ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ, НО НЕ ДРАСТИЧНО

Държавният глава очаквано разкритикува правителството за преговорите по сделката за F-16
Bulgaria-news | 29.06.2019 10:29По-рано президентът заяви, че големият проблем не е във финансирането на партиите като размер на субсидията, а да има механизъм, който еднакво да третира партиите.
Радев изрази и отношението си към последното развитие на сделката за покупка на изтребител F-16 от САЩ. Според държавния глава новото предложение от американска страна предвижда сериозно намаляване на бойните възможности на изтребителите, които България ще закупи.
Българското правителство за него не е подготвено по отношение на американското законодателство и проявява наивност и непознаване на програмата за продажби на военна техника в чужбина. Радев е притеснен, че сделката ще бъде на гърба на военните летци и техници, които ще трябва да изпълняват бойни задачи с неподходящо оборудване, както и на българския народ, който ще плати за новите самолети, без да получи адекватна защита.
С остър тон той припомни обещанията – „че ще постигнем приемлива цена, близка до първоначалната, че ще има разсрочено плащане, силен обсег индустриално сътрудничество, че ще вземем самолет с големи съвременни бойни способности, а не някаква играчка. Самолет, с който ще можем да водим война и да нанасяме високоточни удари и че единствено при Ф-16 ще имаме пълен пакет въоръжение, и че само пир него няма да има никакви скрити разходи“.
Радев изрази надежда, че кабинетът няма да допусне за тази цена да вземе самолет без способности, „иначе това ще бъде безотговорно“. „Още повече, явява се още един скрит разход от около милиард и ако не го даде сега, идва въпросът кога този самолет изобщо някога ще придобие ли пълни целеви способности, кога ще има пълния пакет въоръжения и мн.др. Сега този пакет, който се оправдава с геополитика, тя обслужва явно определени политици, които може би търсят легитимация пред някое чуждо правителство. Но тя е на гърба на българските ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване, и на гърба на българския народ, който ще плаща много, но няма да има надеждна защита“.
Запитан не е ли време сега категорично и публично да отрече всякаква намеса на руското задкулисие в избора му за президент, Радев каза: „Ами вие сам виждате, че интригите на това задкулисие са насочени срещу мен. А то си има своите поддръжници в България“. После уточни, че няма да се впуска в конспирология за това кое е задкулисието, кои са му поддръжниците.
„Но да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България. Аз съм възпитаван в съвсем други идеали, за мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нищо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея, защото професията на военния пилот е високо рискова дейност. Няма как да обясня това на тези хора, те никога няма да го разберат и ще си останат в своето блато на интригите“, изтъкна държавният глава.
Според Радев отношенията между България и Русия не трябва да почиват на благодарността, а на истината. „През последните 30 години беше направено не малко, за да бъде истината изопачена, затова сега лекуваме раните и от двете страни. Ние трябва да отстояваме нашето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина. А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура в онези времена, в Средновековието. България е дала духовното начало на Русия – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език“, коментира президентът.