"АТАКА" ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ БАЛАНСЬОР В ПАРЛАМЕНТА

Накратко: "АТАКА" ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ БАЛАНСЬОР В ПАРЛАМЕНТА
Снимка: pressclub.bg Социологът Юрий Асланов:От партията на Волен Сидеров ще зависи накъде ще се наклони везната.

Соня Колтуклиева | 22.06.2009 17:00

Г-н Асланов, ще се възпроизведат ли на изборите на 5 юли резултатите от вота на 7 юни?

Донякъде, що се отнася до пропорционалния вот. Крайният резултат обаче ще се отчита по броя на мандатите, а както знаем, 31 мандата ще се разпределят на база на мажоритарния избор. Това е голямата въпросителна.

Коя е голямата битка на тези избори: БСП - ГЕРБ, БСП - всички десни, ДПС - ГЕРБ?

Главната битка е между ГЕРБ и БСП, всички останали се позиционират спрямо тях - в ляво или в дясно. Мисля обаче, че няма да е лесно или поне няма да е бързо съставянето на правителство, защото нито левоцентристкия, нито десноцентристкия спектър ще надделее.

Какви са поуките за БСП от евровота - по отношение на посланията, клиповете, дебатите, публичната комуникация на лидера на БСП Сергей Станишев? Какво беше доброто и какво - лошото?

Трудно ми е да правя анализ в отсечката между добро и лошо. По-скоро съм склонен да разсъждавам в полето на правилно и грешно. Като цяло смятам, че кампанията на БСП постигна основната си цел - да намали подкрепата за ГЕРБ с ясното и предварително разбиране, че управляваща партия в края на мандата си трудно може да привлече нови поддръжници. Все пак мисля, че акцентирането само и единствено върху слабостите на противника беше грешка, защото не даде възможност за разясняване на собствената политика. А по този въпрос не само имаше какво да се каже - и за преди, и за напред, но това е въпрос, чийто отговор очакваха самите привърженици на БСП. Сега, макар и със закъснение, се прави този дефицит да бъде запълнен.

Възможна ли е следизборна коалициа БСП - ГЕРБ за управлението на страната?

По принцип не изключвам нито една възможност, въпреки, че такава коалиция би стояла неестествено.

Има ли вероятност Тройната коалиция да управлява отново?

Има, разбира се, но това е теория. Все пак трябва да си даваме сметка, че мнозинството от хората искат промяна, а тъкмо Тройната коалиция едва ли би се приела в подобен контекст. Да, ще има коалиция, коалицията е неизбежна, но, каквато и да е тя, трябва да има макар и най-малък намек за промяна.

Какво се случва в "дясното" пространство - Костов поема кормилото вдясно, опит за реанимация на Синята идея или нещо съвсем друго?

Честно казано, не знам какво се случва в дясно. Нещата, които се случват, изглеждат нелогични, смешни, направо глупави. Но може би има някаква вътрешна логика, която ми е непозната.

Накъде ще захване НДСВ, ако изобщо влезе в Парламента?

Мисля, че все пак НДСВ ще бъде парламентарно представена партия, но не е много сигурно. Онова, което ще стане с НДСВ, ще зависи от това дали ще участва в изпълнителната власт в някакъв коалиционен формат. Тази партия произлиза от изпълнителната власт и се храни с нея. В опозиция ще се разпадне окончателно.

Възможно ли е ДПС да загуби ролята си на балансьор?

Да, възможно е, доколкото вече се позиционира в лявоцентристкото пространство. По силата на парадокса новият балансьор според мен ще бъде "Атака". От партията на Волен Сидеров ще зависи накъде ще се наклони везната.

Прочети още...

КОРМАН ИСМАИЛОВ: АХМЕД ДОГАН Е УМЕН И АНАЛИТИЧЕН, НО НАМЕРЕНИЯТА МУ НЕ СА ДОБРИ, ТЕ СА ЕГОИСТИЧНИ И КОМПЛЕКСАРСКИ ВАЛЕНТИН СЪЙКОВ: ПОКУПКАТА НА ИМОТ НА ЦЕНА 3 ПЪТИ ПО-НИСКА ОТ ПАЗАРНАТА ГОВОРИ ЗА НЕКОРЕКТНА ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА, УКРИВАНЕ НА ДОХОДИ И НЕПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ 5GMEDIA И BULGARIA NEWS ПУБЛИКУВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЗА BREXIT БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НИКОЛАЙ СТАЙКОВ: АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ФОНД НЕ Е ПАРАЛЕЛНА ПРОКУРАТУРА, ГРАЖДАНИТЕ ИМАТ МЯСТО В ПРОЦЕСА, КОЙТО ТРЯБВА ДА ДОВЕДЕ НЕ САМО ДО СЪДЕБНА РЕФОРМА, НО И ДО РАБОТЕЩО ПРАВОСЪДИЕ РУМЕН РАДЕВ: ПАРТИИТЕ НАБЛЮДАВАХА С ТРЕВОЖНО ОЧАКВАНЕ ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ СЪСТАВЕН КАБИНЕТ БЕЗ ТЯХНО УЧАСТИЕ И ЕТО ЧЕ ТОЙ Е ФАКТ ИВЕЛИНА ПЕНЕВА: СКЛЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ОП „ИНОВАЦИИ И КОНКУРТОСПОСОБНОСТ” СА ОБЩО 862 С ОБЩ РАЗМЕР ОТ 1.007 МЛРД. ЛВ. ЛЮБА КУЛЕЗИЧ: КАТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, ИМА ДИКТАТУРА. ТОЧКА ПО ВЪПРОСА. АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ЖИВЕЯ В ДИКТАТУРА!

Денят в снимки

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век Още снимки »
Времето от Termo.bg
Time: 0.225 sec
Memory: 5.37 Mb
Peak memory: 5.71 Mb
Total SQL queries: 125
Total SQL time: 0.198 sec
Slowest SQL query time: 0.171 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
									a.ID,
									a.publish as date,
									am.enabled,