АХМЕД ДОГАН ПУСНА „БАЦИЛА ДПС”

Лидерът на движението изостри тона на изказванията си, за да втвърди електората си седмица преди гласуването за парламент. Според политически експерти той е изнервен от факта, че ДПС може да загуби ролята си на балансьор
Росица Цонева, Венци Георгиев | 25.06.2009 18:26По същото време привърженици на ГЕРБ пуснаха в глобалната мрежа YouTube и VBox7, клип от предизборната кампания в Сатовча, състояла се на 18 юни, по време, на която лидерът на ДПС в пряк текст разясни, че
„депутатите нямат власт! Тяхната власт е законодателна, те създават закони. Властта е в моите ръце, това искам да разберете".
Той ясно отбеляза, че е инструментът, „който разпределя порциите на финансирането в държавата. "Искам да сте много наясно, това е важен въпрос. ... Когато искаме по-мощно присъствие в парламента, искаме по-широко позициониране в парламента и от там в централната власт - за да има още такива инструменти като нея, тя е шеф на фонд „Земеделие", министри, заместник-министри, агенции, вицепремиери и т.н. В мене е концентрирана властта, не във вашите депутати, искам да го знаете това". Ахмед Доган не за първи път изрича в прав текст неща, които шокират обществото с безпардонната си откровеност. През 2005 г. в „Шоуто на Слави" той описа „обръчите от фирми", които финансират политическите партии в България и си навлече критики, както от страна на гражданското общество, така и от страна на други политически субекти. Безспорна истина е, че тези изказвания на лидера на ДПС безотказно стигат до избирателите му и увеличават доверието и подкрепата в него. Твърдият електорат на движението едва ли вижда нещо тревожно в тези думи, защото за огромното мнозинство от тях това е свещената истина - представители на друга партия те не познават, с тях други политици не говорят, за политическа алтернатива и дума не може да става.
„Това е моята мечта. Ако това стане, ние ще бъдем най-оригиналната, най-модерната партия в Европа, защото Европа няма опит в решаването на етно-религиозните проблеми",
заяви Доган. „Сега ДПС ще има сигурно 500 хил. избиратели, но ще дойде време, когато ДПС ще има гарантирано пакет от избиратели в най-лошия случай 1 милион - и българи, и турци, и роми, и арменци, и евреи, и власи, т.е. целият букет, който съставлява българския народ", отбеляза лидерът на ДПС. Според него всички партии са против ДПС, защото се страхуват от разрастването му.
„Философията „бацил" е фундамент на ДПС, защото няма да има по-силна партия от нас, ако това се осъществи", каза Ахмед Доган.
В речта си Доган се обърна и към журналистите в залата: „ДПС успява, защото, уважаеми журналисти, се основава на разума на сърцето. Когато се мразим, действително го правим, когато се обичаме, се обичаме силно, естествено това вие никога няма да го разберете".
Лидерът на движението изостри тона на изказванията си, за да втвърди електората си седмица преди гласуването за парламент. Според политически експерти той е изнервен от факта, че в очертаващия се осемпартиен парламент ДПС може да загуби ролята си на балансьор.
За да не се случи това Доган постави задача пред шуменската областна организация на партията да се прескочи границата от 30 хил. гласа на предстоящите избори. От самия град Шумен пък Доган поиска 6 хил. гласа. "Това е тест за вас. Направете го като жест към мен и бъдете убедени, че аз ще ви го върна. И този жест няма да е само любовта ми - в нашите общини кипи много сериозна дейност с еврофондовете, с извънбюджетни средства, насочваме и частен бизнес", каза партийният лидер и обеща, че ако сега в Шумен се мине бариерата от 30 хил. гласа, ще дойде време, когато ще се отстоява „по-голяма кауза".
„В с. Кочан аз се принудих да обясня самата технология на властта, в структурен вид, като етапи", би отбой в Добрич Доган. За първи път той намекна, че
при движението се получава нещо интересно, и то е в национален мащаб,
като не е само проблем на ДПС. Кметовете, в стремежа си да имат лично политическо пространство, всичко приписват на себе си. Кой направил детска градина - кметът, кой направил канализация - кметът, кой направил път - кметът" и тъй като въпросът е бил много актуален в община Сатовча, „аз се принудих да обясня самата технология на властта, в структурен вид, като етапи. Което означава, че кметът, освен да даде направен проект, няма друга компетенция. Това е динамиката на властта", заяви в Добрич Доган.
Той уточни, че е ставало въпрос за местна власт-централна власт и депутатите като медиатори на тази власт. Това е било в смисъл каква власт има депутатът и за какво е бил упълномощен да отговаря. „Един депутат не може да отпуска субсидии, той може да лобира, но няма такава власт", коментира Ахмед Доган и поясни как се реализира горещата връзка между общинския кмет и различните министерства. Той отбеляза, че „естествено тук лидерът на партията има изключително голяма роля, защото лидерът трябва да съблюдава процеса от гледна точка на справедливото разпределение на средства", като Доган разясни, че има предвид готови проекти в различни области - инфраструктура, образование и други.
„Думите на Ахмед Доган показват отношението на един политик спрямо българските институции и лично неговото влияние при разпределяне на средствата.
Това са корупционните практики всеизвестни на всички", отбеляза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от Варна. Той беше категоричен, че не може изборният туризъм да определя бъдещето на страната. Според Цветанов премиерът Сергей Станишев трябва да поеме персонална отговорност и да признае, че се е провалил в управлението на страната.
Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък призова премиерът да коментира тези думи на Сокола. „Искам да знам, как е възможно такива изказвания да се правят в ХХI век в една страна членка на ЕС и НАТО, каквато претендираме, че сме", риторично попита Борисов.
„С думите си Ахмед Доган ни сложи на място като народ",
каза пред журналисти депутатът от БСП Татяна Дончева. "В продължение на години беше внушавано, че тази сграда на парламента е презряна, сега какво искате, от какво сте недоволни, че дошъл Ахмед Доган да каже - рая сте били, рая ще останете. Ами, като сме му дали всичко в ръцете, защо да не го каже", заяви Дончева.
„Всеки човек играе колкото му позволят и не може да се вини никой, че играе. Не си намирайте оправдания за това, че някой друг е виновен, че се чувстваме зле", призова Дончева. Според нея, докато си търсим виновници помежду си, това ще е така, докато като нация не разберем, че нашите съдбини са нашето общо дело.
„Аз вече съм в ситуацията, в която мога да седна и аз отвън и да плюя, и да замерям парламента с камъни", каза Дончева. Според нея „големият майсторлък на българите е да си изтъпанят след избори някакви виновници за четири години напред". „Хайде на бас, че ако трябва да се прегърнат ДПС и ГЕРБ, ще го направят, та чак ще се целунат", прогнозира Татяна Дончева.
„Думите на Ахмед Доган пред жителите на село Кочан са доста смущаващи, особено във варианта, в който сега работи правителството", коментира пред агенция КРОСС министърът на културата Стефан Данаилов.
"Любопитен съм още веднъж да изгледам клипа, защото той звучи доста остро, особено свързан с пререканията по време на цялата предизборна кампания. Доган е политик от класа и честно казано, че не зная какво е искал да каже ", каза още министърът на културата. Данаилов допълни, че едва ли с подобни резки изказвания, лидерът на ДПС ще мотивира избирателите си и припомни, че преди дни същият политик казал при една от срещите си с избиратели: "Аз през тези четири години ви давах, сега вие ми дайте".
Според него, Ахмед Доган не може да се намеси в политиката на Министерството на културата. „Няма как и да иска. Колкото и да има коалиционна политика и култура", категоричен бе министърът.
"Аз не виждам как неговите твърдения ще се реализират на практика. По принцип ние се срещаме с избиратели, говорим с депутати какво бихме направили. Но има една яснота, че изпълнителната власт е тази, която може да направи това, което е предложено. А в случая с Ахмед Доган , неговото "Аз" не е изпълнителната власт"", обясни още Стефан Данаилов.
„Клипът от срещата с избиратели, дори и да е някаква странна PR стратегия от екипа на Доган, едва ли ще му помогне и ще привлече повече хора, да пуснат гласа си за неговата партия на изборите", допълни Данаилов.
„ С изказването си в Кочан Доган показа, че той е
султанът на България и той решава всичко.
Неговите думи поставят въпроса дали страната ни е европейска държава или някое от емирствата в Персийския залив", отбеляза заместник-председателят на „Обединени земеделци" Моньо Христов. Той поиска Главна прокуратура и лично главният прокурор Борис Велчев да започнат разследване срещу лидера на ДПС заради скандалното му изказване.
„ С изказването си Доган нарушава конституцията ни, според която България е република с парламентарно управление. Той фактически се опитва да изземе народния суверенитет, тъй като заявява, че властта е концентрирана в него, а не в депутатите", предупреди Моньо Христов.
„ДПС се превърна в едно чудовище, за което не важат правила", коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров.
„Това чудовище беше създадено първо от НДСВ, които ги вкараха в управлението, а след това и от БСП, които им дадоха изключителни правомощия", заяви той. Според Мартин Димитров единственото решение в тази сложна ситуация е масовото гласуване. „Така българските граждани ще се противопоставят на купуването и преливането на гласове, ще се намали пропорцията на щетите", пресметна Мартин Димитров.
„Доган казва буквално следното: след обръча от фирми, сега правя обръч от партии,
гарантиран съм, във всяко следващо управление на страната аз ще определям финансирането на обществените поръчки, никой друг не може без мен", посочи депутатът от ДПС Веселин Методиев. Според него „това не е шега, а фразата, заради която няма да получим пари от Европейския съюз". „Никой в Брюксел не си прави илюзията, че когато една политическа партия може да прехвърля гласове, да прави обръчи от фирми, е демокрация", каза Методиев.
„Персоналната омраза към Иван Костов попречи на десните да разберат неговото предупреждение, че Доган е проклятие за България", коментира Веселин Методиев.
„Искам да благодаря на всички гербери от Благоевград, че са пуснали клипа по медиите, защото това носи още 20 000-30 000 гласа на ДПС. Това си е безплатен пиар за нас", отбеляза изборният стратег на движението професор Людмил Георгиев.
„Ред, законност и справедливост" (РЗС) е единствената българска партия, която води последователна политика за разобличаване и противодействие на Доган и неговите лакеи от БСП, НДСВ и ЛИДЕР, се казва в официално съобщение на партията. Последното доказателство е протестът пред външно министерство срещу разкриването на рекорден брой избирателни секции в Турция, което става с пряката намеса на турските специални служби в изборния процес в България, припомнят от партията на Яне Янев.
РЗС ще запознае още днес в Брюксел представители на Европейската комисия за действията и намеренията на Доган да превърне Република България в турска провинция, заканват се хората на Яне Янев.
АТАНАС АТАНАСОВ, ДСБ:
СОКОЛА СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ЧОВЕК НАД ЗАКОНА
Доган плаче за съд. Неговото безпардонно изказване показва, че в България няма справедливост и че законът не се прилага еднакво спрямо всички. Той се изживява като човек над закона. Това е безпардонност и, както казва българският народ, една въшка, като се наяде, излиза на челото. Това е той.
МИНЧО ХРИСТОВ:
ВСЯКО УПРАВЛЕНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЕЗ ДПС, СТИГА ДА ИМА ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ
Явно г-н Доган много се е изнервил напоследък и вероятно има защо. Аз възприемам неговото изказване като наглост и безочие. Това е типичният пример за цинизъм в българската политика. И това трябва да се опитаме да премахнем. Особено е тревожно разрастването на обръча от фирми, който произхожда от ръководството ДПС. Защото елитът няма нищо общо с начина на живот на трудовите хора от турските села. Същото важи и за т.нар. български политически елит. А какъв знак дава с това си изказване Доган, ще решат хората на изборите. Но явно това е признак на нервност. Защото не само следващото, а и всяко управление може да мине без ДПС. Стига да има отговорни политици.
ПАВЕЛ ЧЕРНЕВ:
ДОГАН МОЖЕ ДА ИМА ВТОРАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА СЛЕД 5 ЮЛИ
Бях скромно казано, изненадан от „чудото", което сътвори лидерът на ДПС с изказването си. Не вярвах, че български политик от 21-век може да държи такъв нагъл и безпардонен език. Има една турска дума -дембеллък. Той се държи като разпасан читак насред Баташкото клане. Това е демонстрация на сила и безочие. За мен Доган е човек, самозабравил се от огромната власт, която вече държи. И защо да се е изнервил? Та той спокойно може да има втората по големина парламентарна група в следващия парламент, аз виждам резултатите. Доган е вреден за България. И трябва да бъде свален от политическата сцена единствено и само с политически инструмент. Всичко останало мирише на кръв. Казвам ви го като краен националист, който е всеки ден сред хората. Този човек тика България към кървава развръзка и вън от Европа. Този човек наистина е вреден за държавата ни.