КАБИНЕТЪТ "СТАНИШЕВ" ДАЛ ЗА КУЛТУРА ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ СИ

През 2005-2009 г. Министерството на културата е получило над 436 милиона лева, включително допълнително финансиране от около 212 милиона
Маргарита Стоянчева | 20.07.2009 20:13Отиващото си правителство заделяло три пъти повече средства в култура в сравнение с предишните кабинети. Общата сума, инвестирана в поддържането на археологическите паметници и културното наследство на страната ни през изминалите четири години, възлиза на 75 милиона лева. За сравнение в предишното Министерство на културата за това перо от бюджета са били отделени едва 25 милиона лева. Това заяви културният министър в оставка Стефан Данаилов на отчетна пресконференция за дейността на ведомството под негово ръководство.
Професор Данаилов се похвали още, че
за периода 2005-2009 г. министерството е получило допълнително финансиране в размер на 212 милиона лева, за да достигне общ бюджет от 436,348 милиона.
От тях 20 милиона лева са били разпределени измежду българските библиотеки, които се нуждаели от петорно по-висока сума, за да се превърнат в съвременни информационни центрове. По думите на Данаилов, около 16 милиона годишно са били инвестирани в развитието на родното кино.
„Не успяхме и да достигнем един процент от брутния вътрешен продукт в държавния бюджет за нуждата на българската култура.
Ако това беше се случило, щеше да ни позволи да направим нужните реформи в сферата на културата", коментира културният министър.
Редица професионални сценични пространства, читалища и културни обекти с национално и световно значение били обновени в рамките на мандата на настоящия кабинет. Данаилов и екипът му работили усилено за опазването на културното разнообразие, активизирането на гражданска инициатива за финансиране на нови проекти и обогатяване на културния календар.
Като приоритет на министерството бе отчетена и защитата на интелектуалната собственост и авторското право. Тази политика, твърди Данаилов, е високо оценена от европейските ни партньори и от САЩ.
„Аз съм убеден, че борбата за правата на творците трябва да продължи и през следващия мандат", заяви министърът на културата.
Сред позитивите на своето управление той нареди и 29-процентното увеличение на заплатите на всички 7302-ма служители на културното ведомство. Освен това, директорите на институти имали правото сами да определят размера на възнагражденията на подчинените си.
Като неуспех за мандата на отиващото си управление Данаилов отчете факта, че
екипът му не е успял да изгради Националната филмотека, както и да завърши втория етап от дигитализирането на галериите и музеите.
Помолен да коментира предстоящото назначение на скулптора Вежди Рашидов за следващия министър на културата, Данаилов заяви, че е много важно с какви хора ще работи той в бъдеще.
„Аз разчитам на това, че той е творец, и тъй като творците са малко по-освободени от напъна на закона,
много ми се иска Вежди Рашидов, да успява да налага и да защитава необходимостите на българската култура",
каза Данаилов и пожела "кураж" на наследника си на отговорния пост.
Във връзка със личните си бъдещи планове, Данаилов разкри, че вече има две покани за роли в Народния театър.
„Винаги съм казвал, че ролята ми на министър е временна и ще се върна, докато биологията ми позволява, отново там, където мисля, че съм най-силен - на сцената",
каза легендарният български актьор. И добави, че като депутат в 41-вото Народно събрание искрено се надява да не позволи да се посяга на културата при евентуална корекция на бюджета.

Роден е Дъстин Хофман, един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на XX век