ХРИСТИНА ХРИСТОВА: В НДСВ ДОРИ НЕ СМЕ ОБСЪЖДАЛИ РАЗВОД С КОАЛИЦИЯТА

Г-жо Христова, едно от основните разминавания между НДСВ и колиционните ви партньори от БСП и ДПС е свързано с провеждането на избори 2 в 1. Очаквате ли поне една от двете партии да промени позицията си, тъй като засега те твърдо поддържат тезата за отделни дати?
Подписката в Народното събрание трябваше да събере 60 подписа. Събрахме повече и тя беше внесена в деловодството на парламента. Колкото до националната подписка, в момента започва и тя. Нашите структури по места са готови да представят на гражданите подписката, за да я подкрепят. Всяка една политическа сила, която смята себе си за демократична, би трябвало да подкрепя идеята за избори 2 в 1. Не бива да пренебрегваме и 20-25 млн., които не знам дали са 1 километър магистрала, аз мисля, че са поне за 5 км. Но те при всички случаи са за стипендиите на всички студенти в България за една година. Този разчет го имаме. По-важна е политическата и моралната страна. Ние искаме следващото мнозинство, следващото правителство да бъде представително, да бъде избрано от повече хора в България. А не с някаква минимална активност, до каквато ще доведат изборите, ако бъдат направени на две отделни дати, в рамките на месец и половина, през летния период, когато почива активното население на България и може би няма да бъде настроено за гласуване. И само някакви твърди сегменти на определени партии сигурно ще отидат да гласуват, което трябва да се казва открито.
Лично аз храня надежда, че може да има промяна на позицията на БСП по този въпрос заради изказванията и на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, и на други представители на ПГ на Коалиция за България, че всъщност този въпрос не е напълно коментиран и обсъден. А всички аргументи „за”, според мен, са железни. Да не говорим за сравнението със страните-членки на ЕС. Всяка страна-членка, която има и евроизбори и в дадена година й се падат и други избори, прави необходимото да бъдат на една дата. Ние сме модерно, динамично общество и не може с такова разточителство да правим изборите си на различни дати. Така че аз се надявам, че специално БСП може да промени становището си.
А ако не се промени, как ще реагирате?
Коалиционното управление е много сложно. То постоянно е съпътствано с дебати, с противоречия. Но хубавото е, че трябва да се намери консенсус, защото трябва да се продължи напред. И този консенсус да бъде в интерес на гражданите на България.
Да, но все по-чести са слуховете за напускане на НДСВ от коалицията, които ту се опровергават, ту се чуват нови намеци, че това може да се случи. При какви обстоятелства може да се стигне до това НДСВ действително да напусне коалицията?
Мисля, че продължава да действа един много важен принцип, внушен ни от нашия лидер, който е, че пред теснопартийния интерес трябва да се даде приоритет на държавния интерес. Влизането на НДСВ в тази коалиция беше, за да станем гарант за европейското членство, защото през четирите години на мандата си партията премина през целия интеграционен, най-концентриран процес. Но се видя, че присъединяването към ЕС не е еднократен акт, а дълъг процес. Факт е, че ние имаме като нова страна-членка големи проблеми с усвояването на еврофондовете, с борбата с корупцията и организираната престъпност, с много недостатъци на съдебната система, които се подчертават от нашите европейски партньори. И в такива моменти наистина този въпрос трябва да се зададе – най-лесно е да си гледаш чисто партийния интерес и да направиш всичко, с което може да се повлияе върху повишаването на имиджа на партията. Най-трудно е да останеш в трудната ситуация и да се опитваш да работиш за преодоляване на проблемите. Мисля, че на този етап НДСВ се придържа към второто.
Т.е., да не очакваме излизане на НДСВ от коалицията?
Не и не знам да е обсъждан в ръководните органи на партията такъв въпрос. Трябва устойчивост на ситуацията в държавата.
Тогава защо председателят на вашата парламентарна група Пламен Моллов каза, че ако Брюкселсе произнесе, че блоковете на АЕЦ „Козлодуй” не могат да бъдат отворени, това може да стане причина за излизане от коалицията?
НДСВ е единствената политическа сила, единственото правителство, което като подписа международния договор за присъединяване на България към ЕС, сложи тази клауза 36 - да има опция, в която може да се отправи запитване към ЕК в случай на тежка ситуация да могат да се рестартират блоковете. Въпросът е, че сега ние сме убедени, че това е една популистка кампания и че гражданите на България и изобщо нашата страна не се нуждае от такава демагогия. Аз мога да се обзаложа сега, че няма да бъдат рестартирани 3и 4 блок. Ето защо мислим, че това една популистка, демагогска кампания, която е обърната към миналото, вместо да погледнем напред . И да видим защо сме изпаднали в такава нечувана зависимост по отношение снабдяването ни с газ. И смятаме, че тази кампания с отварянето на 3 и 4 блок не води доникъде.
Спорът с БСП относно закона за конфликт на интереси, на принципни позиции ли беше или НДСВ просто поддържа заложеното в стратегията ви подчертаване на разликите с коалиционните партньори?
Мисля, че има различия в позицията по отношение закона за конфликта на интереси. Но едно е ясно: че политическата воля е тази – да има законови текстове, които да дават правила как да се разбира определени длъжности в държавата дали имат конфликт на интереси и как да се санкционира това. Трябва да имаме такива нормативни текстове. Проблемът е, че от изказванията, които чух, разбирам, че изглежда законът има нужда от усъвършенстване, но това е друга тема. Няма лошо, винаги при всеки нов законодателен акт, по принцип първо се проявява политическата воля, философията на нещата, след това технически и технологично се усъвършенства. Така че е добре законът да действа, но няма нищо лошо в това да се усъвършенства.
Ваши колеги и от мнозинството и от опозицията смятат, че всичко е свързано с вашето притеснение от рейтинга на партията и това какво ще се случи на предстоящите избори и дали НДСВ ще влезе в следващия парламент?
Мисля, че всяка партия трябва да мисли за това какво ще се случи на изборите. В НДСВ, ако има изобщо някакво притеснение, то е нашата яснота, че участието в тройната коалиция повлия негативно на обществения престиж и на рейтинга на НДСВ . Засега като че ли натежава становището да се явим самостоятелно на изборите, така че ще се обърнем към нашите избиратели, които са наясно какво направи НДСВ в своя мандат 2001-2005 г., как реализира двата най-големи приоритета – присъединяването към НАТО и подписването на договора за присъединяване към ЕС, как страната постигна една изключително стабилна икономика и една много модерна социална политика. Как се намали безработицата от 18,8 на 10 процента, как през този мандат всъщност правителството управлява с икономическата програма на НДСВ. Най-важните социални закони, които бяха приети, бяха по законодателна инициатива на НДСВ.
Казвате че засега вървите към самостоятелно явяване на изборите. Има ли вариант Б, възможно ли е възраждане на идеята за Либерален алианс?
На този етап не са обсъдени такива варианти и това, което мисля аз, като член на Политическия съвет на НДСВ е, че засега натежава мнението за самостоятелно явяване на изборите.
Как смятате да си върнете част от членовете и симпатизантите на партията, които оттеглиха доверието си от вас?
В диалог, в добра комуникация с хората, с достатъчно информация и аргументи . Мисля, че единственият начин е информация, с която да убедим хората в истината, че НДСВ разполага с много солиден управленски опит и много сериозни професионалисти, които са в състояние да правят добра политика и да управляват България като европейска страна.

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век