НА ТЕЗИ ИЗБОРИ БИТКАТА Е МЕЖДУ ХОРА И БАНКОМАТИ

Накратко: НА ТЕЗИ ИЗБОРИ БИТКАТА Е МЕЖДУ ХОРА И БАНКОМАТИ
Снимка: Bulphoto, Евгени Димитров Любка Качакова: Не може да очакваме Царя да върши работата на всички, макар че на много хора им е лесно да се крият зад него.

Соня Колтуклиева | 23.06.2009 11:30

Госпожо Качакова, защо отказахте да сте мажоритарен кандидат на НДСВ в родния ви Пазарджик? Доста смело като постъпка за един млад човек в политиката.

Съвсем не мисля, че е въпрос на смелост. Не знам да има прецедент някой да е мажоритарен кандидат и трети в пропорционалната листа.  

А кой всъщност нареди листите в НДСВ? Царят ли е кадровика на НДСВ?

Царя може да бъде ангажиран с кадрови въпроси, но на много по-високо ниво. Той винаги е помагал, когато българи са кандидатствали за висок международен пост без значение от коя партия са. Едва ли човек, който познава Царя си го представя да седи пред  белия лист и като пешки да мести хората насам-натам по листите. Партията има ръководство и то е за това -д а спазва устава, да мотивира организациите и да предлага най-добрите за водачи на листи. Не може да очакваме Царя да върши работата на всички, макар че на много хора им е лесно да се крият зад него.

Не смятате ли, че последните две седмици НДСВ загуби инерцията от неочаквания успех на евроизборите? Вие просто не правите кампания. Заради многото обидени от листите ли е това или има и други причини?

Няма място за емоции, когато кампанията е само 3 седмици, а едната вече мина. Истината е, че всички са уморени - и кандидатите и структурите- и това важи за всички партии. Не бива да се заблуждаваме, че тази кампания ще мине само с клипове по телевизиите и плакати. Най-важни са срещите с хората по места. Ако не можеш да грабнеш сърцата на хората и да им спечелиш доверието, другите ще го направят. А за партия,  която е била два последователни мандата в управлението освен всичко останало трябва да кажеш и какви проблеми си решил. Ние не можем просто да правим срещи, за да ни виждат хората на живо. Трябва във всеки град и село да кажем какво сме направили за страната, за хората от региона. А ние наистина направихме много. В този смисъл партиите, които заложиха на водачи, който са местни хора и познават регионите ще имат огромно предимство.

Кои са те?

Всички признават, че ГЕРБ извадиха най-местните листи и на техните водачи ще им бъде много лесно да атакуват парашутистите от другите партии. А хората по места много обичат да видят "наше момче сред големците". Само който не е обикалял села и паланки може да се заблуждава, че с пиар трикове може да се преодолее тази черта от народопсихологията.

НДСВ обаче винаги е печелело с атрактивен PR. На тези избори обаче излязохте с едно доста претенциозно, да не кажа по-силна дума мото:„България има личности". Само в НДСВ ли има личности? Бихте ли ми разшифровали това мото, защото на мен поне ми звучи освен всичко друго и малко гузно.

Съжалявам, но не мога да коментирам това мото. С две думи - не го одобрявам. Ако беше:„НДСВ има личности"- звучи на място, защото НДСВ даде на българската политика много успешни министри и парламентаристи. Но „България има личности" изречено в партиен предизборен  клип  звучи като да кажеш - личностите са при нас. А личности има и в другите партии. Не бива да изземваме функциите на историята, която най-безпристрастно ще каже кой е личност. Ако трябва с две думи да формулирам посланието, което най-много ни отива, то е „Нас ни познават тук и в Европа. Ние сме сигурни и стабилни. С нас не рискувате."

А какво мислите за отношението на партията към Меглена Кунева след изборите? Проф.Герджиков направо каза, че тя не е извънземна и напомни, че е от НДСВ. Тоест - всичко, което е Кунева е производна на нейното членство в НДСВ.

Мисля, че след 8-те процента на евроизборите  Меглена Кунева „върна" на НДСВ това, което много хора на "Врабча" очакваха от нея. Всякакави коментари относно нейните качества и на какво се дължи авторитета й са просто неуместни, след като тя изнесе цялата кампания на гърба си. Като човек, който я познава, мога да потвърдя, че в нея има наистина нещо извънземно и това е нейният работохолизъм и чувството и за дълг.

Останахте ли обидена, че сложиха за водач на листата в Пазарджик Весела Драганова, а не Вас?

По средата на кампанията вече няма значение кой на кого е обиден.Това, което направих през последните две години за структурите на НДСВ в Пазарджик, е известно на "Врабча". Вижте броя гласова, които имаме на изборите 2007 г. и сега и ще забележите, че Пазарджик е един от малкото региони, в които  не се е отразило напускането на депутати. А Пазарджик след формирането на БНД остана без депутат от НДСВ. И двамата депутати Валентин Милтенов и Петя Гегова напуснаха НДСВ, като Милтенов го направи по възможно най-шумния начин - той и сега публично заявява, че неговата цел е да „занули" подкрепата за НДСВ в региона. И това, което е абсолютно непонятно за мен е, че Весела Драганова в момента се обляга на него за да печели доверие в Пазарджик и региона. Вероятно очаква той да и върне жеста за това, че на местните избори през 2007 г. неговите близки, които не станаха водачи на листата за общински съветници напуснаха НДСВ намериха подслон в листата на Партия на българските жени и така сбъднаха мечтата си да бъдат в местния парламент. Те постигнаха своето с цената на разцепването на местните структури. Сега Весела Драганова обяснява как има силна структура в Пазарджик и разчита на подкрепата на Милтенов... Това само в НДСВ може да се случи - да приютиш отцепниците от партията, на чийто гръб си в парламента и даже с аргумента, че имаш техните гласове да си издействаш водаческото място, като правиш кампания под ръка с човек, който публично е хулил партията и нейния лидер. Аз това го наричам-самоубийствен либерализъм, който няма нищо общо с висшия пилотаж в политиката на големите компромиси в името на по-висша обща цел.

Защо НДСВ само за 8 години се срина от мнозинство в парламента до едва-едва изстискани от избирателите 7% на евровота?

Историята на НДСВ е част от историята на България и по този въпрос аз имам свой отговор. С две думи той е следният - ние правим политика така, като би трябвало да бъде, но... така избори у нас ще се печелят с мнозинство може би след 50 години. Ако изобщо и след 50 години толерантността, добрия тон и компромиса в името на страната бъдат уважавани и оценявани. Ние обаче сме щастливи, че нас ни подкрепя най-интелигентната и умерена част от обществото. НДСВ е партия с бъдеще, защото бъдещето е винаги на страната на този който не напада, а уважава, който не хули, а работи. Ние просто сме различни и това е нашата най-силна страна.

Вие бяхте новак в политиката, когато победихте Иван Костов на изборите в 24 МИР София през 2001 година. Поражението май още му тежи, защото той вече се кандидатира в 23 МИР. Как преценявате шансовете на вашата листа в 25 МИР?

Едва ли г-н Костов свързва 24 МИР с изборите от 2001 г. Това обаче е най-синият район изобщо в България. Никога няма да забравя нощта на 17 юни 2001 г.- бяхме сигурни, че ще бием навсякъде без София. А за победа над самия  г-н Костов в синия бастион 24 МИР изобщо не сме и мислели . Разбрах, че нещо неочаквано е станало, когато всички започнаха да ме снимат на влизане в НДК. Не сам го казвала друг път, но в онези часове си мислех само едно нещо: Как ли се чувства човекът, който преживя войната в Косово като министър председател на България. Да управляваш страната в такава криза и да устоиш на натиск от не една и две велики сили е възможно само ако си много силен и вярваш в подкрепата на своя народ. А една изборна загуба разклаща точно тази вяра.Така че аз запомних 17 юни 2001 г. с горчивината от това в очите на бившия премиер. Тези избори нямат нищо общо с 2001 г. Няма го ентусиазмът, битката на идеи, няма истински политически дебат. С две думи на тези избори едни хора се борят с едни банкомати. Тъжно, но факт.

Писахме, че основната битка на тези избори е ГЕРБ - ДПС! Приемате или отхвърляте това твърдение? Кампанията започна като битка между Б.Борисов и Сергей Станишев. Вие познавате лично Бойко Борисов-греши ли някъде според вас?

Виждам, че последните дни тезата на ГЕРБ е „ само ние можем да спрем Доган", с което Бойко Борисов според мен цели две неща. Първо да привлече най-левия електорат, който е и най-недоволен от компромисите, които БСП направи в рамките на тройната коалиция. И второ да привлече и десните, които знаят, че Костов може да ограничи влиянието на ДПС, но не са сигурни в добрия изход за Синята коалиция и биха заложили на по-сигурно с ГЕРБ. Без да претендирам за големи анализаторски способности мисля, че Бойко Борисов иска да отклони потокът на крайно левите към "Атака" и да пренасочи част от по-умерените десни  към ГЕРБ. С очите си виждам, че има връщане от ГЕРБ към НДСВ и естествено е в ГЕРБ да мислят за алтернативни гласове.Това, с което ГЕРБ закъснява, е налагането в публичното пространство на силния екип от експерти, които са наистина доказани професионалисти. Знам, че Бойко Борисов иска „бащински"да ги предпази от много удари и атаки, които публичността неминуемо води със себе си, но ако не ги покаже сега на хората, след изборите може и де не им се наложи изобщо. Още повече, че самият той е казал- или пълна победа и наш кабинет или в опозиция. За пълна победа трябва раздаване на сто процента. Битка, в която никой не стои на завет.

Чували ли сте за "експертната група", създадена от банкерката Цветелина Бориславова с идеята да бъде професионален back up  на партията или коалицията, която ще управлява след изборите на 5 юли?

Прочетох за това в Bulgaria News и изобщо не съм учудена, защото познавам възможностите и контактите на г-жа Бориславова. Тя е от много малкото българи, които с името си отварят врати, които са недостъпни за доста от  професионалните ни политици. Като банкер тя има интерес от стабилност в страната и всеки на нейно място би използвал контактите си, за да вкара в управлението силни експерти. И ви уверявам, че ако тя кара някои успели навън българи да се върнат го прави не само заради Бойко. Тя самата ми е казвала, че не разбира боричканията и злобата в политиката, при условие че има работа и възможности за всеки, който иска помага на страната. Убедена съм, че ако помага на Бойко със своите контакти го прави защото вярва, че така помага на България. А тя самата е постигнала всичко и едва ли някой може да я упрекне в жажда за власт или влияние.

Как Вие лично си представяте управлението на България в разгара на криза?

Никой не знае кога ще е разгара на кризата, но най-лошото, което може да ни се случи е да имаме политическа криза по време на икономическата. Това не бива да се допуска, дори ако трябва с цената на самоубийствен в очите на хората компромис левите да управляват с десните. И най-пъстрото правителство е по-добро от липсата на стабилно управление. Много обикалям страната и това, което виждам, е че хората са жадни да чуят не просто какво мислят, а какво мислят да правят управляващите. Трябват действия. И ако има нещо, за което все не е достигало политическа воля, а именно тоталното преструктуриране на администрацията, то сега кризата е абсолютната златна възможност за кардинални реформи. На мен лично ми е интересно да видя дали тази криза може да бъде катализатор за смели реформи или ден след изборите за пореден път ще чуем: "Много искаме, но партньорите не дават". Като заместник-министър в коалиционно правителство много искам в следващото да се казва "правим реформи, защото всички искаме", а не „нищо не правим, защото някой не иска".  

Прочети още...

КОРМАН ИСМАИЛОВ: АХМЕД ДОГАН Е УМЕН И АНАЛИТИЧЕН, НО НАМЕРЕНИЯТА МУ НЕ СА ДОБРИ, ТЕ СА ЕГОИСТИЧНИ И КОМПЛЕКСАРСКИ ВАЛЕНТИН СЪЙКОВ: ПОКУПКАТА НА ИМОТ НА ЦЕНА 3 ПЪТИ ПО-НИСКА ОТ ПАЗАРНАТА ГОВОРИ ЗА НЕКОРЕКТНА ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА, УКРИВАНЕ НА ДОХОДИ И НЕПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ 5GMEDIA И BULGARIA NEWS ПУБЛИКУВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЗА BREXIT БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НИКОЛАЙ СТАЙКОВ: АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ФОНД НЕ Е ПАРАЛЕЛНА ПРОКУРАТУРА, ГРАЖДАНИТЕ ИМАТ МЯСТО В ПРОЦЕСА, КОЙТО ТРЯБВА ДА ДОВЕДЕ НЕ САМО ДО СЪДЕБНА РЕФОРМА, НО И ДО РАБОТЕЩО ПРАВОСЪДИЕ РУМЕН РАДЕВ: ПАРТИИТЕ НАБЛЮДАВАХА С ТРЕВОЖНО ОЧАКВАНЕ ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ СЪСТАВЕН КАБИНЕТ БЕЗ ТЯХНО УЧАСТИЕ И ЕТО ЧЕ ТОЙ Е ФАКТ ИВЕЛИНА ПЕНЕВА: СКЛЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ОП „ИНОВАЦИИ И КОНКУРТОСПОСОБНОСТ” СА ОБЩО 862 С ОБЩ РАЗМЕР ОТ 1.007 МЛРД. ЛВ. ЛЮБА КУЛЕЗИЧ: КАТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, ИМА ДИКТАТУРА. ТОЧКА ПО ВЪПРОСА. АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ЖИВЕЯ В ДИКТАТУРА!

Денят в снимки

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век Още снимки »
Времето от Termo.bg
Time: 0.224 sec
Memory: 5.39 Mb
Peak memory: 5.72 Mb
Total SQL queries: 125
Total SQL time: 0.198 sec
Slowest SQL query time: 0.166 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
									a.ID,
									a.publish as date,
									am.enabled,