КОМУ Е НУЖЕН ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?

Накратко: КОМУ Е НУЖЕН ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?
Снимка: slava.bg С какво запомнихме българските президенти? Желев - с "Боянски ливади", Стоянов - с компроматните папки, а Първанов - с авджилъка.

От него нищо не зависи, а той се опитва да направи всички зависими от себе си. В малката и бедна фирма България имаме Съвет на директорите, Изпълнителен директор и Надзорен съвет - не е ли прекалено? Как Първанов зорлем ни превърна в защитници на Бойко

Соня Колтуклиева | 09.09.2009 12:48
Защо изобщо ни е президент, питам се от няколко дни и не намирам много основания малка и бедна България да издържа три тежки администрации: парламент, президентство, правителство. Някой сигурно би ме обезглавил като враг на демокрацията. Ще го попитам тогава: с какво си спомня последните български президенти?
Да ви кажа аз. С разпалването на войни между институциите. Желю Желев спретна "Боянски ливади". Размаха пръст на съпратиеца си Филип Димитров, сащиса и обезкуражи сините симпатизанти, неговите подопечни "осветиха" една оръжейна сделка, която ни подреди в черната редица на държавите, нарушаващи югоембаргото.
На Петър Стоянов не му стискаше да се изрепчи публично на тираничния Иван Костов. Той остана в паметта ми с оня грозен телевизионен диспут, когато с бившия син вътрешен министър Богомил Бонев се замеряха с доклади и на принципа двама се карат, третият печели - спомогнаха неучастващият в компроматната баталия Георги Първанов да спечели първия си мандат.

Нещо ме подразни, нещо ме притесни на среднощната пресконференция на Георги Първанов, след изборите за втори мандат.

Каза: няма да се явявам отново на избори след 5 години, така че... шапка на тояга. Нещо в този смисъл. И доказа, че не дава пет пари за обществените реакции на действията му. Не знам какво ще се случи през следващите близо две години от мандата му, но дотук Първанов ми се провижда само като ловджия. Ловджия по никое време. Стана несъстоятелен с ловуването си след трагедията с влака Кардам-Бургас и с международния си лов в Узбекистан. Отстреля съпартиеца си Сергей Станишев, докато той беше в чужбина, гръмна го с ясното съзнание, че премиерът няма да отвърне на удара, защото е лидер на партия, която трудно прощава ваденето на мръсно бельо от стогодишната си ракла.
Опита се да хвърли самоделна бомба и срещу Бойко Борисов, но тя избухна в собствените му ръце. Нееее, Бойко не е Станишев. Първанов ще бере ядове с него.
Днес рано сутринта бях в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Темата: междузвездни войни. Поводът: вчерашната пространна статия на Първанов, публикувана в официалния сайт на президентството. Казано по-просто: президентът и премиерът си мерят химикалките. на гърба на храбрия български народ.
Велислава Дърева защитаваше моралната цялост и експертна недостижимост на Георги Първанов. Тя има слабост към президентите. Умна е, балансирана и притежава страхотно журналистическо перо. Защитаваше тезата, че вчерашната дълга-предълга дописка на Георги Първанов е нещо изключително, сериозно, световно, простооооо ... оставя те без дъх. Чудо голямо. И как точно с публицистиката на блогър президентът ще реши жизненоважните проблеми на енергийната ни зависимост и липсата на българска енергийна стратегия?!

Президентът слезе от политическия Олимп на равнището на консултанта Гамизов. Който пък отгоре на всичко пише по-атрактивно.

Според Велислава Дърева седемстраничната творба на президента била един такъв много специален сигнал към Русия. Ей, Богу, да правиш "енергийна дипломация" (изразът е на Първанов) със статии може да се роди в съзнанието на един историк, но е несъстоятелна позиция на второмандатен държавен глава.
Първанов просто се прави на интересен. От завист. Да, от завист. Човешко е. Бойко има по-висок рейтинг от него. Борисов днес е в Брюксел, среща се с първенците на Евросъюза. Първанов къде го канят?!
Според Велислава Дърева Първанов имал свещеното право да се произнася по изключително важни проблеми. Като енергетиката. Мен пък ме учудва пристрастеността на президента тъкмо към енергийната тема. Даде всичко от себе си на Енергийния форум в София през пролетта на тази година. Отиде в Москва да открива "Годината на България в Русия", но се произнесе срещу "Овергаз" и заклейми посредниците в доставките на природен газ от "Газпром". В разгара на газовата криза "енергийният стратег" се изцепи, че по телефона е договорил с румънския си колега към нас да потече румънски газ. Изненадахме се как точно ще стигне до нас спасителния румънски газ и като не видяхме никъде тръби за целта, зачакахме газът да тръгне по глобалната мрежа и през интернет да стигне до парното в прохладната ни редакция. Нейсе.
Та все се питам,

дали Първанов не се изживява като Герхард Шрьодер, който след приключването на канцлерския му мандат се устрои в уютен кабинет в "Газпром", Германия.

Георги Първанов предлага да се направи регионална енергийна компания. Дали не си представя да я оглави?!
Вчера с колегите ми Теодора Пеева (в."Сега") и Огнян Стефанов ("Фрогнюз") се шегувахме как Георги Първанов зорлем ни превърна в защитници на Бойко Борисов - нас, които посрещаме критично всяка негова стъпка като премиер. Форумите полудяха, поддръжниците на Генерала са многократно повече от сторонниците на Първанов (наричан най-вече Гоце). И друго коментирахме. Първанов върви след медиите: още миналата седмица писахме за неподготвеността на Борисов за срещата с Путин, даже "Фрогнюз" препечата една смразяваща дописка в руския "Комерсант", иронизираща българския премиер.  Писахме за  конфликта на интереси: министър Трайчо Трайков допреди месец и нещо работеше във висшия мениджмънт на EVN - австрийската фирма, която е част от консорциума за размразяване на проекта "Горна Арда" , който ще струва 500 милиона евро( в."19 минути" ).
Защо Първанов се сети за всичко това едва вчера - една седмица след срещата Путин-Борисов в Гданск? Три дни след нелепата, цинична, невнятна президентска пиар акция на гърба на пострадалите ни сънародници в Охридската трагедия? Три дни след навременната, смислена и хуманна реакция на премиера и правителството в помощ на пострадалите ни сънародници?
Защо Първанов реши да бичува министър Трайчо Трайков в деня, в който той публично заяви, че

държавата яко се е изпързаляла в сделката за Международен панаир - Пловдив, скандално придобит от президентския приятел Георги Гергов

и обяви, че Министерството на финансите ще иска от червения олигарх 1,3 милиона лева дивиденти?
Бичувайте ме словесно, анатемосайте ме като враг на демокрацията, но пак ще кажа - кому е нужен президент на България? Не Георги Първанов, а изобщо президент+вицепрезидент+съветници+секретари+++.

В малка и бедна фирма като България имаме Съвет на директорите (Народно събрание), Изпълнителен директор (Правителство) и Надзорен съвет (Президент). Струва ми се прекалено.

КОМЕНТАРИ ОТ FACEBOOK:

И.Л.: За какво да те бичуваме словесно Соня?! Президентската институция е изпразнена от съдържание понастоящем в БГ. Връчва ордени (Кому?), помилва (Кого?) и позира пред камери (Кога?). Ама обединява нацията (Как?)! Питайте чакащите за българско гражданство."

Прочети още...

МИРОСЛАВ БОРШОШ, ДИРЕКТОР НА НДК, НЕНАДЕЙНО СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГЛАСИ: КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА ПОДПИСВАМ НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ! СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ОСТАВАТ НА СВОБОДА СРЕЩУ 6 000 ЛЕВА БОРИСОВ ПОДГОТВЯ „ДЖЕНТЪЛМЕНСКО СПОРАЗУМЕНИЕ“ ЗА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА EДИН БЪЛГАРСКИ ЛЕВ НЯМА ДА БЪДЕ ПОХАРЧЕН ЗА ГЪРЦИТЕ ИЗНЕНАДВАЩА СРЕЩА МЕЖДУ ПЛЕВНЕЛИЕВ И ЦАЦАРОВ БОРИСОВ: ЩЕ БЪДЕ АКТУАЛИЗИРАН НАЦИОНАЛНИЯТ БЮДЖЕТ, ТАВАНЪТ НА ДЪЛГА И НЗОК В ДЕНЯ НА МИНЬОРА РАБОТНИЦИТЕ ОТ БРАНША И СИНДИКАТИТЕ ПРЕДУПРЕДИХА,ЧЕ СТАЧНАТА ГОТОВНОСТ ОСТАВА ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВСИЧКИ,КОИТО СА НА УЛИЦАТА СА ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧУТИ ФЕЙСБУК-ФОЛКЛОР: "СТАНИШЕВ -НОВИЯТ ЦАР КИРО", "УЧИ,МАМА,ДА НЕ ХОДИШ НА КОНТРАПРОТЕСТ", "ВСИЧКОТО МЕРИНДЖЕЙ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО","СЛУЧАЕН ПРЕВОЗ ПОДКРЕПИ СЛУЧАЙНА ВЛАСТ" REUTERS: БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ, ДОМИНИРАН ОТ БСП И ДПС СПЕЧЕЛИ ГЛАСУВАНЕТО С ПОМОЩТА НА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ "АТАКА"

МИРОСЛАВ БОРШОШ, ДИРЕКТОР НА НДК, НЕНАДЕЙНО СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГЛАСИ: КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА ПОДПИСВАМ НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!

26.06.2017 21:15 Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на...

СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ОСТАВАТ НА СВОБОДА СРЕЩУ 6 000 ЛЕВА

24.11.2015 19:16 Прокуратурата отново не успя да убеди съда, че двамата депутати с висока степен на...

Денят в снимки

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век Още снимки »
Времето от Termo.bg
Time: 0.240 sec
Memory: 5.42 Mb
Peak memory: 5.76 Mb
Total SQL queries: 167
Total SQL time: 0.204 sec
Slowest SQL query time: 0.165 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
									a.ID,
									a.publish as date,
									am.enabled,