са по-равни от другите и да получават безотчетни пари, а такива са 2/3 върху заплатата на всеки депутат. Пари, раздавани в плик между фикусите на парламентарните стаи. Медиите излязоха със заглавия „Капон разкри черна каса в парламента”, а истината е, че
такива пари се раздаваха от Великото Народно събрание насам.
През 2006 г. умишлено приложих становището на Националната агенция по приходите, което ясно казваше, че това действие на народните избраници е незаконно. Оттогава минаха няколко години. Тройната коалиция не си помръдна пръста, за да не прилича Народното събрание на генератор на сивия сектор в икономиката. Останаха само хвърчащи реплики по вестниците, в които ген. Атанасов с досада коментираше, че е неудобно да събират много хартийки (разбирате фактури), за да отчитат разходите или знаменитата реплика на Татяна Дончева, че „парите ни се полагат, защото не всички могат да си купят обувки като на Мария Капон”.
Днес сме 2010 година. Вече сме член на Европейския съюз. Аз отново имам обувки, Татяна Дончева също. А парите по парламентарни групи са малко повече. Нищо друго не се е променило.
Днес управляващите от ГЕРБ вземат 142 000 лева месечно за представителни разходи, БСП – 48 000 лева, ДПС 44 000 лева и т.н., но принципът си е останал същият. Депутатите си ползват безотчетни пари по около 3 млн. лева общо за годината. На никой не му хрумва, че „черната каса” на парламента се превръща в пример за неравнопоставеност между данъкоплатците и народните представители. Съвсем друг е въпросът как с безотчетни пари успяват да назначат сътрудници и експерти, ако въобще ползват такива.
Управляващите от ГЕРБ със завидна последователност действаха във връзка с разкритията на колегата Елеонора Николова за заменките на земеделския министър Валери Цветанов, както и по другия скандален случай, който изнесохме около министър Емилия Масларова със социалния дом в Стара Загора. А
по повод безотчетните пари подозрително мълчат, вече осми месец откакто са на власт.
Затова ако не искат някой ден да им кажат, че и те са като онези предните, е добре бързичко да узаконят тези плащания. Много по-логично е г-жа Цецка Цачева, вместо да се изказва като партиен секретар от ГЕРБ да влезе във функциите си на председател на Народното събрание и да придвижи този въпрос. Той е не по-малко срамен отколкото гласуването с чужди депутатски карти. И ако времето на парламента не е изядено от твърде ползотворните препирни около импийчмънта на държавния глава, могат да извадят от архива поправките, които съм предложила в Закона за облагане на доходите на физически лица и в Правилника за работа на Народното събрание и директно да ги използват.
Коментари и мнения
Напиши коментар