ДОЦ.БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ: ВКЛЮЧИХ СЕ В ЛИДЕР, ЗА ДА МОЖЕ БНД ДА ИМА ПОНЕ ЕДИН ДЕПУТАТ
Г-н Великов, внезапно се озовахте като кандидат за депутат в листата на ЛИДЕР и „Новото време”. Какъв мотив наклони везните в полза на това решение?
Вие знаете, че на евроизборите партия Българска нова демокрация не се представи много добре, независимо от усилията на всички ни и моите лични усилия. Аз поех своята част от отговорността, като си подадох оставката като зам.- председател на партията. Но независимо от слабите резултати, колкото и да е учудващо, още на следващия ден получихме покана за участие. Дълго преди това имаше покани за включването ми в лично качество, без да трябва да напускам партията, да бъда в някоя от листите и по този начин да не се губи, според тези, които ме поканиха, и моят политически опит и международните ми контакти. И чрез съответната листа да бъда и в следващия парламент.
Поканата към мен е като към експерт в областта на околната среда и водите, по здравеопазването и практическата икономика, доколкото съм влязъл в политиката, след като съм постигнал нещо в бизнеса и това се признава от всички. Разбира се, целта е да бъда от помощ на съответната политическа сила, която ме е издигнала. Двете най-сериозни покани, според мен, бяха от партиите „Ред, законност, справедливост” и от ЛИДЕР. Везните наклониха към ЛИДЕР, тъй като поканата към мен беше отправена отреди година, когато аз настоях в този проект да бъде включена цялата партия БНД, а не с отделни хора, тъй като такава беше нашата позиция тогава.
Поставих въпроса на Централен изпълнителен съвет и решението беше, че ние по принцип трябва да подкрепим Синята коалиция, а ако тя предложи места за мажоритарни кандидатури, поне моето лично мнение беше да приемем. Но при положение, че има поне едно избираемо място някъде, за да има поне един представител на БНД в следващия парламент. Тъй като това не стана, не беше възможно, защото колегите от Синята коалиция си бяха разпределили местата, можеше да се приеме само мажоритарен вот и човек да изгори в името на синята идея. Наистина е благородно, но пък никого от БНД нямаше да има в следващото Народно събрание.
Все пак БНД официално заяви, че подкрепя Синята коалиция, а защо не подкрепиха ЛИДЕР и вашата кандидатура?
БНД дълго води преговори и със Синята коалиция, така че в този смисъл беше логично тя да се подкрепи дори и без нищо, така да се каже. А пък аз поставих въпроса дали, ако приема една такава покана от ЛИДЕР, това трябва да бъде свързано с напускането на партията или мога да продължавам да бъда член на БНД и се оказа, че мога. За да се види дали по този начин партията може да има представител в следващия парламент от гражданската квота на друга политическа сила.
Толкова време след раздялата ви с НДСВ, на което вие бяхте сред най-представителните лица, не съжалявате ли че напуснахте тази партия, защото тя се представи много добре на евроизборите, въпреки всички мрачни прогнози?
Тук въпросът не е дали аз лично съжалявам, просто обстоятелствата бяха такива, че моите колеги имаха указания да ме изключат. Което, според мен, не беше най-добрият вариант да се реагира на това. Имаше един конгрес, който не беше законосъобразен в редица негови процедури по вземане на решения. Може би съжалявам за самия акт, че така трябваше да се реагира спрямо мен и колегите ми, но не смятам, че с нещо реално тогава съм се провинил. Така че след като колегите от НДСВ така си представят нещата, няма лошо, там също има достойни хора, които би трябвало да останат в политиката и аз им го желая. И се надявам, че ще си запазим своите добри лични отношения.
А защо БНД не успя да оползотвори това време, за да се наложи? РЗС за месец -два успя да набере доста голяма преднина, а вие някак останахте анонимни в политическия живот.
Това е свързано с профила на БНД, който е по-интелигентен, не е креслив. Предлагаме реални решения, конкретна отчетност и помощ на хората. В моя избирателен район, например. Но аз го правя не само в Монтана, а и в целия Северозапад. Но това като че ли не достига до всички избиратели. Докато РЗС и Яне Янев имат по-шумен стил на изявяване. И това като че ли в по-голяма степен допада на хората. Може би те предпочитат този тип политици. Сигурно не сме намерили своята ниша достатъчно добре, не сме се наложили. И в този смисъл приемам това, което казвате, като известен упрек, което си е наша грешка.
Не бих казала, че и ЛИДЕР са много шумни, но и те се наложиха. Смятате ли, че това е благодарение на политиките, които предлагат?
Смятам, че в ЛИДЕР имат много предприемчиви хора, които сами са постигнали всичко. И аз съм такъв човек. Допада ми това, че подкрепят предприемчивите хора и се смятам за такъв. Започнал съм от нула в далечната 1992 година, а когато влязох в парламента през 2001 г., фирмата си беше стъпила достатъчно добре на краката. В нея работят много стойностни хора, които работят и за себе си, и за фирмата. Остава малко и за мен. Всичко това ми даваше основание и възможност аз да не ползвам и депутатската заплата и да я дарявам на социално слаби хора. Имам 12 стипендианти - ученици и студенти от област Монтана предимно, на които всеки месец се дават стипендии от моята заплата. Не ползвам държавна кола. Плащал съм си и пътуванията в чужбина, а и не съм пътувал много. Смятам, че това е един възможен модел на поведение на един политик и в никакъв случай, надявам се, той не противоречи на представите на хората за един народен представител.
Хората харесват именно такива депутати. Но някак си отблъсква това скитане на политици от една партия в друга. И хората престават да вярват, губят доверие, че това се прави по принципни съображения. Не се ли боите, че и вие ставате част от този контекст на политическия ни живот напоследък?
Това, което са декларирали моите избиратели като интереси, аз ще продължават да го защитавам и в следващия парламент -интересите на хората от региона на Монтана. И за мен поканата, която приех, запазвайки личното си достойнство, запазва възможността БНД и в 41-я парламент да има свой представител, който осем години е показвал, че най-напред мисли за хората, след това - за партията и накрая – за себе си. Модел, който не търпи много голяма критика от избирателите. И затова смятам, че те ще ме подкрепят на 5 юни и то - мощно.
Убеден ли сте, че ще влезете в следващия парламент или имате колебания?
Докато не дойдат резултатите, не можем да знаем.
Кой е най-сериозният ви конкурент?
По преценката на хората от Монтана за мажоритарното място това са Младен Червеняков от БСП, д-р Пламен Цеков от ГЕРБ. Това са сериозните състезатели за мажоритарния вот на хората. Но все пак смятам, че тези осем години, през които работя в региона като депутат, ме открояват в известен смисъл като основен мажоритарен кандидат на Монтана.
А поехте ли предварителни ангажимент към ЛИДЕР като мажоритарен кандидат, ще подкрепя те ли техните позиции и политики?
Някакви специални задължения не съм поел, но се старая това, което отстоявам, да не влиза в конфликт с моите вътрешни убеждения, с това, което досега съм изповядвал дори с програмата на БНД. В областта на екологията, развитото като програмни намерения от ЛИДЕР и Новото време не е много богато. Така че в това отношение смятам, че мога да бъда полезен.
Ще влезете ли в тяхната парламентарна група или ще останете като независим?
По-скоро би трябвало да вляза в тяхната парламентарна група. Това би било естествено.
Смятате ли, че този мажоритарен вот опорочава такъв тип гласуване и надеждата на хората, че избират личности, а не партийно обвързани хора?
Знаете, че БНД подкрепи питането към Конституционния съд и голяма част от състава на тази институция беше на позицията, че това не е правилно уредено законово, че е псевдомажоритарен вот, но КС като цяло подкрепи текстовете. Така че съм съгласен, че вероятно това няма да бъде най-добрият начин на избор. Но все пак ми се струва, че област Монтана и 12 МИР може да бъде пример, че не непременно най-големите партии с най-много гласове, които на практика решиха, че по този начин могат да добият сериозно предимство пред малките партии, на всяка цена ще спечелят.