ОЛИГАРСИТЕ ПРЕВЗЕХА БСП В ПЛОВДИВ, ГЕРГОВ СЕ ПОДМАЗВА НА БОЙКО

След 4 години начело на здравеопазването в града, новият партиен шеф на червените д-р Илия Баташки разполага с личен автопарк за един милион лева.
Александър Викторов | 26.10.2009 13:29Бившият директор на Университетска болница „Св. Георги” доц. д-р Илия Баташки бе избран за председател на градската организация на БСП в Пловдив. На среднощно заседание делегатите на извънредната конференция на червените де факто потвърдиха слуховете из града, че олигарсите вече и официално ще поемат ръководството на столетната партия под тепетата. До това се стигна, след като депутатът Захари Георгиев спази новия партиен устав за несъвместяване на две изборни длъжности и оваканти партийния пост в Пловдив. Така за него номинации получиха председателят на организацията в „Тракия” Атанас Петков, бившият депутат Атанаска Тенева, общинският съветник д-р Илия Баташки и мажоритарният собственик на Панаира Георги Гергов. Според всични наблюдатели до интрига щеше да се стигне, ако за надпреварата за поста останеха олигарсите Гергов и Баташки.
Още с началните си речи на конференцията обаче
основните играчи дадоха да се разбере, че мачът вече е предрешен.
Пръв отвод си направи Атанас Петков. Само от година бил шеф на социалистите в Тракия и имал много работа за вършене. Не че някой повярва, но това се прие като лично признание за обречеността на кандидатурата му в компанията на останалите претенденти. Последва аргументацията на доскорошния червен депутат Атанаска Тенева защо иска да оглави пловдивските социалисти. За отбелязване е, че тя единствена начерта някакви конкретни стъпки за връщане на доверието в БСП и привличане на младите към червената идея. Но това не бе важното на конгреса на БСП Пловдив.
Последва изказването на мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов.
„Знам кой съм аз, знам от къде съм тръгнал. Аз започнах от нищото.” Така милионерът-олигарх стопи ледовете със залата редови социалисти. Той наблегна на партийния си опит от последните 8 месеца, в които видял как БСП се стопява с всеки ден.
„Сергей и ръководството не разбраха, че тъкмо от редиците на нашата партия трябваше да излъчим човек като генерал Борисов,
не БСП да плати масрафа на тройната коалиция”, аналитично прозря Гергов. След това се върна на пловдивски терен и заяви, че с удоволствие ходил на събрания на БСП в районите, за да обяснява вижданията си за възраждане на партията. Видял и как някои използвали БСП, за да „мишкуват” на гърба на партията. Последните избори в район „Източен” обаче го върнали в действителността. „БСП е вкарана в ъгъла. Знам кой съм и какво нося със себе си. Наричат ме олигарх, мутра, мафиот. Колко е истина е друг въпрос. Но не искам като ме изберете да нося вреда на партията.”
„Сергей и ръководството не разбраха, че тъкмо от редиците на нашата партия трябваше да излъчим човек като генерал Борисов,
не БСП да плати масрафа на тройната коалиция”, аналитично прозря Гергов. След това се върна на пловдивски терен и заяви, че с удоволствие ходил на събрания на БСП в районите, за да обяснява вижданията си за възраждане на партията. Видял и как някои използвали БСП, за да „мишкуват” на гърба на партията. Последните избори в район „Източен” обаче го върнали в действителността. „БСП е вкарана в ъгъла. Знам кой съм и какво нося със себе си. Наричат ме олигарх, мутра, мафиот. Колко е истина е друг въпрос. Но не искам като ме изберете да нося вреда на партията.”
С тези думи под одобрителните въздишки на залата Гергов си направи отвод.
И предреши избора, като посочи, че той иска начело на БСП Пловдив боец от типа "Бойко Борисов" и вижда такъв сред кандидатите единствено в лицето на доц. Илия Баташки.
Самият Баташки след това сам каза колко много значи за него тази подкрепа и милозливо, след куп похвални слова за предишния председател Захари Георгиев, образно посочи, че ще стъпи на раменете му, ако бъде избрен. Тоест приемственост. Разказвам този конгресен фарс, за
да разсея илюзията за вътрешнопартийна интрига в БСП.
Явно тежките загуби на изборите и отрезвяващото трето място на частичния вот в район „Източен” са били достатъчния катализатор за пловдивските социалисти да оставят дрязгите си далеч в потайните дебри на сбирките на ППО-тата. И да се покажат единни и устремено вперили поглед в светлото бъдеще. Тъжната истина обаче е, че
с избора на доц. Илия Баташки в Пловдив столетницата попадна изцяло под контрола на олигарсите.
Той бе посочен пред делегатите лично от Гергов, който си направи отвод с мотив, че е мафиот и олигарх според медиите. Предишният градски председател Захари Георгиев бе от последните представители на „идеалистите” в партията, които гонеха реализацията на своите идеи, не само на кариера. Нали като депутат Георгиев бе вносител на специализирания закон за пловдивския панаир, който обаче по волята на съпартийците му и лично под диктата на Гергов бе пратен в небитието да прашасва в чекмеджетата на парламентарните комисии.
Новият градски лидер д-р Илия Баташки до преди два месеца беше директор на втората по големина болница в страната - УМБАЛ „Св. Георги”. По настоящем е и общинси съветник, неуспял мажоритарен кандидат-депутат на БСП в 16-ти МИР Пловдив-град. За много малко хора трябва да е изненада
защо д-р Баташки бе посочен за партиен шеф от олигарха Гергов?
Всъщност Баташки е, макар и по-малко по мащаб, негово финансово копие. Той бе назначен преди около 15 години от професор Зънзов за директор на Окръжна болница. За това време доц. Илия Баташки се превърна в един от най-богатите пловдивчани. В сферите му на влияние попадат Университетска и бившата Окръжна болници, където продължава да дърпа конците чрез свои протежета. Да не забравяме Онкодиспансера, за който води титанична битка като съветник в местния парламент, за да назначи бившия си заместник от УМАЛ „Св. Георги" д-р Ананощев за директор. Няма да пропусна и РИОКОЗ Пловдив, където Баташки успя да назначи бившата си съпруга д-р Радка Барганова за директор. Спрягат го и за основен играч и в предрешен конкурс за директор на бившата Втора градска болница. Така
новият председател на БСП Пловдив държи в ръцете си здравните заденеия в града.
След като и четири години ги е управялвал, той е прекарал през ръцете си не малък финансов ресурс. Въпреки това остави Университетска болница с над 35 милиона лева просрочени дългове и над 10 милиона текущи задължения. Последните ревизии директно го обвиняват в нецелесъобразни харчове за над 2 милиона лева. На този фон обаче пловдивските социалисти недоумяват как „безработния„ от два месеца д-р Баташки разполага с личен автопарк за близо 1 милион лева. Отговорът е един – олигархията овладя тотално „социалната” партия БСП в Пловдив, останаха само празните погледи на идеалистите от лявото крило.
Коментари и мнения
Напиши коментар