ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ: ВЛАСТТА Е БЕЗПОМОЩНА СРЕЩУ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ
Г-н Константинов, според прогнози на ваши колеги на предстоящите избори купуването на гласове не само няма да намалее, а и ще се увеличи. Смятате ли, че тази прогноза е вярна?
Напълно съм съгласен с тази прогноза. Мажоритарният вот е много удобен за купуване. Всички помним как бяха купувани кметските избори. Всеки глас там е ценен и има аванта да купиш гласове. При пропорционалния вот пак е „добре” да се купуват гласове, но ефикасността е по-ниска. В един район, в който има изравнени сили за мажоритарен кандидат, този, който си купи две-три т.нар.цигански секции, печели вота.
По данни на ДАНС в момента има 14 досъдебни производства за купуване на гласове. Това ли е начинът за борба с това явление?
Хората, които инвестират в този „бизнес”, са със силно изострен нюх и знаят къде има смисъл да се инвестира, а тук инвестицията многократно се възвръща. В момента има една тенденция за увеличаване на търговията. И тя се увеличава особено много, ако има мажоритарен вот.
И все пак, може ли да бъде контролирано това явление?
Какво значи да се контролира? Властите всъщност са безпомощни. Циганските секции са купени и продадени отдавна, работата е свършена. Аз лично се занимавам от десетки години с избори и не знам как може да бъде контролирано това явление. Впрочем, това е една от причините да падне Римската република 50 години пр.н.е. – масовата търговия с гласове. И тогава дошли императорите за следващите 400 години. Атила изгонва и едните и другите – и дотук с демокрацията. Историята се повтаря.
А очаквате ли съдебните производства по такива нарушения на изборния процес да дадат резултат?
Досега има едно единствено доказано такова нарушение на закона - в Благоевградски регион. Глобата беше 2000 лв. и наложиха пробация. Тези, които гласуваха по 15-20 пъти през 2005 година бяха хванати, и ги глобиха по 500 лв. Искам да им кажа, обаче, че ако си повторят подвига, ще ги глобят по 2-3 хиляди лева и, както се казва, ще лежат. Защото за друго може и да не хващаме, но тези които гласуват двойно, ги ловим на сто процента. Няма нито един изпуснат.
Идването на гласуващи от Турция как ще промени относителното тегло на купените гласове? Има ли пряка релация между едното и другото явление?
Не, това е съвсем друг случай. У нас си идват етнически турци с български паспорти и дали ще гласуват у нас, или в Турция е все едно. Автобусите са страшни на кметските избори. На парламентарните – дали ще отиде до урната в Бурса или ще се разходи до България, това не променя нещата.
Значи контролът върху търговията с гласове е само в ръцете на онези, които търгуват с тях. Как си разпределят сферите на влияние между „бизнесмените”, които се занимават с търговия на гласове?
Ако имаше контрол, нямаше и да може да се търгува ефективно. Начинът е да се плаща за свършена работа. Няма плащане в аванс, не се работи индивидуално, а с „тарторите”. Поръчват им се: толкова гласа в тази секция, толкова – в онази, и като се преброят гласовете, ако са свършили работа, се броят парите, ако не - не получават нищо. „Шефът” вика хората си и им казва: или ще гласувате правилно и получавате по 20 или 30 лева „на калпак”, или ако не гласувате правилно, лично ще ви бия. Горе-долу така протича изборната „агитация”. Всеки нормален циганин какво ще направи? И аз да съм на негово място, и аз ще си продам гласа. Няма защо да си заравяме главите в пясъка, ситуацията е такава.
А каква е мизата сред ромското население, по колко върви един глас?
Не само сред циганското население върви такъв алъш-вериш. Вярно е, че се купуват главно техни гласове. Но и българите вече също продават гласа си. А защо мислите, че големите партии с техните лъжливи обещания не купуват гласове? Зависи от гледната точка. С тази разлика, че партиите обещават и нищо не дават, а хората от „бизнеса” все пак си плащат реално.
Готови ли са избирателните списъци за националните избори?
Да и вътре има седем милиона имена. А българското население също така е седем милиона. Това означава, че в момента на изборите няма да остане нито едно бебе и нито един човек под 18 години, който да не е гласувал. Ако говорим сериозно, този списък е свързан с над милион фантоми. Истинската бройка на българските граждани, които могат да гласуват, е 5,9 млн. Но списъците се дават непълни и фантомът си стои в списъка, той не може да скочи.
За първи път обаче, на 20-та година от прехода, се сетихме как да се преборим с фантомите. Аз предлагам как да го направим от 15 години, но досега ни беше много удобно да има фантоми. Сега понеже видяхме ужаса на положението, се взеха мерки да се обезвредят фантомите. Нали като ти дам непълен списък, ти трябва да допишеш ЕГН-то и личната карта на гласоподавателя. После ГРАО вкарва всички отбелязани ЕГН-та и лични карти. И като видят в някоя изборна комисия какво е писано, може да се носи и наказателна отговорност. Вече няма глоби, а те осъждат, защото става дума за престъпление на длъжностно лице и документ с невярно съдържание. И ще гласуват само тези, които реално са дошли до урните. Защото кой ще си заложи репутацията да дописва избирателни списъци с ЕГН-та заради някакви пари. Досега това не е правеше и стана страшно манипулиране на вота. Отвори се вратата на ада и се видя, че вътре е много горещо.
А какво друго може да изкриви вота?
Истината е, че не разбирам какво означава изкривен вот. В крайна сметка човек гласува за своя интерес и това е смисълът на изборите.
Самата система „Херни Майер” ще поднесе ли според вас изненади на вота на 5 юли?
Определено не. Тя е доста по-добра от досегашната, в смисъл, че няма да се получи ефекта „Румен Овчаров” – да имаш 5 мандата, пък да вземеш един. В този смисъл партийният апаратчик може да е сигурен, че ако си „изработил” гласове за между два и три мандата, ще има не по-малко от два и не повече от три. Това ми звучи доста справедливо.
Единственото, което ще бъде лека изненада, е че ще има 2-3 мандата и то вероятно за ДПС, които ще бъдат взети на много евтина цена, например в Сливен. Аз очаквам, че в Сливен ДПС ще имат евтини мандати. И ако питате, как съм познал, ще отговоря, че моята работа е да познавам. И тази прогноза няма нищо общо с факта, че в региона има много цигани. Това се получава от една особеност на използвания метод. А защо точно в Сливен, иска по-дълго обяснение.
Новата система дава ли по-голям шанс на малките партии?
Едно и също е - на национално ниво и при Д`Онт, и при Херни Майер гласовете се разпределят пропорционално. Разликите са в това как се разпределят гласовете между районите. Тук новата система е по-добра, по-справедлива. Аз съм проиграл, както се казва, резултатите от всички избори досега. С нея изкривяването изчезва.
Можете ли да направите прогноза колко малки партии ще влязат в парламента?
Прогнозата общо за 41-я парламент е да влязат максимум осем и минимум шест партии. Смятам, че още на входа ще имаме между осем и шестпартиен парламент. Като вероятно ще се разпаднат после и ще се роят още до десет групи. Което за държава в криза и дори в катастрофа е фатално. Вместо да имаме консолидирано политическо пространство, ясна политическа воля и решителни действия, ще имаме разбито управление от самото начало и пазарлъци.
С какво може да се противостои на това фрагментиране на политическото пространство?
Има вече използвана практика с т.нар. форсирани мнозинства. Има ги в Гърция и в Италия, например. Само че това трябва да стане чрез закон. Същността на тази практика при силно фрагментиран вот е на първата политическа сила да й се дадат автоматично още 50 мандата. Дори и да е първа само с един глас - за да си направи управление и да отговаря за него. А не да се правят протяжно коалиции и да си извиват взаимно ръцете. Казват, народът искал коалиция. Той иска справедливо управление, това искат хората. Защото дотук беше тройна коалицията, но какво ще стане като дойде една петорна? По два часа ще се карат само за дневния ред.
А как трябва да се промени законодателството конкретно?
За да имаш форсирани мнозинства, променяш изборния закон. Ако се приеме, че това е твърде важно за бъдещата политика, може да се направи и конституционна поправка. Това може да бъде реакцията на системата срещу фрагментирането на политическото пространство, което от своя страна, може да предизвика и консолидация в нея, уедряване на партиите.