ГЕОРГИ КАДИЕВ: ВЛИЗАМ В БИТКА С ГЕНЕРАЛА

„Лошото ченге” Бойко Борисов ще подкрепя протежето си Йорданка Фандъкова в кметската надпревара за София. Кандидатът на БСП обеща пълна ревизия на дясното управление на столицата
Венци Михайлов | 19.10.2009 19:35Очевидно кампанията ще бъде между мен и Бойко Борисов, като министър-председателят ще играе ролята на лошото ченге, а кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова „ще подпърхва около него”, коментира кандидатът за кмет на София от „Коалиция за България" Георги Кадиев при откриване на предизборния си щаб.
Мотото на кампанията на левия кандидат е "София има право да е различна".
Той уточни още, че очаква кампанията да бъде мръсна, съдейки от начина, по който е започнала с изказванията на премиера, че БСП трябва да бъде забранена и личностни подмятания за бизнеса на кандидата на столичните социалисти.
„Г-н премиерът прескочи собствения си кандидат за кмет и започна кампанията от нейно име вчера в предаването „На 4 очи”, при което си позволи по доста некоректен начин да заяви, че „Г-жа Фандъкова нямала пари, тъй като нейният съпруг не продавал евтин ток”, разкритикува медийните изяви на премиера Кадиев.
Той не остана длъжен на Бойко Борисов и открито го попита „кому е нужна такава некоректна кампания? Как така бях много добър, когато ползваха моите критики към предишното правителство, а сега заявяват, че съм бил един от всички? Как така бях добър, когато г-жа Цветелина Бориславова идваше при мен да иска сметките на НАП да бъдат в СИБанк, а сега видиш ли изведнъж съм лош? Как така бях добър, когато защитавах Тошко Тодоров, експерт на ГЕРБ, а сега не съм?”, припомни Кадиев на премиера предишни негови изказвания.
Въпреки това кандидатът на социалистите покани претендента на ГЕРБ Йорданка Фандъкова на поредица от дебати по теми, свързани с управлението на София. Като джентълмен той предложи на дамата да определи мястото и датите на дискусиите.
В програмата му Кадиев е залегнала
проверка на управлението на столицата през последните 15 години, както и финансиране на нови знакови проекти.
Това, което направи предишното управление на града е да раздели София на три зони и три определени фирми печелят поръчките постоянно. Едно от първите неща, които ще направя е да разбия този монопол, каза Кадиев.
Кандидат-кметът добави, че и екологията на града е много важна, ето защо и поддържането на чиста София ще бъде друг ангажимент, който поема. Кадиев обеща по време на кампанията да няма разлепени безразборно плакати.
Местата, където ще има плакати, ще са клубовете на БСП в София и определените за това места. Кадиев обеща, че ако спечели изборите ще забрани лепенето на плакати по места, които не са регламентирани за това.
Въпросът с бездомните кучета може да бъде решен до две години, заяви още кандидатът за кмет на КБ. Това щяло да стане чрез построяване на нови приюти. В момента в София имало 6 такива с 2000 места, при около 15-18 хиляди безстопанствени кучета. Георги Кадиев смята, че на столицата е нужен и втори завод за отпадъци, защото първият можел да поеме само 25%.
Той предвижда и създаването на общинска полиция, откриване на фронт-офиси, което ще улесни достъпа на гражданите до администрацията.
Георги Кадиев обещава в предизборната си програма да се справи за три месеца с трафика в София, като част от мерките ще са да ограничи движението на тежкотоварните автомобили, нощен режим на зареждане на магазините, нови паркинги.
Кандидатът за кмет се ангажира и с подобряването на инфраструктурата в града
чрез освежаване на междублоковите пространства, изграждане на огради около детските площадки, пребоядисване на пейките и катерушките. Кадиев пое като ангажимент и строителството на 12 000 места в детски градини, на два увеселителни парка за деца, обновяване на зоопарка, както и осигуряване на улеснен достъп за детските колички до всички подлези.
чрез освежаване на междублоковите пространства, изграждане на огради около детските площадки, пребоядисване на пейките и катерушките. Кадиев пое като ангажимент и строителството на 12 000 места в детски градини, на два увеселителни парка за деца, обновяване на зоопарка, както и осигуряване на улеснен достъп за детските колички до всички подлези.
Кандидат-кметът на социалистите обеща още да се захване с решаването на проблема с дупките по улиците и паркираните по тротоарите автомобили.
Сред амбициите на кандидата за кмет на левицата е София да се превърне в европейска столица.
„През 2019 г. тя може да кандидатства за европейски град на културата, но дотогава трябва да изпълни определени критерии”, посочи Кадиев, според когото подготовката за това трябва да започне още сега.