ТВ 7 ТИЧА СЛЕД НОНА КАРАДЖОВА - САКЪН ДА НЕ Я ИЗПУСНЕ!

Защо продуцентите на "Комисията Павлов" отмениха участието ми в предаването? Много ясно защо. Заради участието ми в "Насреща Люба Кулезич", където разказах защо Красимир Гергов ме нарече "пачавра" в ефир - заради разследващите ми материали
Соня Колтуклиева | 05.05.2012 17:54Стойчо Керев, изпълнителен продуцент в No Frame Media обясни решението за отмяна на поканата да участвам в предаването "Комисията Павлов", отправена ми преди 2 седмици, така: "отсвирваме" те за малко, защото отдавна гоним една министърка - ще започнат летните отпуски... ще я изпуснем... Връзват си гащите хората.
Министърката е Нона Караджова. Разбира се, не бива да се изпуска една Нона Караджова. Нееее, сакън...
Сещам се как е станала отмяната на участието ми в "Комисията Павлов". И защо.
От ТВ 7 са пожелали така.
Малко предистория. На Цветница участвах в "Насреща Люба Кулезич". Разказах защо ме нямаше 4 месеца "в ефир". След тежка операция на 30 ноември 2011 година започна трудното ми възстановяване. Споделих с Люба, че получих емоционална травма от думата "пачавра", с която Красимир Гергов ме нарече в ефира на Канал 3, по време на 3-часовото директно предаване на Сашо Диков "5 за 4", в което бях гост на 19 ноември 2011 година. На някого това може да се стори "лигаво", "глупаво"... както ще да е. На мен, биткаджийката по природа, това ми подейства като удар от атомна бомба. В моето семейство никой никога не е псувал, не е говорил нецензурни приказки, не е бил брутален, не е удрял... Затова думата "пачавра" ме срина. Психоложка го нарече "публично изнасилване".
Люба ме обвини, че хабя ефирно време за лични истории. Не, не са лични.
Ние с Красимир Гергов не сме се скарали на голф-турнир, нито сме си разменили "любезности" на маса... Той реагира така, заради мои интервюта за в."Шоу"( публикувани в Интернет сайтовете Blitz и Bulgaria News) , в които обяснявам число по число какви пари ( общо около 12 милиона лева) фирми на Красимир Гергов и фирми, свързани с него, са взели от обществени поръчки по европейски програми през 2010/2011 година - главно от МИЕТ по времето на министър Трайчо Трайков, приближен на Цветелина Бориславова, приятелка на рекламния бос... С тези пари би трябвало да се прави реклама на българския туризъм по света. В резултат на което да се увеличи туристопотокът към България. Не се случи нито едното, нито другото.
Междувременно Министерството на регионалното развитие и благоустройството наказа Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с 1 милион лева глоба за "порочно проведени процедури". Ето това се случи.
Ние с Красимир Гергов не сме се скарали на голф-турнир, нито сме си разменили "любезности" на маса... Той реагира така, заради мои интервюта за в."Шоу"( публикувани в Интернет сайтовете Blitz и Bulgaria News) , в които обяснявам число по число какви пари ( общо около 12 милиона лева) фирми на Красимир Гергов и фирми, свързани с него, са взели от обществени поръчки по европейски програми през 2010/2011 година - главно от МИЕТ по времето на министър Трайчо Трайков, приближен на Цветелина Бориславова, приятелка на рекламния бос... С тези пари би трябвало да се прави реклама на българския туризъм по света. В резултат на което да се увеличи туристопотокът към България. Не се случи нито едното, нито другото.
Междувременно Министерството на регионалното развитие и благоустройството наказа Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с 1 милион лева глоба за "порочно проведени процедури". Ето това се случи.
Та след предаването "Насреща Люба Кулезич" Информационна агенция БЛИЦ пусна материал за скандалното предаване, в което имаше цитат от мен, че Красимир Гергов командва ТВ7 чрез своята "дясна ръка от години" Огнян Димов - негов доверен човек в БНТ и после в ТВ 2.
Николай Бареков се беше обадил на Никола Костадинов, главен редактор на БЛИЦ, да махне това изречение. Младият и талантлив журналист не го направи....По време на рекламната пауза някой от шефовете се обади на Люба да я предупреди повече да не се споменава името Красимир Гергов... Е, Люба не успя да ме спре.
Николай Бареков се беше обадил на Никола Костадинов, главен редактор на БЛИЦ, да махне това изречение. Младият и талантлив журналист не го направи....По време на рекламната пауза някой от шефовете се обади на Люба да я предупреди повече да не се споменава името Красимир Гергов... Е, Люба не успя да ме спре.
... Николай Бареков ми позвъни в събота,след споменатото предаване на Сашо Диков, за да ме поздрави. В понеделник, коментирайки с Мирослава Кортенска грубия и аругантен език в българските медии - не спомена нито дума за бруталната реакция на Красимир Гергов. Обадих му се. Казах му - Николай, не искам да ме защитаваш, нямам нужда от това. Но не е професионално да имаш толкова пресен случай на бруталност в медиите и да го премълчиш. Обяснението му: имал тежък договор с БТВ, да не ги споменава с лошо. Че какво общо има Красимир Гергов с твоя договор, попитах го. Е, рече Бареков: като кажеш Красимир Гергов се разбира БТВ... Колко елементарно. Милият той...
След "Насреща Люба Кулезич" на 8 април се обадих на формалната шефка на ТВ7 Евелина Колева да й кажа, че не бива да има лоши последствия за Люба, защото това е "живо" предаване, крие риска гостите да кажат неща, неприемливи за телевизията, Люба се опита да ме спре, но не успя... Бившата кредитна инспекторка от една гръцка банка, обаче, така и не разбра нищо от разговора ни. Не се и очудих на това. Нормално.
Миналата седмица Канал 3 излъчи отново скандалното предаване на Сашо Диков с мое участие от 19 ноември 2011 година. Стажанта анонсира, че на 9 май пак ще участвам в "5 за 4"... Това на някого в ТВ 7 никак не се е харесало, очевидно. Пък после да ми обяснява някоя си Евелина Колева, че ТВ 7 не е под ботуша на Красимир Гергов. Хайде холан!
Миналата седмица Канал 3 излъчи отново скандалното предаване на Сашо Диков с мое участие от 19 ноември 2011 година. Стажанта анонсира, че на 9 май пак ще участвам в "5 за 4"... Това на някого в ТВ 7 никак не се е харесало, очевидно. Пък после да ми обяснява някоя си Евелина Колева, че ТВ 7 не е под ботуша на Красимир Гергов. Хайде холан!
България е на 78-мо място в света по свобода на словото
3 май, БНТ, Новини в 20.00 часа
България е на 78-мо място в света по свобода на словото. Това стана ясно от изследване на Фрийдъм хаус само преди дни. В световния ден на медийната свобода французи, германци и българи поставиха въпроса какво е да бъдеш журналист днес. Форумът е по инициатива на Гьоте институт и Френския институт в София.
Форум, след който се чудим как ще ги стигнем германците. Пък и французите. В Германия, ако репортер получи подарък на стойност над 35 евро, се смята за облагодетелстване. Това споделя журналистът Карл Гейбъл. Разказва, че ако издателят му каже какво да пише, репортерът има право да откаже и няма да бъде санкциониран за това. Признава, че не знае много за медиите у нас, но изглежда притеснен.
Карл Гейбъл, медиен експерт: Знам, че в момента върви процес на концентрация в българските медии. Няколко собственици си поделят целия пазар. А това наистина е опасно. Медиите стават зависими от икономически интереси. В тази ситуация за журналистите е изключително трудно да бъдат независими.
Затова България стои на опашката по свобода на словото.
Френските колеги обърнаха внимание, че в потока от информация днес човек трябва да е много бдителен, ако иска да научи нещо ново, защото всичко в медиите се повтаря. Иначе през последните години медийната свобода започва да се връща в дневния ред на българското общество. А това, според експерта Георги Лозанов, означава, че хората се тревожат отново какво се случва.

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век