ДАДОХМЕ 3296,85 ЛВ. НА БОЙКО

Накратко: ДАДОХМЕ 3296,85 ЛВ. НА БОЙКО
Снимка: Архив, Bulgaria News И, разбрахме се, нито стотинка над мойта заплата, е новата финансова политика в кабинета

Днес данъкоплатците платиха първата премиерска заплата на Борисов. Министрите се разписват за 2871 лв., а депутатите за 2127 лв. Таванът за столичен кмет е 1860 лв.

Bulgaria News | 28.08.2009 22:35
Първата заплата на Бойко Борисов като премиер е 3296,85 лв., показа пресмятане на Bulgaria News. Младият и сплотен екип, впечатлен от неговите думи, че подчинените му не могат да вземат повече от него, се амбицира да разбере срещу колко се разписва във ведомостта министър-председателят.
Проучването показа, че възнагражденията в правителството с постановление са вързани за заплатата на депутатите, която в момента е 2127 лева. Премиерът получава колкото председателя на парламента – 3296,85 лева, което е с 55% повече от депутатите. Министрите пък вземат с 35% отгоре или 2871 лева.

Не съм съгласен министърът да взема 2 хил. лв., а чиновниците да взимат по 6, по 7, по 8, по 10,

по 12, по 13 хил. До 18 хил. лв. на месец взимат чиновниците. Те вземат пъти повече от мен. По шест, по седем, по осем. Особено там по ДКЕВР, по НЕК, по БЕХ, по тези дружества.
Това е поредният случай, при който основен аргумент за извършването на промените са получаваните заплати. Преди това премиерът публично обяви възнагражденията в „Информационно обслужване”, за да оправдае изхвърлянето на Азер Меликов. 
„На мен също не ми трябват пари - ако исках, можеше да имам още този месец 30-40 милиона. Аз съм 10 години във властта, за това време ако съм искал, да съм крал”, философски обоснова рестрикциите в заплащането премиерът.
За съжаление една от първите стъпки на

Правителството на Бойко Борисов беше да отмени постановлението, с което кабинетът "Станишев" намали с 15% заплатите

на министрите, техните заместници и шефове на агенции. Кабинетът, ръководен от лидера на БСП, реши да ореже с 15% заплатите на министрите като акт на солидарност в разгара на световната финансова криза.
Съкращаване на разходите в бюджетите на ведомствата започна да се търси като се намали броя на заместник-министрите, които в по-тежките министерства останаха максимум трима. Орязана беше бройката и на заместник-областните управители.  Незаетите щатове ще бъдат съкратени, а новите назначения - замразени. Ще бъдат свити разходите за награди, бонуси, телефони и пътувания със служебните коли. Ще бъдат въведени лимити за покупка на нови автомобили, климатици и др. Ще бъдат спирани и командировки в чужбина.
Преди седмици авторитетният в. „Файненшъл таймс” посъветва

политическите лидери да не си вдигат заплатата.

Повишаването на заплащането им често предизвиква неразбиране сред избирателите. Така през октомври 2007 г. заради общественото недоволство ирландският премиер Бърти Ахърн не си повиши заплатата с 38 000 евро, а сменилият го на поста Брайън Коуен пък си и намали заплатата с 10 %. Най-високоплатен в света е премиерът на Сингапур Ли Сян Лун, чийто годишен доход в зависимост от допълнителните плащания варира от 2 милиона до 2,5 милиона долара, беше съобщено миналата година при изследване на американската консултантска компания Hay Group. В условията на икономическа криза обаче беше решено неговият бюджет да бъде намален с 20 %.
Германският канцлер Ангела Меркел се разписва срещу 228 000 евро годишно,  а британският премиер Гордън Браун - 199 000 евро. До преди година и половина той беше най-високоплатеният лидер в Европа, но през 2008 г. курсът на британската лира спрямо еврото падна и това се отрази на финансовото му състояние.
В началото на есента британският парламент ще разгледа законопроект за наказание на политици, които са злоупотребили с представителни разходи. Месеци след скандала в Лондон, при който стана ясно, че с обществени средства политици са покривали обедите на любовниците си или луксозните ремонти на крайградските си резиденции, ще се гледат текстове, заплашващи всеки провинил се със затвор.

Прочети още...

МИРОСЛАВ БОРШОШ, ДИРЕКТОР НА НДК, НЕНАДЕЙНО СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГЛАСИ: КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА ПОДПИСВАМ НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ! СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ОСТАВАТ НА СВОБОДА СРЕЩУ 6 000 ЛЕВА БОРИСОВ ПОДГОТВЯ „ДЖЕНТЪЛМЕНСКО СПОРАЗУМЕНИЕ“ ЗА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА EДИН БЪЛГАРСКИ ЛЕВ НЯМА ДА БЪДЕ ПОХАРЧЕН ЗА ГЪРЦИТЕ ЗАКОНА ЗА ЛЕБЕЧНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БОРИСОВ: ЩЕ БЪДЕ АКТУАЛИЗИРАН НАЦИОНАЛНИЯТ БЮДЖЕТ, ТАВАНЪТ НА ДЪЛГА И НЗОК В ДЕНЯ НА МИНЬОРА РАБОТНИЦИТЕ ОТ БРАНША И СИНДИКАТИТЕ ПРЕДУПРЕДИХА,ЧЕ СТАЧНАТА ГОТОВНОСТ ОСТАВА РОМИ СЕ СЪБИРАТ В ПАНАИРА НА ЧЕРВЕНИЯ ОЛИГАРХ ГЕОРГИ ГЕРГОВ ДА СЪЗДАВАТ ПАРТИЯ В ПОДКРЕПА НА БСП ПРОТЕСТНИЯТ "ОРЕШАРСКИ МАРШ" СТИГНА ПЕША ОТ СОФИЯ ДО ВАРНА,УТРЕ ЩЕ ОКУПИРА ВХОДА НА ЕВКСИНОГРАД ФЕЙСБУК-ФОЛКЛОР: "СТАНИШЕВ -НОВИЯТ ЦАР КИРО", "УЧИ,МАМА,ДА НЕ ХОДИШ НА КОНТРАПРОТЕСТ", "ВСИЧКОТО МЕРИНДЖЕЙ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО","СЛУЧАЕН ПРЕВОЗ ПОДКРЕПИ СЛУЧАЙНА ВЛАСТ"

Коментари и мнения

Напиши коментар

* Вашето име:
* Коментар по темата:
* Моля въведете кода от картинката:

* Задължителни полета

МИРОСЛАВ БОРШОШ, ДИРЕКТОР НА НДК, НЕНАДЕЙНО СЕ РАЗГНЕВИ И ПРОГЛАСИ: КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА ПОДПИСВАМ НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!

26.06.2017 21:15 Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на...

СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ОСТАВАТ НА СВОБОДА СРЕЩУ 6 000 ЛЕВА

24.11.2015 19:16 Прокуратурата отново не успя да убеди съда, че двамата депутати с висока степен на...

Денят в снимки

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век Още снимки »
Времето от Termo.bg
Time: 0.291 sec
Memory: 5.42 Mb
Peak memory: 5.76 Mb
Total SQL queries: 167
Total SQL time: 0.251 sec
Slowest SQL query time: 0.197 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
									a.ID,
									a.publish as date,
									am.enabled,