ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ СКЪСА ОСТАВКАТА СИ: НЕ СЕ СТРАХУВАМ 

Накратко: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ СКЪСА ОСТАВКАТА СИ: НЕ СЕ СТРАХУВАМ 
Снимка: БНТ

За атентата срещу него, Гешев каза: "Бях шокиран"

Bulgaria-news | 15.05.2023 14:51
 "Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непремерено. Това е моята оставка", заяви Иван Гешев и демонстративно скъса оставката си и я хвърли на земята.

"Вчера бях поканен до 10 часа днес да подам оставка си. Беше споменато и моето семейство, и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето "enter"с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова трябвало да проявя благоразумение. Имаше и изказвания, че съм сам на скалата, а там духа вятър. Това, което ще кажа, е че не ме е страх", заяви Гешев. 

Един човек, на когото дължа извинение, ми каза: "Историята помни само смелите". Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които смятам за правилни и са в интерес на хората. Правя каквото трябва, пък да става каквото ще, каза още главният прокурор.

"Ще изложа хронологично как аз виждам атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността и защо се случи всичко това. Опитах се, още от начало на мандата си, да променя каквото мога в живота на българските граждани. Започнах с битовата престъпност, продължихме с организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. За пръв път се появиха и разследвахме дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не разследваше. Продължихме и нататък с олигарси, които всички смятаха за недосегаеми, а сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от руснаците, плащайки за убийства срещу българската прокуратура. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз не искам това да продължава, защото по тази причина, ние живеем по този начин. Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Тук ще се присъединя към лицето Боби Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата и сега ще кажа, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където се опитваше да я ръководи внимателно в интерес на собствените си интереси. А сега го прави безопразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенство на закона, дори елементарен морал. Но аз се съмнявам, че българските политици имат морал, затова се намираме тук, като държава", коментира Иван Гешев.

"Всичко започна преди месеци, тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов - да стана посланик в Израел или в Турция, евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия, но аз не го взех на сериозно. После в Украйна казах, че Путин ако дойде в България, ще го предадем на Международния наказателен съд. Не знам в каква връзка, но това беше началото", разказа главният прокурор.

За атентата срещу него, Гешев каза: "Бях шокиран. Това е целенасочен опит да бъда убит. Но съм сигурен, че истината ще излезе наяве".

"Безобразно е медийна атака срещу мен лично и срещу прокуратурата, това беше очаквано до някаква степен, защото продължава от т.н. "демократична общност" в продължение на години, знаят се кои са партиите; закон за контрол за главния прокурор - той е с цел овладяване на прокуратурата, защото за мен категорично това е покушение върху върховенството на закона и опит за овладяване на съдебната система в противоречие с всякакви европейски ценности", подчерта още той. 

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха на 12 май искане за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор заради тежко нарушение на служебните му задължения.

Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Гешев.

Прочети още...

ДО –10 ПАДНАХА ТЕМПЕРАТУРИТЕ ТАЗИ СУТРИН, НО ВЯТЪРЪТ НАЙ-СЕТНЕ СТИХВА РАДВАМЕ СЕ НА СЛЪНЦЕ, НО ВЯТЪРЪТ ДЪРЖИ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ДОСТА НИСКИ СЛЪНЦЕТО СЕ ЗАВРЪЩА В СЪБОТА, ДНЕВНИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ТРЪГВАТ НАГОРЕ ОБЛАЧНА, ДЪЖДОВНА И СТУДЕНА НЕДЕЛЯ, НА МЕСТА ПАДА ДОРИ ПЪРВИ СНЯГ ОБЛАЧНО И СТУДЕНО – ПЪРВИЯТ НАИСТИНА ЕСЕНЕН УИКЕНД ЗАПОЧВА ДНЕС ИЗРАЕЛ УБИ И КОМАНДИРА НА РАКЕТНИТЕ СИЛИ НА "ХИЗБУЛА" ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ И ПАТРИАРХ ДАНИИЛ ПРИСЪСТВАХА НА ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

Денят в снимки

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век Още снимки »
Времето от Termo.bg
Time: 0.550 sec
Memory: 5.37 Mb
Peak memory: 5.70 Mb
Total SQL queries: 124
Total SQL time: 0.524 sec
Slowest SQL query time: 0.245 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
								a.ID,		
								a.option_list_image,
								a.option_full_image,