Bulgaria-News е аналитично-информационен сайт за събитията в България и по света. Целта на авторите е да търсят, откриват и тълкуват причините, които се крият зад фактите, и да надничат зад фасадата на новините, които заливат хората всеки миг. Създателите на Bulgaria-News са убедени, че в глобалния свят и информационното общество е изключително важно за всеки да знае не само какво и къде се случва, но и защо се случва, не само кой и какво говори, но и защо говори, не само кога и как се разиграват събитията, но и защо ставаме техни свидетели или преки и непреки участници в тях.
Сайтът Bulgaria-News е отворен за всички мнения на мислещите, знаещите и можещите хора. В него присъстват имената и позициите на авторитетни личности от България и света по всички най-важни проблеми на политиката, икономиката, социалните сфери и културата. Единственият принцип, който журналистическият екип на Bulgaria-News следва свято в подбора на материалите, които публикува, почива на максимата: „Не съм съгласен с теб, но съм готов да умра за правото ти да кажеш своето мнение”.
Bulgaria-News не си вменява ролята да казва истината от последна инстанция, но екипът на сайта е амбициран да предоставя всички аспекти, които в крайна сметка я формират. Във фокуса на вниманието на сайта е днешният ден, от който цялата истина може да напише само историята.


В-к "СЕГА", 10 фервуари

Соня Колтуклиева се завръща в журналистиката
Соня Колтуклиева, която напоследък се занимаваше с PR, бизнес и туризъм, се завръща в журналистиката със собствен проект - информационно-аналитичен сайт bulgaria-news.bg. Той няма да залага изцяло на информацията, а ще предлага анализи и коментари, за да помогне на читателите да преминат зад фасадата на актуалните събития. Именно нишата на журналистическите анализи е празна според главната редакторка на сайта Ива Николова, която доскоро работеше в "Монитор" и беше съветник на Меглена Кунева.

"Екипът ще бъде еднакво близко и еднакво отдалечено от властта, като ще я наблюдава изключително критично и безмилостно в рубриките "политика" и "на жълтите павета", ще обяснява политическите тенденции и началото на нови коалиции, още повече че идва изборно време", разказа Колтуклиева. Екипът ще се стреми да ориентира професионално хората по проблемите на деня, като например какво да правят с парите си по време на криза - да ги вкарат в банка или да ги вложат в акции.

Освен обичайните рубрики като "Общество", "Разследване", "Светът", ще има рубрика "Извън рамката" на Ива Николова, където тя ще прави традиционните си портрети на актуални политици, както и "Капризи", която ще води читателите "на шопинг със Соня Колтуклиева". Миглена Тачева, Антони Гълъбов, Михаил Константинов, Петър Кънев, Владимир Симеонов, Румен Леонидов, Красимир Каракачанов, Нина Дюлгерова ще бъдат сред авторите на сайта.

 

Десислава Колева


FROG NEWS, 10 фервуари

Сайтът Bulgaria-News стартира със стилен купон
От вчера в интернет пространството има още един новинарски сайт - Bulgaria-News. Известната журналистка Соня Колтуклиева, която е управляващ директор на електронния вестник даде неговото начало точно в 20.09 часа.

Стилният купон събра в ресторант "При орлите" приятели, колеги, бизнесмени и политици, които уважиха с присъствието си старта на новата медия. Една от основните цели на сайта е да търси, открива и тълкува причините, които се крият зад фактите и фасадата на новините. Създателите на Bulgaria-News са убедени, че в глобалния свят и информационното общество е изключително важно за всеки да знае не само какво и къде се случва, но и защо се случва, не само кой и какво говори, но и защо говори, не само кога и как се разиграват събитията, но и защо ставаме техни свидетели или преки и непреки участници в тях.

На партито по случай  откриването на сайта управляващият директор Соня Колтуклиева връчи символично на главния редактор Ива Николова кактус с пожеланието да не си показва бодлите, защото тя стои зад нея. Сред многобройните изискани гости особено впечатление направи министърът на вътрешните работи Михаил Миков със своето естествено поведение и липсата на охрана.

Frognews.bg пожелава на колегите и приятелите от Bulgaria-News здраве, обективност, голяма читателска аудитория и на добър час!

 

СТАНДАРТ, 11 февруари

Нов сайт ще боде политиците

Соня и Ива са "капризни" и "извън рамката", заедно са бодлив тандем
Журналистките Соня Колтуклиева и Ива Николова стартираха новия сайт Bulgaria-news с пищен купон преди вечер. Напористите дами събраха приятели в култовото заведение "При орлите", където на специален монитор главният редактор Николова натисна копчето за старт. Тържеството бе уважено и от вътрешния министър Михаил Миков. Правосъдният министър Миглена Тачева пък изпрати на дамите изящна статуетка на Темида. Соня, която е собственик и директор на сайта и Ива бяха приятно изненадани от дружеския шарж, който им подариха приятели. На откриването Колтуклиева обясни защо сбирката е в "При орлите" - защото в София няма "Змйиско гнездо". Соня дари колежката си с кактус, като й пожела да запази бодлите си винаги остри. Сайтът ще е за новините от България, а дамите се заканиха, че ще държат изкъсо родните политици. На коктейла бяха и шефът на комплекс "Дюни" Людмил Стайков, както и бившият депутат Димитър Йончев. От Лондон специално за събитието пристигна бившият президентски съветник Димитър Иванов. Да поздрави смелите журналистки дойде и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева, както и говорителят на ДАНС Зоя Димитрова, изпълнителният директор на банката за развитие Сашо Чакалски и шефката на "Шарлопов хотелс" Людмила Маждракова.

 

Георги Делчев

 

19', 11 ноември 2008

Олигарсите: Коя е Соня Колтуклиева?
„Хващам се на бас, че следващият премиер няма да е Бойко Борисов!". Под това заглавие Шоу публикува интервю със Соня Колтуклиева. Гневната първосигнална реакция на софийския кмет беше: "Коя е тази Колтуклиева?". Ако бе попитал Бил Гейтс например, щеше да получи отговор.
За да влезе в час претрупаният с кметски ангажименти, с футболни и тенис-турнири Борисов и други като него, 19’ предлага кратък, но съдържателен разказ за кариерата на Колтуклиева.
Соня е запазена марка в българската журналистика и в пиара. Когато се наливаха основите на демокрацията в България, Колтуклиева бе любимата журналистка на Иван Костов, близка бе с премиера Филип Димитров и вицепремиера Димитър Луджев.
През 1994 г. Соня става кръстница на първото и най-известно обединение на едрия български бизнес: Г-13. Тя е единствената журналистка, допускана в затворения кръг на Илия Павлов, Емил Кюлев, Васил Божков, Ангел Първанов, Борислав Дионисиев, Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев... Нейният телевизионен филм за Г-13 се съхранява в златния фонд на БНТ.
По същото време Колтуклиева заснема поредица от филми за руско-българските икономически отношения и слага началото на култовото предаване с още по-култово име „Партньорство за бизнес".
Колтуклиева е първият български журналист, успял да получи разрешение за снимки на Нюйоркската фондова борса, при това й се предоставя уникалния шанс да предава от студиото на CNN. Поставя началото на ТВ филмите за българските общности в чужбина с репортажи за нашите сънародници в Роке Саенс Пеня, Монтевидео, Лас Вегас, Лос Анджелис, Ню Йорк, Ванкувър, Торонто, Монреал, Франкфурт, Берлин. Още се излъчват по българските телевизии филмите й за Япония, Китай и Южна Корея.
Досега само две блондинки са успявали да убедят властите на Аржентина да отворят за тях недостъпния президентски дворец „Каса росада" в Буенос Айрес – Мадона и Колтуклиева.
В началото на новото хилядолетие Колтуклиева е първата българска журналистка, поканена в империята на най-богатия човек в света Бил Гейтс – Редмънд, частният град на „Майкрософт" край Сиатъл.
Когато тя се обръща към най-богатия човек в света с „г-н Гейтс", той й отвръща: "Навярно говорите за баща ми, той е г-н Гейтс. Аз съм просто Бил".
По-сетне във Виена Колтуклиева прави неотразимо впечатление на бившите държавни секретари на САЩ Мадлин Олбрайт (споделят си общата страст към брошките) и на  Хенри Кисинджър, който я пита:" Всички ли българки сте толкова хубави и толкова напористи?!"
Колтуклиева е първият медиен съветник в България на човека, който направи банкерката Цветелина Бориславова много, много богата – исландския мултимилионер Тор Бьорголфсон, вече бивш собственик на СИбанк, Балканфарма, БТК.
На нейните пиар консултации се доверява и граф Стефан фон Найперг, чието родословие тръгва от Наполеон и Хабсбургите.
С личното разрешение на легендарния Рем Вяхирев, първият руснак, попаднал в класацията на „Форбс" за най-богатите световни магнати, Колтуклиева влиза в светая светих на руската „държава в държавата" - газовият гигант „Газпром", при това в много драматично време – газовата война между Москва и София и прави два филма за БНТ. През 2001 г. с частен самолет на „Лукойл" обикаля от Москва до Екатеринбург, Перм и Нижний Новгород в компанията на шефовете на петролния гигант и на елитни български бизнесмени.
През 1998 г. като ТВ водеща Колтуклиева за първи път влиза в мадридския дом на българския монарх в изгнание Симеон Втори. На чаша българско вино те разговарят за испанския туризъм, който отваря вратите към просперитета на съвременна Испания след разрушенията на гражданската война. Както се казва в такива случаи, това ще се окаже „съдбоносна" среща.
Десет години по-късно Колтуклиева е главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма: най-авторитетната организация, на която сега се възлагат надежди за обединението на бранша. Тя е медиен консултант на Ветко и Маринела Арабаджиеви, Петя Славова, Валентин Йосифов, Радка Минева, Красимир Станев, Стефан Шарлопов, Бедо Доганян...
В политическите среди е добре известно, че докато е премиер, Симеон Сакскобургготски редовно кани на разговори Колтуклиева, която по негова поръка става медиен съветник на мандатоносителите на НДСВ. Колтуклиева е приятелка с най-известния син на Царя – Кирил Сакскобургготски, с когото се среща в любимия си град Лондон ( там от 2 години учи дъщеря й Венета).
По въпросите на туризма с Колтуклиева се съветва и вицепремиерът Ивайло Калфин, който наскоро оглави мега комисия, призвана да ръководи най-проспериращата българска индустрия.
...По времето, когато телохранителят Борисов масажира ушите на Тодор Живков, Соня е най-младият член на Управителния съвет на елитния по онова време Съюз на българските журналисти. Докато бъдещият Генерал марширува по плаца на симеоновската школа за пожарникари (и полицаи), Колтуклиева следва във факултета по журналистика на Софийския университет с Диляна Грозданова и Светла Петрова, Валери Тодоров и и Джими Найденов, с главния редактор на в."Пари" Стефан Неделчев, с депутата Станимир Илчев.
Time: 0.044 sec
Memory: 4.63 Mb
Peak memory: 4.91 Mb
Total SQL queries: 37
Total SQL time: 0.012 sec
Slowest SQL query time: 0.001 sec
Slowest SQL query:
SELECT 
					s.section_tag as tag,
					lo.Directory as layout,
					lo.ID as layout_id,
					sm.title,
					sm.keywords,
					sm.h1,
					sm.description
				FROM bn_sections s
				LEFT JOIN bn_sections_meta sm
				ON sm.section_id = s.section_id
				LEFT JOIN bn_layout lo
				ON lo.ID = s.section_layout
				WHERE 
					s.section_id = 5
					AND sm.language_id=1  
					LIMIT 1