ПРЕМИЕРЪТ ОТЧЕТЕ 100-ТЕ ДНИ С 8 МЛН. ЛЕВА ИЗЛИШЪК
След като съкрати 15 млн. лева и обеща да не вдига данъците, правителството на ГЕРБ помолило банките да намалят лихвите. Като резултат от повишените приходи, през октомври в бюджета са влезли 55 млн. лева допълнителни приходи
Bulgaria News | 03.11.2009 18:00Ако баща ми беше жив, щеше да ми каже, че съм будала да поема държавата с това малцинство и с тоя пасив в най-тежката финансова криза, сподели министър председателят Бойко Борисов на традиционната среща между бизнеса и правителството в деня, в който се навършват 100-те дни от управлението на новата власт. Той изтъкна, че към октомври бюджетът вече е на плюс с 8 млн. лева, след като кабинетът е съкратил 15 млн. държавни разходи и е увеличил приходите. Последното със сигурност заслужава адмирации, особено предвид факта, че кабинетът на ГЕРБ пое държавата с дефицит в държавния бюджет от над 560 млн. лева през юли и го свали до 73,6 млн. лева през септември. Как обаче правителството ще успее да накара данъкоплатците да напълнят хазната, докато се опитват да оцелеят в кризата и как ще спре контрабандата, и след 100-те дни не е особено ясно, въпреки че точно на срещата с бизнеса бяха съобщени първите резултати от реформите в данъчната и митническата администрация. Излишъкът в бюджета за октомври се дължи основно на увеличението на приходите с 55 млн. лева и свиването на разходите с над 25 млн. лева спрямо септември, обясни финансовият министър Симеон Дянков. Това е резултат и от над 150 успешни акции на мобилните групи за проверка, които са проведени в последния месец. По думите на вицепремиера балансирането на бюджета е ясен сигнал за бизнеса, Европейската комисия и Международния валутен фонд, че България води най-сигурната фискална политика в целия Европейски съюз. Което пък е особено важно за стабилността на валутния борд и бързото влизане в еврозоната.
Прочети пълния текст