ТРИ ПЪТИ МЕРИ, ЕДИН ПЪТ СИ КУПИ БИЛЕТ ЗА ТЕАТЪР
Не си губете времето и парите. Избирането на подходящо заглавие е като купуването на нова дреха
Кремена Димитрова | 20.02.2009 14:20Бъдете бдителни при избора си на спектакъл. Забравете старите си навици, забравете предразсъдъците, бъдете любопитни. Когато се чудите къде да дадете парите си и искате срещу това – зрелище, вълнение или разтуха, не се подлъгвайте по псевдо гайдове и рекламни трикове, четете какво казват специалистите, а не „културните журналисти” или рекламистите, тяхната работа е да ви излъжат, защото им плаща или съответният театър или екипът, или продуцентът (да, да, вече има такива). Избирането на подходящо заглавие е като купуването на нова дреха.Някои пазаруват от едни и същи магазини, едни и същи марки - това е лоялната клиентела/публика. Но помислете колко по-вълнуващо е да смените стария тайор с модерен, но и удобен тренчкот например.
Не робувайте на модата, а на вътрешното си усещане и интуиция
Ако решите да гледате „Колекцията” от Харолд Пинтър в Театъра на армията, само защото скоро британския нобелист се пресели във вечните си покои и остави на режисьорите тук долу на земята да си блъскат главата с неразгаданите си загадки и подтекстове, си струва да го посетите. Но ако отидете да гледате това представление, защото режисьор е неуморният Коко Азарян, по-добре вижте неговата „Чайка”, пак в този театър. Чехов като материал му е по-близък, поддава се в ръцете му и е по-подходящ за таланта му на магьосник в театъра. Ако все пак попаднете на „Колекцията”, бъдете търпеливи, не очаквайте нито интелектуални игри, нито смешки, нито някакви особени изненади. Спектакълът е напълно в очакванията и възможностите на трупата, приличен, но не изключителен. Затова ви съветвам, помислете си, имате ли нужда от шлифер през зимата?
Аз лично предпочитам топлината на познатия смешно-тъжен хумор на Теди Москов в най-новото му вдъхновение по Шарл Перо и Фройд „Красотата спи” (успешна премиера на Малък градски театър „Зад канала” и поздравления за разнообразния репертоар на театъра!). Ако сте фенове на ироничния присмехулник, вечното дете Москов, това е спектакъл, който задължително трябва да видите – в него има всичко от каламбурите в стил „Улицата” до поетиката и мъдростта на детската приказка. А ако това е първото негово представление, което гледате, направо ви завиждам – ще откриете един нов вълшебен и магичен свят, който ще ви върне отново в детството, в съня, в онова време/пространство, в което е възможно всичко. За мен
гледането на спектакъл на Теди е като ходенето на мач на любимия отбор
Понякога отборът печели мача, понякога губи, но съм готова да му простя и загуба с 6:0, защото знам, че рано или късно ще изплува над срамния резултат като птица феникс! С „Красотата спи” мога да преглътна трудния характер на режисьора, арогантността и непукизма му, хаотичността му и безпардонната експлоатация на актьорите. Неговите спектакли ми дават вяра и надежда за по-добър живот, вдъхновяват ме, влюбват ме. Представлението на Теди е топъл вълнен пуловер, който боде, когато го облечеш на голо.
Има и бутикови театри, има и конфекция, има за съжаление и много ширпотреба, и театър на ишлеме. Не се подлъгвайте по лъскави опаковки, обещания, звездни имена. Търсете истинското, оригинала. Гледайте само това, което е специално за вас, за да не излезе пак старата приказка за зелника накрая. Една любима моя колежка казва по този повод:
„Не позволявайте на никого да ви отнема два часа от единствения ви (доказан за сега) живот!”
Не се сърдете на театралите, ако спектакълът не ви хареса. Изборът е изцяло ваш. Ако дрехата, която сте купили вчера, се окаже днес, че не ви отива на тена, не се сърдете на продавачката, а още по-малко на производителя. Внимавайте какво купувате. И както е казано, три пъти мери, един път си купи билет за театър.