ДОГАН: НЕ СЪМ ОПТИМИСТ ЗА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Лидерът на движението Ахмед Доган дори се прицели във второто място в парламента. Той отново размаха етническата карта
Венци Георгиев | 06.07.2009 04:29
„Не съм оптимист за новото правителство", прогнозира лидерът на ДПС Ахмед Доган на традиционната пресконференция в НДК след изборите.
„Първо едно мнозинство не е гаранция за ефективно управление
- става въпрос за кадрови капацитет. Едно е да искаш, друго да го направиш, трето да ти го признаят. Тепърва предстоят уточняване и преговори, не съм оптимист за създаването на една стабилна формула, но бих се радвал да видя неформалния лидер на ГЕРБ премиер", предупреди Доган. Той мотивира страховете си за следващото управление на страната, защото стремително се смесват месианските очаквания за промяна в стандарта на живот с реалната действителност.
Доган заяви, че партията му се е представила изключително добре на изборите и бележи ръст от 20% . „Ще имаме над 600 хил. гласа подкрепа и можем да бъдем втора политическа сила",преброи лидерът на движение. Според него данните за получените гласове и спечелени мандати им не включват гласовете от Турция, където беше отбелязана рекордна избирателна активност. До урните, по данни на българския посланик в Анкара, са отишли около 90 хил. души. По традиция гласовете от страната са в огромното си мнозинство за ДПС.
„Преди всичко искам да благодаря на целия партиен актив, на младежкото ДПС. Нашата задача беше в партиен план да минем границата над 500 хил. избиратели", похвали партийните активисти Доган.
„ДПС издържа и ще издържи на всички възможни изпитания,
защото е силна организация и има стабилен гръб", предупреди лидерът на движението. Според него няма друга партия, която да е модел на устойчиво развитие.
„Моделът за модерна европейска партия е да заложи в програмата си за развитие и растеж, а не политически очаквания извън границата на възможното. Подобен вот за момента е реален, но той не е устойчив. Аз уважавам вота на избирателите, но той е предимно емоционален. Ние сме заложили цялата си философия за правене на политика. 20% растеж след 8 години във властта - това е прецедент. Няма друга партия в българската политика в новата история като ДПС", похвали се Ахмед Доган.
Доган отбеляза, че
по време на трудна кампания се казват и желани, и нежелани неща.
„Нежеланите преобладават. Всеки намира начин за диалог с неговите избиратели, ние бяхме най-толерантните. Аз не съм споменавал която и да е партия, който и да е противник. Тези, които се оправдават с нас - жалко за тях. Аз също бих могъл да се оправдавам, но не го правя. Дори бих им благодарил за увеличаването на нашата активност - беше съвсем безплатно", отбеляза Доган.
Лидерът на ДПС подчерта, че с етнокартата се заиграва в опасни мащаби и моли наблюдателите на НАТО и ЕС да следят това много внимателно, „защото то поставя под въпрос фундамента на демокрацията". Той увери избирателите си, че движението няма да ги изостави и ги призова да не вярват на месии.

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век