КАРАКАЧАНОВ СРЕЩУ СЛАВЧО АТАНАСОВ В БИТКА ЗА ВМРО?

Войводите от пловдивския регион официално издигнаха кмета за председател на партията, минути след това столичната организация номинира Красимир Каракачанов
Александър Викторов | 24.09.2009 17:29Организациите на ВМРО от пловдивския регион официално издигат кандидатурата на кмета на Пловдив Славчо Атанасов за лидер на партията. Това обявиха пред журналисти зам.-председателят и градски лидер Бойко Ватев и координаторът за Южна България Петко Атанасов. Като аргумент за номинацията Ватев посочи „Славчо доказа, че не само е добър управленец, но и има поглед в бъдещето. Организацията има нужда от човек като него да я поведе и да върне успехите й”.
Самият кмет каза „За мен това е много вълнуващ ден. Член съм на ВМРО от 1992г., 17 години са минали в тази организация, тя е част от моя живот.
Силно ме притеснява това, което става с ВМРО последните години.
Не може организация с над 100 години история, винаги фактор в България, последните години да крета с 1 – 1.5% в национален план”. Според кмета на Пловдив коалиционната политика на ВМРО е тотално сбъркана. Той сподели, че в местната организация има силни брожения срещу Красимир Каракачанов, който, за да си осигури място в парламента на последните избори, за месец е сменил две коалиции – НАПРЕД с ЛИДЕР на Христо Ковачки и с РЗС на Яне Янев. „Не може да се сърдим на хората, че не ни припознават като могъщ и сериозен политически фактор в страната.
Само с исторически ретроспекции, само с поднасяне на венци пред паметници в България, само с вечеринки и концерти нещата не стават.
Това са хубави неща, но недостатъчни. ВМРО трябва да има ясна визия за политиката, за важни сфери като образование, здравеопазване, социална политика. Как да очакваме хората да ни припознаят и да получим подкрепа?” С последната реплика Славчо директно атакува Красимир Каракачанов, който последните години наблягаше основно на културно-историческите прояви. В същото време пловдивският кмет не пропусна да се самоизтъкне с репликата, че въпреки обезличаването, „в някои региони организацията се ползва със сериозна подкрепа, като напрамер Пловдив”.
Славчо пое ангажимент за две години ВМРО да се наложи като фактор в България.
„Затова искам кредит до местните избори. Ако резултатите не са добри, не съм си свършил работата и няма да чакам от съратниците да ме подканят да си отида – сам ще го направя.” Програмата минимум на вота през 2011г. за пловдивския кмет е спечелването на 10 общински кмета и сериозно присъствие в местната власт. „Целта ми не е ВМРО да мине бариерата, а ВМРО да управлява България. Както преди години ни се подсмиваха като казвахме, че искаме да управляваме Пловдив, така
сега искам ние да управляваме държавата.
Очаквайте сериозни промени в организацията, ако конгресът ми гласува доверие.”
Войводите в Пловдив оповестиха и 10 принципа, около които Славчо Атанасов ще търси подкрепата на съпартийците си. Сред тях е ВМРО да участва в политическия живат активно, като поеме курс към самостоятелно явяване на всички видове избори. „Целите на ВМРО не могат да бъдат променяни от коалиционни конюнктури.” Във вътрешнопартиен план той иска Националния съвет да се превърне в реално действащ орган и да помага за подготвяне на кадри за държавната и местна власт. Партията да върне поцизиите си на истински защитник на Българските национални интереси, традиициите и духовността на българина, да работи за защита и възраждане на българщината в Македония, са сред приоритетите на Славчо Атанасов. Той акцентира и на европейската визия на бъдещото ВМРО като обяви, че партията трябва да кандидатства за членство в накоя от фракциите в ЕС като идеологически близки са й всички консервативни.
Славчо ще продължи да управлява и Пловдив, като за партията щял да жертва личното си време.
Очевидно, без да са много изненадани половин, час по-късно Софийският областен комитет на ВМРО-БНД издигна кандидатурата на Красимир Каракачанов за председател на партията на предстоящия извънреден конгрес. Вече от седмица се провеждат отчетно-изборни конференции за излъчване на делегати за конгреса. Форумът ще се проведе на 17-18 октомври т.г. в София. Така за първи път се нарушава традицията от последните 20 години на конгресите на ВМРО да има само една кандидатура за лидер на партията.

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век
Коментари и мнения
Напиши коментар