ИЛИЯ БОЖИНОВ: ВЪРВИМ КЪМ ИТАЛИАНСКИ ТИП ПАРЛАМЕНТ ОТПРЕДИ 15 ГОДИНИ
Г-н Божинов, като специалист, който е следил всички демократични избори у нас, какви въпроси поставят резултатите от евровота пред вашата млада партия?
Наблюдавайки изборите за Европейски парламент (ЕП) в другите страни в Европа, изненадата на тези избори с десанта на малките партии не е вече изненада. Появиха се допълнително много малки партии и те влизат в политически оборот. Както в ЕП намалява делът, силата и участието на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и ще се налага обединението им за противостоене на деструктивните тенденции в ЕС, подобно нещо ще се случи и в България. И то още на идващите парламентарни избори.
В 41 Народно събрание ще влязат осем и дори десет партии и се превръщаме в италиански тип парламент отпреди 15 години. И ще трябва да се правят коалиции от по 4-5 партии. А за да бъде стабилна коалицията, може и трябва да бъде от три партии, например ГЕРБ, ДПС и БСП. Но това не ми звучи лесно постижимо.
Според мен, резултатите от европейските избори могат да се проектират до голяма степен върху националните. Резултатите показват обаче, че ГЕРБ и БСП не могат да направят самостоятелно правителство. Необходимо е отсега да се знае колко сложни ще са коалициите след изборите. В момента в Европа, а и в България тече тежък процес, кризата избутва напред малки екстремистки партии. И шансът да победи някаква сила с голяма убедителна тенденция е малка. Така че тази тенденция ще се повтори у нас.
Какво се случва в лявото, докато разнищваме проблемите на дясното?
В избора за Европарламент у нас нямаше ляво. Единственото ляво беше представено от БСП и от Коалиция за България, чиято политика не е автентично лява. И затова се появяваме ние от Българската лява коалиция, която регистрирахме в ЦИК от партиите Българската левица, Отечествена партия и Партия на комунистите в България. Надяваме се да преминем бариерата заедно, за да има ляв субект в следващият национален парламент.
Как ще коментирате сценариите за изграждането на антикризисен кабинет с живот една година и други сходни прогнози, изказвани от изборната нощ насам?
Това обективно се получава от самата политическа ситуация. Няма начин стабилно правителство да се направи от няколко партии. Второ, наистина има търкания в управляващата коалиция и явно трудно се управлява в този формат. И трето, не очаквам нищо различно и изненадващо в т.нар. антикризисни мерки. И под формата на антикризисни мерки ще се продължи предишният курс. За мен даже приказката „Да се обявим заедно срещу кризата” звучи „Да се обединим, за да реализираме личните си интереси”.
Къде тук са интересите на президента Георги Първанов? Ще намалява ли или ще се увеличава неговото влияние при съставянето на кабинет след изборите?
Той не може да влияе върху гласуващите, защото те гласуват за каквото са си решили. Но може да акушира някаква коалиция. Но ще му става все по-трудно, защото не съм убеден, че президентът има добри отношения с повечето от партиите, които ще влязат в парламента и тази роля ще е все по-трудна за него. Той може да има близки отношения с ДПС, с БСП и дори с ГЕРБ. Но остават другите партии, които не са малко. Съмнявам се да могат да направят стабилна конструкция, която да издържи в парламента дълго време.
Каква е истината за преливане на гласове и какви ще бъдат последиците?
Със сигурност са прелети малко гласове на една или на две партии. Че имаше преливане и купуване на гласове, имаше. Това са конюнктурни действия. Просто ДПС решиха, че няма смисъл да търсят възможности за 4-ти евродепутат, съсредоточиха се върху това да получат гласове, които да стигнат за трима евродепутати, а останалите гласове ги подариха.
На какво залага тогава Доган?
На повишаването на рейтинга на бъдещите си коалиционни партньори. Той им прави услуга, която трябва да му се връща. Т.е., ако БСП влезе в коалиция за управление, Доган ще иска по БСП да има място и за тях като бъдещо участие с партньори в съответната коалиция. ДПС се подсигурява да бъдат незаобиколим фактор.
Очаквате ли ГЕРБ наистина да разшири влиянието си, както твърдят?
ГЕРБ ще увеличи гласовете си, но не знам дали това ще увеличи много повече процентите, които получи на евроизборите. Напротив, практиката показва, че с последната атака на кампанията гласовете отиват към по-малките формации, а не отиват в големите партии.
А как тълкувате резултатите на партиите от представянето им на 7 юни и как ще се представят на националните избори?
БСП успява да консолидира гласове и това показва, че кампанията, която направиха, е доста силна. Лично аз не очаквах този резултат. Те получиха повече гласове от евроизборите през 2007 година. Това е знак, че наистина кампанията е добра. Даже бих казал, че гласовете които получиха са едно чудо. Аз обаче не съм сигурен, че на националните избори ще получат повече гласове. Дори могат да паднат по-надолу. Активността ще бъде по-висока и ДПС, например, със сигурност ще паднат в сравнение с евроизборите. Според мен - на 10 %. Синята коалиция ще повиши резултатите си, защото не са стигнали „тавана” си, имат потенциал. Самият факт, че обединиха толкова гласове, ще им даде инерция.
Вашата коалиция на какво разчита, какъв вот ще мобилизирате?
Ние разчитаме на това, че вляво имаме свободно поле, за да тичаме колкото искаме. Единственото, което може да ни ограничи, е времето до изборите, което за нас е малко, както и парите за кампанията. Иначе ние видимо нямаме конкурент.
Наистина ли смятате, че ще влезете в следващия парламент?
Не, не е ясно. Повтарям, че зависи от времето и парите. Но ще опитаме, защото нашият проект е дългосрочен. И ако сега не успеем, отиваме на следващите избори.