МАРИЯ КАПОН: ГЕРБ ПОДОЗРИТЕЛНО МЪЛЧИ ЗА "ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ" РАЗХОДИ НА ДЕПУТАТИТЕ

Накратко: МАРИЯ КАПОН: ГЕРБ ПОДОЗРИТЕЛНО МЪЛЧИ ЗА "ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ" РАЗХОДИ НА ДЕПУТАТИТЕ
Снимка: standartnews.bg "В нашият правилник, господа народни представители, има незаконни текстове – текстове, който създават черните тефтери, и вие го знаете", казва Мария Капон от трибуната на Народното събрание през 2006 г.

Татяна Дончева през 2006 година: „Парите ни се полагат, защото не всички могат да си купят обувки като на Мария Капон”! Днес управляващите от ГЕРБ вземат 142 000 лева месечно за представителни разходи, БСП – 48 000 лева, ДПС 44 000 лева и т.н.

Bulgaria News | 17.03.2010 17:43
Публикацията на Bulgaria News от понеделник "Скандално! Сладкият вкус на безотчетните пари в парламента" предизвика вълна от недоволство и протест. В писмата си до редакцията читателите ни наричат непроменената с години практика на депутатските "черни каси" така: политически цинизъм, безобразие, подигравка с народа... Обърнахме се за коментар към председателката на Единната народна партия Мария Капон, която за първи път преди 3 години и половина постави въпроса за незаконността на парите, получавани от народните представители в плик:

Беше сряда, 14 юни 2006 г. Аз още се водех млад депутат, с не много богат парламентарен опит. България още не беше член на Европейския съюз. Но,

с цялата си наивност произнесох от трибуната на Народното събрание:

„Уважаеми дами и господа, българските граждани очакват от нас реални действия, а не празни думи, омайващи публиката. И ако ще показваме ние тук, в Народното събрание, воля за реформи ви предлагам да започнем първо със себе си – за какви политически партии става въпрос? Тук има парламентарни групи. Вместо да се занимаваме с политическа литература, аз съм убедена, че както министър-председателят, така и повечето от министрите, дълго време са седели на тези банки. … Нашият правилник, господа народни представители … има незаконни текстове – текстове, който правят черните тефтери, халваджийските тефтери на нашите каси в парламентарните групи и вие го знаете по-добре. Вашите депутати от БСП, от мнозинството, на месец по тази черна книга и тефтер вземат около 60 хил. лева. Затова прилагам становището на Националната агенция за приходите относно нашия правилник, за да променим себе си, за да вярват хората на нас, защото ако аз като работодател мога все пак да осигуря тези хора (сътрудниците си), ще трябва утре да знаем как да обложим този доход. И аз се радвам, че министърът на финансите е тук, защото законите, които създаваме трябва да бъдат закони първо за нас.”
Казах тези думи, защото бяха убедена, че няма как народните представители да са по-равни от другите и да получават безотчетни пари, а такива са 2/3 върху заплатата на всеки депутат. Пари, раздавани в плик между фикусите на парламентарните стаи. Медиите излязоха със заглавия „Капон разкри черна каса в парламента”, а истината е, че

такива пари се раздаваха от Великото Народно събрание насам.

През 2006 г. умишлено приложих становището на Националната агенция по приходите, което ясно казваше, че това действие на народните избраници е незаконно. Оттогава минаха няколко години. Тройната коалиция не си помръдна пръста, за да не прилича Народното събрание на генератор на сивия сектор в икономиката. Останаха само хвърчащи реплики по вестниците, в които ген. Атанасов с досада коментираше, че е неудобно да събират много хартийки (разбирате фактури), за да отчитат разходите или знаменитата реплика на Татяна Дончева, че „парите ни се полагат, защото не всички могат да си купят обувки като на Мария Капон”.

Днес сме 2010 година. Вече сме член на Европейския съюз. Аз отново имам обувки, Татяна Дончева също. А парите по парламентарни групи са малко повече. Нищо друго не се е променило.

Днес управляващите от ГЕРБ вземат 142 000 лева месечно за представителни разходи, БСП – 48 000 лева, ДПС 44 000 лева и т.н., но принципът си е останал същият. Депутатите си ползват безотчетни пари по около 3 млн. лева общо за годината. На никой не му хрумва, че „черната каса” на парламента се превръща в пример за неравнопоставеност между данъкоплатците и народните представители. Съвсем друг е въпросът как с безотчетни пари успяват да назначат сътрудници и експерти, ако въобще ползват такива.
Управляващите от ГЕРБ със завидна последователност действаха във връзка с разкритията на колегата Елеонора Николова за заменките на земеделския министър Валери Цветанов, както и по другия скандален случай, който изнесохме около министър Емилия Масларова със социалния дом в Стара Загора. А

по повод безотчетните пари подозрително мълчат, вече осми месец откакто са на власт.

Затова ако не искат някой ден да им кажат, че и те са като онези предните, е добре бързичко да узаконят тези плащания. Много по-логично е г-жа Цецка Цачева, вместо да се изказва като партиен секретар от ГЕРБ да влезе във функциите си на председател на Народното събрание и да придвижи този въпрос. Той е не по-малко срамен отколкото гласуването с чужди депутатски карти. И ако времето на парламента не е изядено от твърде ползотворните препирни около импийчмънта на държавния глава, могат да извадят от архива поправките, които съм предложила в Закона за облагане на доходите на физически лица и в Правилника за работа на Народното събрание и директно да ги използват.

Прочети още...

МИРОСЛАВ БОРШОШ, ДИРЕКТОР НА НДК, НЕНАДЕЙНО СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГЛАСИ: КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА ПОДПИСВАМ НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ! СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ОСТАВАТ НА СВОБОДА СРЕЩУ 6 000 ЛЕВА В ДЕНЯ НА МИНЬОРА РАБОТНИЦИТЕ ОТ БРАНША И СИНДИКАТИТЕ ПРЕДУПРЕДИХА,ЧЕ СТАЧНАТА ГОТОВНОСТ ОСТАВА ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВСИЧКИ,КОИТО СА НА УЛИЦАТА СА ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧУТИ ИЗКУСТВОТО СРЕЩУ БРУТАЛНОСТТА: ТРИМЕТРОВИ ПАНА С ЛИЦАТА НА ТРИГЛАВАТА ЛАМЯ ПРИПОМНЯТ КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО НА 14 ЮНИ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СПРЯ ПАРИТЕ НА УНГАРИЯ,ВРЕМЕННО СА ЗАМРАЗЕНИ 13 ОТ 15-ТЕ ПРОГРАМИ НЕБРЕЖНОСТ Е НАЙ-ВЕРОЯТНАТА ПРИЧИНА ЗА АДСКИЯ ВЗРИВ КРАЙ ВАРНА,КОЙТО РАНИ 12 ДУШИ #ПРОТЕСТНА МРЕЖА СРЕЩУ #ПРЕСТЪПНА МРЕЖА!В ПЕТЪК ПРОТЕСТИРАЩИ ЩЕ ОКУПИРАТ ПАРЛАМЕНТА ПРЕДИ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ АКЦИЯ 5 ЗВЕЗДИ: СПАС РУСЕВ ХВЪРЛИ ОКО И НА "КЕМПИНСКИ", СЛЕД КАТО СТАНА СОБСТВЕНИК НА СОФИЙСКИТЕ "РАДИСЪН БЛУ" И "ХИЛТЪН" ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТГОВОРИ НА РЕКЕТА НА БСП: 4% ОТ 1 МИЛИАРД СА ЗА СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ,ДРУГИТЕ 96% ЗА КАКВО СА?!

Коментари и мнения

Автор: О.Б via Facebook От дата: 2010-03-19 15:04 Г-жо Капон, през последните 20 години Вие сте единствения народен представител, който е осигурявал съветника си! Бил съм съветник в три народни събрания и на преседател и на зам. председател на комисия и на комисия по отделни законопроекти. Практиката е да се плаща чрез плик и много рядко с чрез граждански договор, т.е. чрез счетоводството. За последните три парламента не знам как е, защото избягвам да си губя времето, а и експертизата ми силно се различава от това което се иска...... За последен път писах за Калинов, за замените на държавна земеделска земя.... В последствие г-н Калинов е казъл, че не знае за такъв документ... аз го публикувах, но той вече беше посланник на Република България....... Времена!!!
Автор: Aggy От дата: 2011-04-10 06:59 MYRxye IJWTS wow! Why can't I think of things like that?
Автор: sshdfsrcd От дата: 2011-04-11 22:18 GQwIGQ <a href="http://byttuksjrafq.com/">byttuksjrafq</a>

Напиши коментар

* Вашето име:
* Коментар по темата:
* Моля въведете кода от картинката:

* Задължителни полета

МИРОСЛАВ БОРШОШ, ДИРЕКТОР НА НДК, НЕНАДЕЙНО СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГЛАСИ: КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА ПОДПИСВАМ НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!

26.06.2017 21:15 Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на...

СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ОСТАВАТ НА СВОБОДА СРЕЩУ 6 000 ЛЕВА

24.11.2015 19:16 Прокуратурата отново не успя да убеди съда, че двамата депутати с висока степен на...

Денят в снимки

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век Още снимки »
Времето от Termo.bg
Time: 0.233 sec
Memory: 5.39 Mb
Peak memory: 5.70 Mb
Total SQL queries: 166
Total SQL time: 0.196 sec
Slowest SQL query time: 0.165 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
									a.ID,
									a.publish as date,
									am.enabled,