НИКОЛАЙ СВИНАРОВ: НАШАТА ЦЕЛ Е УЧАСТИЕ ВЪВ ВЛАСТТА, А НЕ ПРОСТО НЯКАКВИ МАНДАТИ
Трябва да има широко дясно обединение, което заедно с ГЕРБ да упражнява властта. Другото решение – да спасяваме някои хора, които да бъдат депутати – е палиативен вариант
Светломира Димитрова | 25.03.2009 12:35Господин Свинаров, водите ли в момента преговори за присъединяване към коалицията СДС-ДСБ?
Водихме преговори, преди да се създаде коалицията. Ние се надявахме това да бъде коалиция между равнопоставени партньори. Сега, когато те направиха оста, продължаваме да водим преговори.
Но от СДС казаха, че изключва Българска Нова демокрация (БНД) от този проект. Какво ще предприемете?
СДС, работейки по системата на изключване, в един момент ще се окаже, че няма кого да включи освен тези, които са се отцепили от СДС. СДС каза: ”Не искаме отцепилите се”, но ги включва един по един. Аз не разбирам тази политика, но това е работа на СДС.
Лидерът на ДСБ Иван Костов, от своя страна, каза, че те ще се съобразят с коалиционния си партньор, но има хора от вас, които биха привлекли. Съгласни ли сте на такъв вариант?
Темата е обидна и недостойна и това отново цели да няма дясно обединение. Продължаваме да водим разговори, надявайки се все пак да постигнем това широко обединение, за което БНД говори няколко месеца. Останалото, разбира се, е работа на хората, които оспорват тази идея.
Противниците на БНД изхождат от това, че вие бяхте дълго време в управлението, а също бяхте част от мнозинството на тройната коалиция?
СДС говорят, че управлението на страната през 1997-2001 г. е било най-доброто. А ние трябва да добавим, че през 2001-2005 г. се реализираха приоритетите, за които работеше това управление. Но никой не говори за това, че през 2001 СДС отказа да бъде в управлението с НДСВ. И когато през 2005 г. нямаше сбор за дясно управление, нямаше сбор поради разцепеното дясно, пак никой не говори затова. Дай боже през 2009 г. отново да не се получи такъв парадокс.
Да, но през цялото време на мнозинството на НДСВ вие бяхте политически противници.
Кога и на кого сме били противници?
На правителството „Костов”. Кабинетът „Сакскобургготски” издаде „Бяла книга за управлението на правителството „Костов”.
Вие не само не си спомняте правилно, но и неправилно въвеждате в заблуждение. Никой по никакъв начин в правителството 2001-2005 г. не е отправял упреци към правителството „Костов”. Говоря за изпълнителната власт, към която аз тогава принадлежах. Това не е било книга на правителството и на НДСВ. Така че, не приемам подобни политически упреци.*
(Бялата книга за управлението на ОДС бе огласена на 5 декември 2001 г. от правителствения пресцентър на Симеон Сакскобургготски. Тя е предадена на тогавашния главен прокурор Никола Филчев лично от Стоян Ганев – шеф на кабинета на премиера Сакскобургготски. Членовете на екипа, работил по Бялата книга, са останали в анонимност. Всеки от тях е написал своята част, за която отговарял, и я предал на вицепремиера Лидия Шулева, днес член на БНД и един от основните преговарящи с Иван Костов. Тя подредила частите. Някои от разделите на Бялата книга се наричат "Изяждане на приватизацията", "Доизяждане на държавата", "Миниране на бюджета". В Бялата книга няма сведения от Министерствата на отбраната (тогава министър беше Николай Свинаров), на вътрешните работи, на външните работи, на екологията – б. а.).
В СДС пък упрекват правителството на НДСВ в корумпираност.
Точно така. Оказа се, че през 1997-2001 г. правителството не е било корумпирано. Аз няма да говоря по този въпрос, но мисълта ми е, че тези, които говорят в момента за корупция, просто търсят собственото си оцеляване без никакви реални политически заслуги.
Кого имате предвид? Ако имате предвид Мартин Димитров, той не е бил в управлението.
Мартин Димитров е млад лидер. Аз му пожелавам успех. Мисля, че той може да бъде успешен лидер, но мисля, че досегашният ход на нещата не го потвърждават по никакъв начин.
Защо смятате така?
Защото широкото дясно обединение е възпрепятствано от страха му да го направи. Мисля, че той лично не е против, но съм убеден, че робува на ония принципи на хората, които трябва да му дадат карт бланш за регистрацията на СДС. Това са хората, които направиха СДС лявоцентристко, а сега СДС се опитва да бъде дясноцентристка организация. Това няма как да се случи.
Разделителната ос между вас и коалицията е също отношението към Симеон Сакскобургготски. Отначало бяхте сред най-явните му привърженици. Как се случи така, че сега сте сред противниците му?
Тук не става въпрос за личност. Става въпрос за политика. Аз продължавам да мисля, че Царят имаше своята положителна роля в българската история, а тези, които твърдят обратното, трябва да го обяснят. И продължавам да си мисля, че включването в коалицията през 2005 г. и продължаването на участието в нея и след 2007 г. и пълноправното членство на България в Европейския съюз, беше политическа грешка. Това беше политическата причина ние да напуснем НДСВ.
Но вие защо не напуснахте веднага през 2005?
Ние напуснахме в първия възможен момент, т.е. след политическия конгрес на партията. Разбира се, имаше много морални и волеви моменти, които поотложиха нещата. Но във всеки случай напуснахме в първия възможен момент.
Вие казахте, че сте обидени, но все пак продължавате разговорите с коалицията СДС-ДСБ. Ако те не стигнат доникъде, накъде се ориентирате?
В състава, в който сега се прави тази коалиция, те няма как да стигнат донякъде. Проблемът, който ние от БНД поставяме, е, че трябва да има широко дясно обединение, което заедно с ГЕРБ да упражнява властта. Другото решение – да спасяваме някои хора, които да бъдат депутати – е палиативен вариант.
А приемате ли този вариант?
По никакъв начин не го приемаме. Това е механизъм, който няма как да работи, защото депутатският имунитет на никого в предишните три народни събрания, няма да помогне и в следващото.
А вие в БНД обсъждате ли други варианти?
БНД е за широка коалиция и едновременно с това работим за широко участие в изборите. По медиите се говори, че ще правим дясно обединение номер 2. Това обединение дали е номер 2 или номер 1, ще кажат българските избиратели. Бихме се обединили с всички, които имат дясноцентристки разбирания. Защото нашата цел е участие във властта, а не просто спечелване на някакви мандати.
А ще преговаряте ли с движение „Напред”?
Днес в 11 часа в Народното събрание имаме разговори с формацията „Напред”. Какво ще излезе от това, никой не знае, защото за формация „Напред” ние знаем колкото вас.
Това предварителни разговори ли ще бъдат?
Дали са предварителни, ще видим, след като свършат разговорите.
До изборите не остава много време. Докога ще чакате новата коалиция СДС-ДСБ, за да се ориентирате как да участвате?
Ние не се притесняваме за това. СДС вече каза, че не ни иска. Сега те имат нов партньор, който също каза, че не ни иска. Аз не мога да приема схемата, в която хора, които са участвали във властта, излизат от Vip Brother изведнъж, за да кажат кого не искат във властта. Това за мен означава, че тези хора продължават да мислят на равнището на 1990 г. Нека да напомним, че „Новото време” през февруари 2005 г. излезе от властта, за да влезе в нея. А БНД излезе от властта, за да влезе в друга власт, която ще бъде след края на това управление. Това за нас са важни неща. Няма да напомняме схемите, по които това беше направено. Лидерът Емил Кошлуков не е опетнен от изпълнителната власт, но хората, които си мислят, че хората от изпълнителната власт са само опетнени, е схема на Яне Янев, тя не е схема на тази коалиция. Нека да напомним, че в тази коалиция – и от СДС, и от ДСБ, и от „Новото време” – има участници в изпълнителната власт.
Обиждате ли се от това, че все още ви наричат „панайотките”?
Не се обиждаме от този термин. Някои хора не можаха да разберат приноса на Пламен Панайотов към българската политика. Те го олицетворяват с недостатъците на управлението до 2005 г., но това са хората, които не искат да разберат за какво става дума. Останалите разбират.