СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА ЗА МАРТИН КАРБОВСКИ: ТОЙ Е ЯВЛЕНИЕ. ИЗПИТВАМ РЕСПЕКТ КЪМ НЕГО И НЕ СЕ КОЛЕБАЯ ДА ГО КАЖА

Интервюирал ме е 2 пъти - веднъж в студиото и веднъж по видео-връзка от Лондон.
Bulgaria-news | 29.01.2026 08:27
Аз съм репортерка, не правя “общовойскови” интервюта, както ги наричаме в гилдията. Разговявам по актуални въпроси, кратко и директно.
Защо го казвам? Заради дългите интервюта на Явор Дачков, Галя Прокопиева и Мартин Карбовски. Те са използвали случая да седнат срещу Бойко Борисов и да го разговорят по целия конспект. Гледах отделни откъси. Интересни са, забавни, поучителни; водещите са пълноценни събеседници, а не дръжки на микрофони; всеки от тях има богата медийна биография, личност е сам по себе си …
Гледам, че някакви самонадеяни многознайковци са ѐмнали Мартин Карбовски. Защо не питал 1.,2.,3. Ама тези въпроси бяха задавани години наред, бе, BIRDe. Бойко Борисов е отговарял, прокурори са обяснявали, политици са се пенявили, знайни и незнайни журналисти са се упражнявали. Какво още да се предъвква?!
Мартин Карбовски е знаков журналист. Професионалист. Умее да предразполага събеседниците си. Да изкарва от тях емоция. Съгласни или несъгласни с него - няма значение. Той е явление.
Като всички нас има своите добри и лоши моменти, симпатии и антипатии, заблуди и пристрастия, вътрешни терзания. Някак ми е смешно и нелепо да му се преподават уроци, при положение, че той самият е университет по журналистика.
С Мартин Карбовски не сме приятели, дори по едно кафе не сме изпили заедно, имало е случаи, в които ме е втрисало от коментарите му- агресивни дори за моите представи, някои направо са ме отблъсквали ... Интервюирал ме е 2 пъти - веднъж в студиото и веднъж по видео-връзка от Лондон. Изпитвам респект към него и не се колебая да го кажа. Е, ясно е, журналистите сме обичайните и любими боксови круши. Така да бъде. Истинският професионалист не лъкатуши според желанията на аудиторията. Дава й познания и анализи, заявява позицията си и плаща цената за дързостта, не се опитва да й се харесва и подмазва.
The function of good journalism is to take information and add value to it
John Chancellor
Благодаря за вниманието.
Соня Колтуклиева

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век